USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97
Сергій Лещенко: Корупція військових контрактів – на очах у Порошенка та всієї країни
Президент Порошенко полетів до Сербії розказувати, як Україна стане членом Євросоюзу. А я згадав одну історію, де теж фігурують Україна та Сербія, а також сам президент Порошенко – як єдиний чиновник у країні, що контролює військову торгівлю. З такими масштабами корупції, як описано вище, Євросоюз не світить Україні ще багато років.

Вся галузь військово-промислового співробітництва є глибоко законспірованою, формально – через намагання зберегти «військову таємницю» , а реально – через багатомільйонні «чайові» , які генерує ця сфера для керівництва країни.

Що таке корупція в сфері оборони, наочно зрозуміло на прикладі діяльності державного заводу «Імпульс» з міста Шостка, яке входить в структуру Укроборонпрому, куратором якого є бізнес-партнер президента та перший заступник секретаря Радбезу Олег Гладковський.

Цей приклад – типовий. Але він показує, наскільки деградувала вся корумпована система.

Отже, в квітні минулого року «Імпульс» продав партію в кількості 109 упаковок капсуль-детонаторів та капсуль-запалювачів за 95 тисяч євро. Покупцем виступив кіпрський офшор PH Strategic Business Limited. Одержувачем продукції була сербська компанія Sloboda.

Вона купила всю цю продукцію у кіпрської прокладки, але за суму... майже 700 тисяч євро. Проплата пройшла через латвійський банк ABLV, який в лютому 2018-го американський Мінфін звинуватив у відмиванні грошей. Тобто різниця склала 600 тисяч євро на одній лише партії, які залишилися на рахунках фірми з Кіпру. Корупційний навар склав не 20 відсотків, і навіть не в два рази – а в сім (!) разів.

Ось документи, які показують продаж партії капсуль-детонаторів та капсуль-запалювачів з державного заводу на офшор – та з офшору на сербську компанію. З величезною різницею в ціні:





Ми з вами, громадяни України, фінансуємо оборонний бюджет України в розмірі 80 мільярдів гривень на рік, але при цьому більшість закупівель відбувається в утаємниченому режимі. Масштаби зловживань сягають сотень мільйонів доларів, які виводяться на рахунки корупціонерів при потуранні – а скоріше співучасті – президента Порошенка.

Ключовою установою в торгівлі озброєннями є концерн «УкрОборонПром» , який після інавгурації Порошенка очолив маловідомий на той момент Роман Романов. У своїй офіційній біографії на сайті державної компанії він приховав факт, що його посадою перед цим кар'єрним злетом було місце роботи дилера у Херсонській області продукції компанії «Богдан» , що належить Гладковському.

Під американським тиском цього року Порошенко був змушений звільнити Романова з посади керівника «УкрОборонПрому» , але на своїй посаді залишається мозок усіх схем Світлана Хромець – заступник керівника «УкрОборонПрому» , яка походить з тієї ж таки корпорації «Богдан» . Вона очолювала один з напрямків концерну – дилера з продажу корейських автомобілів Хюндай

Міняються технічні фігури, але залишається на посаді головний ляльковод – заступник секретаря Радбезу з питань оборонки та власник компанії «Богдан» Олег Гладковський, а також директор цього театру – Петро Порошенко.

Сам президент, попри очевидну корупцію в сфері оборони, лише виступає з гучними піар-заявами. На кшталт цієї обіцянки «відрубати руки» причетним до зловживань.

Красти на військових контрактах – це не просто втрата грошей. Це підрив обороноздатності та удар по репутації країни в очах іноземних партнерів, які попри все продовжують підтримувати Україну. А тому всі причетні мають постати перед правосуддям після зміни влади. Тільки через створення прецедентів покарання ми можемо розірвати цю спіраль корупції.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Порошенко показав цинічну майстерність гри з двох рук. Однією рукою він ділить з Медведчуком ринки дизеля, автомобільного газу, дає добро…
Розігравши карту воєнного стану, Петро Порошенко розв'язав декілька своїх завдань, змінивши порядок денний всієї країни. І Україні ще довго доведеться…
На Київщині в одному з приватних дитсадків Ірпеня директорка та вихователька влаштували бійку прямо на очах у дітей.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus