USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93
Сергій Лещенко: Воєнний стан для Порошенка: що пішло не так
Розігравши карту воєнного стану, Петро Порошенко розв'язав декілька своїх завдань, змінивши порядок денний всієї країни. І Україні ще довго доведеться розсьорбувати наслідки

Автори сценарію, який ледь не занурив усю Україну в безодню воєнного стану (ВС), очевидно, люблять американський кінематограф. Щось на них вплинуло. Чи то п'ятий сезон Карткового будинку, де президент США Френк Андервуд під загрозою тероризму скасував вибори в нелояльному штаті. Чи то художній фільм Хвіст виляє собакою, де для відволікання суспільної уваги було інсценовано наземну операцію у вигаданій країні.

Різниця із кіно в тому, що війна у нас справжня. Володимир Путін — реальний. І людські життя теж. І на такому тлі група людей у владі вирішила пограти в перенесення виборів, розігруючи карту воєнного стану.

Неважливо, хто був першим, — Петро Порошенко доручив Олександру Турчинову вигадати спосіб відтермінувати всенародне голосування, чи Турчинов сам запропонував Порошенку цю ідею, щоб повернути втрачені позиції. У будь-якому разі відповідальність за все нестиме чинний глава держави. Про те, що сценарій перенесення виборів через воєнний стан готувався не один місяць, на початку осені пробалакався генпрокурор Юрій Луценко.

До того ж самому Турчинову, який не знімає уніформи п'ятий рік, не чужий антураж воєнного стану. Ідеї ​​обмежити свободу слова, соціальні мережі, права журналістів час від часу виникають у таборі секретаря Радбезу. Їх потім проштовхує через парламент його соратник Сергій Пашинський. І не варто ще забувати, що за часів спікера Турчинова практикувалися голосування із вимкненим табло, коли фактично неможливо встановити реальну підтримку законів у парламенті.

Однак Турчинов із Порошенком прорахувалися. Коли Рада зібралася на позачергове засідання, проти виступила не тільки група Ріната Ахметова, вдячна президенту за схему Роттердам+, а й деякі депутати від БПП. Атмосфера в парламенті нагадувала 16 січня 2014 року, коли були схвалені диктаторські закони.

Головною метою всієї операції були саме вибори

Вперше за багато місяців ВР показала себе органом народної влади, що стоїть на варті здорового глузду і прав людини. Розуміючи, що план провалився, президент пообіцяв використовувати воєнний стан лише в разі наземної російської військової агресії: "Я не гаятиму ні секунди для того, щоб забезпечити захист української землі". Насправді, щоб діяти в такій ситуації, президенту взагалі не потрібно чекати отримання від парламенту дозволу на захист. Для цього він і носить титул верховного головнокомандувача.

Тому врізаний варіант ВС став можливістю дати Порошенку вийти з ситуації, зберігши обличчя. Через два дні після прийняття закон навіть не був підписаний. Це лише підтверджує здогад — головною метою всієї операції були саме вибори.

Порошенко вчергове спробував зробити парламент заручником своєї гри. І робить це він не вперше. Пам'ятаєте, Рада підтримала введення санкцій проти каналів 112 і NewsОne? Але що сталося потім? Майже два місяці як жодних рішень не прийнято, зате сам Порошенко, розмахуючи палицею можливих санкцій, домігся лояльності цих каналів Віктора Медведчука.

Сам же Медведчук, будучи прямим агентом російського впливу, тільки нарощує позиції у чинній владі: його люди переписали на себе мережу заправок Роснефть в Україні і нафтопродуктопроводу російської державної Транснафти. Вони контролюють половину ринку дизелю та автомобільного газу, підсадивши Україну на нову голку енергетичної залежності. Й у всіх випадках Антимонопольний комітет, яким на віддаленому доступі керує заступник голови АП Олексій Філатов, дав зелене світло.

Воєнним станом Порошенко вже домігся деяких цілей, змінивши порядок денний у країні. Ніхто не згадує про смерть Катерини Гандзюк. Забули про прийняття бюджету з підпільними договорняками. Порошенку буде зручніше позиціонувати себе як кандидата, відсікаючи претендентів із кола опозиційних лідерів, — мовляв, він єдиний, хто готовий до роботи головнокомандувачем.

Україна ж іще довго розсьорбуватиме цю історію. І якби все обмежилося лише рішенням УЄФА перенести матч Ліги Європи з Полтави, на яку, до речі, взагалі не поширюється рішення парламенту. Це завдасть нищівного удару по економіці. Знаю, що найбільша скандинавська IT-компанія заборонила своїм співробітникам відвідувати Київ. Паніка на валютному ринку. Ринок приватних запозичень, де минулого місяця Україна ледве змогла прокредитуватися під 9,75% річних у доларах, тепер буде взагалі закритий для країни.

Україна, яка бореться зараз за кожен долар інвестицій, руками авантюристів у владі сама підрізала собі крила. Тому вибори не просто необхідні — це єдиний легітимний спосіб відходу цих людей із влади.

Джерело: Новое Время
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Порошенко показав цинічну майстерність гри з двох рук. Однією рукою він ділить з Медведчуком ринки дизеля, автомобільного газу, дає добро…
Вся галузь військово-промислового співробітництва є глибоко законспірованою, формально – через намагання зберегти «військову таємницю» , а реально – через багатомільйонні…
Пізно ввечері 26 листопада в парламенті завершилася епопея, яка тривала майже добу. Нардепи ввели воєнний стан в Україні. Однак зовсім…
Коментарів: 1
не байдужа Показати IP 17 Грудня 2018 16:32
для чого молоти про перенесення виборів, якщо дата виборів не змінилася... бла-бла-бла-бла давайте свого кандидата на вибори: Юлька (на гачку в Путіна) чи той клоун

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus