USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Скоростецький Володимир: Початковий етап планування українсько-американських військових навчань «Репід Трайдент-2014» завершено!
У п’ятницю, 31 січня, на Львівщині підбито підсумки початкової конференції з підготовки до проведення українсько-американського тактичного навчання «Репід Трайдент – 2014». Нагадаємо, що військове навчання із залученням представників багатьох країн планується провести у період з 14 до 25 липня поточного року на території Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, що розташований у Яворівському районі, Львівської області.

Понад 50 представників армій восьми країн упродовж тижня обговорювали умови проведення цього заходу міжнародного військового співробітництва. Його учасники, працюючи у секціях, здійснювали розробку керівних документів та загального плану навчання. Керівник делегації командування Сухопутних військ ЗС США у Європі пан Скотт Конерс наголосив, що за час конференції представники українського війська продемонстрували уміння працювати у команді разом з іноземними колегами. Зокрема, він відзначив, що військовослужбовці ЗС України добре обізнані щодо стандартів планування та розробки необхідної документації, а також принципів роботи штабів за системою армій країн Північноатлантичного альянсу. Він підкреслив, що завдяки професійній роботі усіх учасників заходу, особливих труднощів у роботі конференції не виникало.

Задоволений роботою підлеглих й співкерівник навчання з української сторони тимчасово виконуючий обов’язки першого заступника командувача Оперативного командування «Північ» полковник Юрій Оніщук.

З його слів, залучені до планування українські військовослужбовці мають практичний досвід участі у миротворчих місіях, або пройшли навчання на відповідних курсах підготовки фахівців багатонаціональних штабів. Фактично, ефективну роботу було розпочато вже із першого дня планування. Тож, наприкінці конференції, вже можна говорити щодо просування за основними напрямками діяльності. Зокрема, підготовлено проект головного плану навчання. Звичайно, під час наступних конференцій у нього вноситимуться корективи і доповнення. Вже можна сказати, що основною подією навчань стане оцінювання другого рівня експертами НАТО декількох підрозділів ОК «Північ» на предмет взаємосумісності з підрозділами армій інших країн. У разі здобуття позитивної оцінки українськими військовослужбовцями це означатиме, що у найближчі три роки ці підрозділи зможуть виконувати миротворчі завдання у складі Сил швидкого реагування Північноатлантичного альянсу. Узгоджуватиметься також й кількість

учасників «Репід Трайдент - 2014». Поки що, заявки на участь у навчанні подали вісім країн. Орієнтовна кількість залученого особового складу сягатиме близько тисячі осіб. Слід додати, що у програмі навчання «Репід Трайдент-2014» розглядається можливість проведення відпрацювання парашутного десанту з літаків військово-транспортної авіації та вертольотів.

Головна конференція із планування українсько-американського тактичного навчання «Репід Трайдент – 2014» відбудеться на Львівщині у березні поточного року.

Наша довідка:

Участь у конференції беруть понад 50 представників від обороних відомств України, а також Канади, Великої Британії, Грузії, Вірменії, Молдови, Польщі, Греції, Румунії, Болгарії тощо. Найбільша іноземна делегація від Сполучених Штатів Америки, до неї увійшли близько двадцяти фахівців на чолі із представником командування Сухопутних військ ЗС США у Європі Скоттом Конерсом. Робоча група військовослужбовців Збройних Сил України на конференції працює під керівництвом тимчасово виконуючого обов’язки першого заступника командувача Оперативного командування «Північ» полковника Юрія Оніщука.

Українсько-американські тактичні навчання серії «Репід Трайдент» відбуваються на території нашої держави з 2006 року в рамках програми «Партнерство заради миру». Згідно цієї програми заходи підготовки багатонаціональних підрозділів із залученням українських військовослужбовців на території нашої держави відбуваються з 1995 року. Серія навчань «Репід Трайдент» на МЦМБ стала черговою у низці заходів військового співробітництва, а саме таких навчань, як «Щит миру» (у 1995, 1996, 1998-2001, 2003 роках), «Козацький степ» (1996 рік), «Спільні зусилля» (1997 рік), «Козацький експрес» (2002 рік), «Кооператив едвенче ексчендж» (2002), «Прикарпаття» (2003), «Кленова арка-2004», «Кооператив бест еффорт» (2005 рік), «Слов’яни за мир» (2006), «Співдружність – 2007», «Оцінка – 2009», «Ротаційні сили чорноморського регіону – 2011». Головною метою їх проведення є підготовка підрозділів до спільних дій у складі багатонаціональних сил під час коаліційних операцій.

Минулого року у навчанні «Репід Трайдент-2013» взяли участь понад 1300 військовослужбовців з 16 країн, зокрема України, США, Румунії, Канади, Болгарії, Швеції, Грузії, Азербайджану, Республіки Молдови, Сербії, Польщі, Норвегії, Великобританії, Вірменії, Данії та Німеччини. До заходу було залучено більше 800 одиниць озброєння та майже 170 військових автомобілів і бойових машин. Окрім того, для відпрацювання аеромобільної операції та елементів евакуації поранених із поля бою було задіяно 4 вертольоти Мі-8, військово-транспортний літак АН-26 від Збройних Сил України та німецький транспортний літак С-160.

Сценарій навчання ґрунтувався на конфлікті, причиною якого є територіальні претензії держави Фогленд щодо приналежної державі Візірленд провінції Яворів, яку перші оголосили своєю історичною та культурною частиною. Врегулювати цей збройний конфлікт та розмежувати воюючі сторони мали військовослужбовці багатонаціонального контингенту методом проведення блискавичної аеромобільної операції з використанням багатоцільових вертольотів та літаків військово-транспортної авіації. Загалом, за час навчання «Репід Трайдент-2013» було здійснено понад 500 стрибків із парашутом з вертольотів Мі-8, українського літака АН-26 та німецького С-160.

Варто зазначити, що міжнародні військові навчання серії «Репід Трайдент» вже декілька років поспіль відбуваються на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки, який входить до складу Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Соціально-побутова інфраструктура та навчально-матеріальна база центру відповідають найсучаснішим вимогам. Їхні об’єкти надають змогу готувати не лише підрозділи Збройних Сил України, але й здійснювати якісну підготовку українських військовослужбовців та багатонаціональних підрозділів для виконання миротворчих місій та операцій з підтримання миру за межами України.

Починаючи з 2010 року за пропозицією американської сторони формат навчання змінено. Відтепер у парні роки проводитиметься командно-штабне навчання із залученням військ, а у непарні – тактичне навчання (так звана «польова фаза»).
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
У понеділок 9 грудня у Володимир-Волинському гарнізоні відбулися траурні заходи.
Військовослужбовці однієї з механізованих бригад Збройних Сил України, у рамках підвищення боєготовності підрозділів, здійснили вихід у район розгортання
Військовослужбовці ОК «Північ» з Волині допомогли у відновленні руху автошляхами Рівненщини
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus