USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98
Мустафа Найєм: Медіапакт Порошенка-Медведчука
Називаймо речі своїми іменами: антиукраїнськими каналами вважаються не ті, які розмовляють мовою російської пропаганди, а ті, які критикують особисто президента.

Не хотілося б залишати недомовленості: так, я підписав постанову про санкції щодо телеканалів 112 і NewsOne. І так, я за цей документ не проголосував, оскільки його кінцеві формулювання не в усьому збігаються з моїми поглядами. Це мій промах, я можу робити помилки і вмію їх визнавати.

Але я також хочу чітко висловити свою думку про ці телеканали і саму ідею введення санкцій.

Я переконаний, що і 112, і NewsOne системно і усвідомлено займаються антидержавною пропагандою. Це моя особиста думка як політика і колишнього журналіста.

Я ― переконаний прихильник свобод. Зокрема свободи слова та самовираження. Вся моя біографія, робота в журналістиці, громадська і політична діяльність ― про це. Хоч би де я був, я відстоював і робив усе можливе, щоб захистити і розширити ті свободи, заради яких мені не раз доводилося жертвувати своїми особистими інтересами: місцем роботи, високою зарплатою, безпекою. Комусь доводилося жертвувати набагато більшим ― життям і особистою свободою.

Але є «свободи», яких я не припускаю.
Я не приймаю свободу ображати сім'ї загиблих, заперечувати війну і не називати ворога ворогом. Так само як я не приймаю свободу забороняти протести, ухвалювати закони, що дозволяють монополіям наживатися на тарифах, закривати від суспільства інформацію про публічні фінанси, свободу приховувати справжні доходи державних службовців та ігнорувати несправедливість у правоохоронних органах і судах.

У всіх цих «свобод» одна природа ― брехня. Їх принцип ― «не спійманий ― не злодій», а в їх основі ― подвійні стандарти.

І ні, я не прихильник вибіркового закриття телеканалів за політичними мотивами. У держави є безліч інших законних інструментів відстоювати свою інформаційну гігієну та безпеку. Починаючи від штрафів, попереджень, тимчасових санкцій на ведення певної діяльності і іншого, ― згідно із законами про санкції, всього 25 всіляких способів вплинути на юридичні особи.

Але як показує практика, вони існують тільки на папері. Тому що за чотири роки ми не бачили прикладів або спроб впливати на пропагандистські медіа через суд на основі аргументованих кримінальних проваджень і шляхом відповідних приписів Нацради з телерадіомовлення. Чи, може, ми бачили хоча б одне розслідування СБУ за фактом незаконного фінансування будь-якого медіа? Я вже не кажу про те, що один з вищеназваних телеканалів безпосередньо порушив національне законодавство, регулярно надаючи неправдиву інформацію про своїх власників.

Всупереч всім публічним звинуваченням на адресу телеканалів з боку команди президента і правоохоронних органів, жоден з цих інструментів не використовували.

Називаймо речі своїми іменами: в команді президента антиукраїнськими каналами вважаються не ті, які розпалюють ненависть, просувають прокремлівський порядок денний, «русский мир», і говорять мовою російської пропаганди, а ті, які критикують особисто Петра Порошенка. Багато, і постійно. Ані в Інтера, ані в телеканалу Україна проблем з мовленням немає ― з ними вже домовилися.

Що стосується 112 і NewsOne, я впевнений, адміністрація президента вже веде прямі переговори з Віктором Медведчуком про лояльність цих медіа до глави держави і агресивної дискредитації всіх його опонентів.

Тому що для команди президента війна за чистоту ефіру ― це бутафорія і корм для електорату. Черговий інструмент у виборчій перегонах, а не питання національної безпеки або інтересів країни. Тому замість реальних санкцій буде новий медіапакт «Порошенка-Медведчука» ― ще один у ланцюжку домовленостей між чинним президентом країни, що воює, і кумом людини, яка розв'язала цю війну.

Джерело: Новое Время
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Недавно команда Петра Порошенка успішно вдавала, що непричетна до зростання впливу Віктора Медведчука в Україні. Та події останніх кількох місяців…
Бізнесмен Ігор Коломойський зазначає, що будь-яку подію Петро Порошенко намагається перетворити на плюси для своєї політичної кар'єри
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus