USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинянин видав унікальний «Шаховий енциклопедичний словник» України

11 Березня 2016 08:44
Володимир Батура, вчитель української мови та літератури, історії мріяв узятися за системний виклад української шахової історії в контексті світового процесу цієї давньої мудрої гри. Написати шахову історію України планував Київський гросмайстер Ігор Платонов, трагічна смерть якого не дала здійснитися задуманому. Не встиг реалізувати такий же намір любитель шахової гри, історик-аматор із Мюнхена Юрій Семенко, відійшовши у Вічність… Про це інформує Horohiv.org.

Правду кажучи, десять років тому задум Володимира Батури ми сприйняли як нездійсненну фантастику. Та виявилося, що в наполегливості й невтомного шахового аматора – першорозрядника з Горохова не такий характер і сила волі, щоб безнадійно опускати руки перед неймовірними труднощами, в тому числі й фінансово-матеріальними. Володимир Батура остаточно розвіяв сумніви, коли нещодавно, видав «Шаховий енциклопедичний словник» у двох томах. Згадуючи про його творення, він, редактор-упорядник, сказав:

-Праця була виснажливою та довготривалою. Була спроба залучити до неї визначних шахістів України, науковців через пресу, через звернення до обласних шахових федерацій, у приватних розмовах. Проте ніхто не відгукнувся. Мало того, до мене і моєї затії поставилися скептично. Отже, я протягом багатьох років ніс цю важку ношу сам-самісінький. Додавало величезних труднощів безгрошів’я: не міг придбати достатню кількість літератури, не кажучи про відрядження в регіони України та за кордон, підключення до мережі Інтернет. Усе було побудовано на зверненнях та проханнях до друзів, знайомих, а також чиновників.

«Шаховий енциклопедичний словник», упорядкований Володимиром Батурою, містить, здається, абсолютно все, що стосується шахів: від прізвищ і коротких біографій шахових майстрів усього світу до цікавих комбінацій, які траплялися в найрізноманітніших турнірах різних часів. Цікавими для читачів будуть авторські екскурси в історію шахів, пов’язані х історією України. Вони зможуть дізнатися про те, коли та де в нас на Батьківщині виготовлялися шахи, якої вони були форми, чим відрізнялися від сучасних. Не менш цікавою є саме шахова історія всіх областей України, Автономної Республіки Крим та багатьох значних міст нашої країни.

Заслужений тренер України, міжнародний арбітр з класичних і заочних шахів, міжнародний майстер ІКЧФ Рудольф Колесников, гросмайтер України із заочних шахів Олег Савчак, майстер спорту України Олександр Мельниченко, кандидати в майстри спорту УкраїниАнатолій Мазій, Роман Кінаш, першорозрядник чемпіон Волині 2010 Віталій Мельник написали в своєму відгуку: «На суд читачам виноситься перша в Україні науково-популярна, довідкового типу праця шахового аматора, вчителя української мови і літератури, історіїВолодимира Батури «Шаховий енциклопедичний словник». Скажемо, що такої універсальної праці український читач давно вже чекає. На наш погляд, книга написана методично грамотно, науково обґрунтовано…

Книга Володимира Батури видана за фінансової підтримки експертної ради з питань видавничої справи Волинської облдержадміністрації, президента Волинської обласної шахової федерації Володимира Вдовенка. Особливо вдячний автор за підтримку колишньому голові облдержадміністрації , на жаль, уже покійному Борису Климчуку. Про те, що словник нашого земляка Володимира Батури унікальний та універсальний, свідчить такий факт: уже одержано багато замовлень на його одержання з Києва, Львова, Луцька та інших міст України. Поспішайте придбати його й ви, шанувальники шахів!

Олег ДІДИК

На знімку: редактор-упорядник словника Володимир БАТУРА

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Галина Гаєвська Показати IP 5 Липня 2018 23:21
Грандіозний труд!!! Схиляю голову перед відчайдухом-упорядником! Збираю матеріали з історіїї розвитку шахів серед українських шанувальників інтелектуальної гри, що мають порушення опорно-рухового апарату. Небайдужим раджу зазирнути на нашу сторінку в Інтернеті https://www.facebook.com/groups/107947656418255/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus