USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00
Антоніна Євтодюк: Таємниця життя, або чому наш світ такий різнобарвний

Світлій пам’яті Михася…
Життя! Життя? Життя…
 
У кожного з нас є свої унікальні й неповторні уявлення про нього. Звісно, бо ми всі живемо і співтворимо своє життя кожної миті.
 
Мудрі стверджують, що філософія в життя людини приходить після усвідомлення смертності. Відтак, необхідно знайти смисл наперед скінченному людському існуванню. І тут – думок і суджень більше, ніж зірок у Всесвіті.
 
Хочу поділитися своїми.
 
Учора завершила читати «Тягар людських пристрастей» Моема Самерсета. І мені дуже сподобалося порівняння людського життя із персидським килимом. Кожна подія, радісна чи трагічна – лише візерунки на нашому килимі. Бо якби не було суму, тобто барв темних відтінків, хіба ми розрізняли б світлі й барвисті?
 
Усе пізнається в порівнянні. Щоранку, коли сходить сонце, навіть якщо небо у найважчих і найтемніших хмарах, народжується новий день. А ми – разом із ним. І знову Бог дарує нам шанс ПРОЖИТИ, а не ПРОІСНУВАТИ! Чи ми задумуємось над цим? Живемо за інерцією. Як усі… І лише, коли темні барви вриваються у наше життя, спиняємося і мимоволі пригадуємо про власну скінченність. Ненадовго. А потім знову пірнаємо у круговерть і, нібито живемо.
 
Сюрчання коників, мов колискова літній ночі.
А зорі – свічі у великій залі.
Нам все здається, що ми тут удома.
Насправді, лише на вокзалі.
 
Минуло всього трішки більше місяця, як трагічно обірвалося життя мого улюбленого племінника і похресника, мого Друга – Михайла, Михайлика, Михасика, Михася… Йому було трішки більше 20 років. Він писав вірші. Він любив життя. Він був завжди готовий прийти на допомогу і з вдячністю умів приймати допомогу від інших. Він дійсно ЖИВ. І Він - уже у Вічності...
 
І той пекучо-чорний переділ, та одвічна межа – болить нестримно. Як християнка, що вірить у потойбічне життя і у безсмертя душі, - дякую Богу за все…
 
Але біль, мов сіль у перенасиченому розчині, опустилась десь на самісіньке дно душі. І душа перетворилась на Чорне море, яке останнім часом часто штормить. Бо тепер знаю як болить Творцеві, коли ми вбиваємо собі подібних. Особливо, посередництвом аборту!
 
І ось посеред цієї стихії, серед цієї безпросвітної темряви, я раптом відчула, яке прекрасне, все-таки, наше життя! І яке насичене воно усілякими благами. І яке обмежене наше сприйняття цих благ… Чи зможемо ми хоча б колись Жити-насолоджуючись-усіма-сторонами-властивими-людському-життю? Чи вистачить у нас сили та мужності глянути правді у вічі й визнати, що ми, незважаючи на всі найтемніші його сторони, понад усе  любимо життя?
 
Кілька років тому, відпочиваючи в Одесі, я почула історію про одну Паню досить поважного віку. Була ніч. Її життя поволі згасало. І Вона понад усе хотіла побачити сонце і прожити ще один день.
 
– Я ще так недолюбила це життя… Я ще так хочу жити!
Це були Її останні слова…
 
Заходить сонце.
Велич дня минає.
Окраєць неба багряніє, мов горнило.
Усе минає.
А десь, за небокраєм,
Щемливо щось незвідане світає…
 
А потім я зустрілась із двома крихітними новонародженими дівчатками, яких із таким нетерпінням хотіла побачити! І у моєму житті з’явилось багато сонячних зайчиків і сонця. Сліпучих і яскравих барв. Я дивилась на цих маленьких янголят (бо усі діти до 7 років – янголята!) і щиро бажала їм барвистого життя. Вони, маленькі й беззахисні, й водночас такі справжні й досконалі  Люди, учили мене знову радіти Життю. Тішитись усіма своїми можливостями. Їх виявилось не так вже і мало.
 
Я ввімкнула свою улюблену пісню Юрія Лози «Плот» і почула такі знайомі ще з дитинства слова:
 
Ну и пусть
Будет нелегким мой путь.
Тянут ко дну боль и грусть,
Прежних ошибок груз.
Но мой плот,
Свитый из песен и слов,
Всем моим бедам назло
Вовсе не так уж плох!
 
За вікном сіріє небо. Але я бачу День, подарований мені Творцем! І зрозуміла, що кожна мить, що наближає нас до Вічності, стає все концентрованішою Життям! І візерунок нашого життєвого килиму – усе насиченішим і чіткішим. І відчуття – усе загостренішими й реалістичнішими. Бо перед лицем Вічності усе фальшиве зникає, а усе справжнє проявляється! Усе залежить від людського сприйняття, від налаштування й мотивації. Спробуйте налаштуватися на щось чорне, чи багато світлого побачите й відчуєте?
Давайте Жити і радіти! Дякувати Богу за все!
 
Життя…
Життя???
Життя!!!
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Україні й Українцям присвячую...   24 серпня 18-ліття нашої Незалежної України! Менш як за місяць усі свідомі українці урочисто відзначатимуть…
    Топ-новиною усіх всеукраїнських ТВ каналів впродовж останнього тижня було висвітлення так званого «лінчинського дива» - з’яви нібито Ісуса…
Мовчання красномовніше від слів. Воно емоцій й почуттів далекий обрій…   Чому так буває – коли мовчки споглядаєш світ НАРОДЖУЮТЬСЯ…
Коментарів: 8
Ігор:) Показати IP 4 Серпня 2008 15:39
Миле дівча, дівча, попри те, що має уже майже дорослого сина, котре не розівчилося дивитися на світ Широко Відкритими Очима. Навіщо чужі цитати? Ти усе одно написала проникливіше від тих, кого цитуєш...
Віктор Левандовський Показати IP 4 Серпня 2008 16:47
Щиро написано... Глибокий зміст просто рве мозок!
Анонім Показати IP 4 Серпня 2008 18:29
Анонімам нема до чого придертись. Хай живе. :)
Іванна))) Показати IP 11 Серпня 2008 21:55
...щодня дякую Богу за знайомство з тобою і це триває вже десятий рік! Ми разом вийшли з берегів примитиву після повені, що проявилося в щирості емоцій, відвертості... Усе це, якісно-нове, переповнює і змінює нас. Ми віддаємо добро, тепло, любов... І САМЕ ТИ НЕ ГРАЄШ, ТИ ДІЙСНО ЦИМ ЖИВЕШ!!! ...в знак солідарності навіть небо сьогодні перестало плакати, воно щиро всміхалося й посилало нам все ті ж промінці тепла, добра, любові...)))))))) (доречі, п.Ігорю, вірші подані у тексті не чужі - це її власні)))
Іванна))) Показати IP 11 Серпня 2008 22:41
...щодня дякую Богу за знайомство з тобою і це триває вже десятий рік! Ми разом вийшли з берегів примитиву після повені, що проявилося в щирості емоцій, відвертості... Усе це, якісно-нове, переповнює і змінює нас. Ми віддаємо добро, тепло, любов... І САМЕ ТИ НЕ ГРАЄШ, ТИ ДІЙСНО ЦИМ ЖИВЕШ!!! ...в знак солідарності навіть небо сьогодні перестало плакати, воно щиро всміхалося й посилало нам все ті ж промінці тепла, добра, любові...)))))))) (доречі, п.Ігорю, вірші подані у тексті не чужі - це її власні)))
Наталка Показати IP 13 Серпня 2008 11:48
Кожна душа приходить у цей світ для того, щоб удосконалитись, виправити попередньо зроблені помилки, стати чистішою і набути право на приєднання до Вищого розуму.Твоя душа досягнула цих висот і є спостерігачем. Вміння "бачити" дається одиницям.
Ігор:) Показати IP 13 Серпня 2008 18:25
Іванні. Я мав на увазі Лозу.:)
Анонім Показати IP 18 Серпня 2008 11:42
звісно Бог дарує нам життя і віднас залежить чи проживем чи проіснуєм.Життя це боротьба щоб жити треба боротисьі Ти борешся сама з собою з своєю пристрастю...і я це знаю як ніхто.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus