USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Як ініціативним громадам Волині реалізувати власні ідеї?

27 Вересня 2016 15:32
Як стимулювати активність, викликати ініціативу, змусити людину повірити у себе, у силу громади? Щонайперше, знаннями, – вважають спеціалісти Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», які вже давно працюють над проектами, спрямованими на підвищення активності місцевих громад та співпраці з ними.

Про це повідомили у прес-службі Фонду.

Справді, як реалізувати проект, якщо не проаналізувати його доцільність, не знайти можливі шляхи здійснення, не сформувати бюджету, не прорахувати ризики і не вивчити наслідків втілення ідеї? Саме з метою навчити втілювати ідеї організували тренінги-семінари: «Від ідеї до проекту» і «Фонд розвитку навчального закладу», що ініціював Фонд Ігоря Палиці.

Радник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» із питань міжнародного співробітництва Олена Ітані окреслила завдання семінару «Від ідеї до проекту». А це – познайомити людей із діяльністю Фонду «Тільки разом», зокрема, із проектом «Ініціативні громади», що допомагає активним громадам реалізувати свої ідеї, шляхом написання проектів і подання їх на однойменний конкурс. Також це інформування волинян про можливості, які надаються завдяки реалізації програми міжнародної технічної допомоги.
Такі тренінги реалізувалися вже у половині районів Волині. Цільова аудиторія – освітяни, представники громадських організацій, органів місцевого самоврядування.
Буцинський сільський голова Петро Кошелюк пишається тим, що саме їхнім сільським активістам вдалося згуртувати ще кілька громад зі Старовижівського району, і тепер будуть планувати розвиток спільно, сильною громадою. Адже є і школа, в якій треба робити реконструкцію, і спортивні майданчики. Зусиллями сільської громади ми вже збудували футбольне поле, але ще буцинці хочуть облаштувати ігрові зони і для наймолодших діток.
Керівник ГО «Центр соціальної взаємодії «Громада» Людмила Махун із села Дубечне цього ж району проектною діяльністю займається уже більше 15 років. За цей період вдалося заручитися підтримкою європейських грантів щодо збереження історично-фольклорної спадщини Старовижівщини та програми енергозбереження. Людмила Махун відзначила користь таких зібрань, оскільки Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» дає новий інструментарій здійснення проектної діяльності, усе детально розписано по кроках, що надзвичайно цінне. У кожного грантодавця своя вимога, а Фонд надає методичну і юридичну допомогу, супровід.

«Мені як вчителю цікава ще ідея щодо створення фондів розвитку у школах, – каже Людмила Махун. – Це, я думаю, має дуже великі перспективи, оскільки змушує проявити себе, не покладатися лише на державу, а своїми силами рухатися, прогресувати, і в такому руслі розвивати дітей. Це дасть можливість їм краще адаптуватися в житті і здобувати ті навички, які вони потім зможуть використати як свідомі, активні громадяни».

Координатор проекту «Фонд розвитку навчального закладу» програми «Сучасна освіта» Борис Смаль поділився з учасниками тренінгів досвідом роботи таких організацій в обласному центрі, познайомив із механізмом створення фондів розвитку, з перевагами таких об’єднань. З його слів, у районах є всі ті самі можливості, що й в обласному центрі. Адже батьки самі можуть вирішувати, куди, до яких меценатів звертатися.
«Є державні гранти, обласні, міжнародні. Це те, на що ми спрямуємо батьків. Їм цікаво, і ми разом, я сподіваюся, це реалізуємо, – розповідає куратор проекту. – Аналогічно до Офісів розвитку кварталу в обласному центрі в кожному районі є представництва Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Це той самий офіс розвитку, тільки району, куди батьки можуть звернутися і вже звертаються. У тому числі й організована наша з вами зустріч – це результат співпраці батьківських колективів і педагогічних, місцевих громад з регіональними представництвами. Тому ми тут».

Деякі учасники, запрошені на семінар-тренінг, ідуть на зустріч уже з готовими ідеями. З часом вони зможуть оформити їх у проектні пропозиції і взяти участь у конкурсі для реалізації ініціатив. Тренери переконалися, що таке навчання необхідне для ініціативних людей, тому найближчим часом семінари-тренінги організують в усіх районних центрах Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus