USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97
Анатолій Амелін: Перші симптоми світової кризи
Ну що, схоже, що нова світова криза почнеться-таки з Китаю?

Сьогодні випадково дізнався про банкрутство великого банку, а симптомів-то виявилося набагато більше, по черзі:

1. У травні цього року в Китаї впав банк з активами понад $80 млрд.

Це сталося вперше за 20 років. Банк був націоналізований, врятований, але дзвіночок дуже тривожний.

Одна з причин краху – зростання проблем з обслуговуванням виданих кредитів, частину яких було видано як інвестиційні операції.

2. Грошова емісія і кредитні вливання Народного банку КНР призвели до того, що активи банківської системи Китаю потроїлися за останні 8 років, а їх загальний розмір становив $36 трильйонів – більш ніж удвічі перевищує показник банків США.

Це, до речі, було одним із основних інструментів стимулювання зростання китайської економіки, темпи зростання якої останніми роками вперто сповільнюються.

3. Темпи зростання ВВП Китаю досягли мінімуму за останні 28 років.

4. Експорт Китаю показав найбільше падіння за три роки.

5. Водночас у Штатів, одного з найважливіших ринків Китаю, все теж не дуже добре.

Америка показала найбільше зростання дефіциту торгового балансу в грудні на 18,8%, що становило $621 млрд минулого року. І було найбільшим показником з 2008 року. Але на відміну від Китаю, США перекривають свій дефіцит емісією долара, який поки ще є світовою валютою.

6. За 10 років валовий борг Китаю виріс з 150% ВВП до більш ніж 250%, незважаючи на уповільнення економічного зростання, що підриває здатність позичальників обслуговувати свої борги.

7. Купівля автомобілів впала торік уперше за більш ніж два десятиліття.

Це лише кілька симптомів.

Якщо не полінуватися і погуглити, то ви дізнаєтеся, що уряд Китаю через держбанки тримає на плаву приватні корпорації-банкрути для збереження робочих місць, що з 2023 року Китай вперше за останні 20 років матиме від’ємне сальдо торгового балансу і багато іншого, на скільки зросла частка проблемних споживчих кредитів.

Криза могла б настати в будь-який момент вже в 2019 році, але в кінці 2020 року вибори президента США і Трамп зробить все, щоб до виборів економіка не затьмарила їх результат. Так що, півтора року у планети Земля ще є.

Анатолій Амелін - співзасновник та директор економічних програм Ukrainian Institute for the Future.

Текст опубліковано з інформаційного джерела Новое Время.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
В Україні все частіше коронавірусом хворіють молоді люди. При цьому змінились і перші симптоми хвороби.
У Міністерстві охорони здоров’я України повідомили, що перші симптоми нового штаму коронавірусу COVID-19 під назвою «Омікрон» з’являються у середньому через…
Про політичний шлях, кадрові призначення в уряді, внутрішню «кухню» у Верховній Раді днями розповідав народний депутат України, голова підкомітету з…
Коментарів: 2
Руставі ТВ Показати IP 9 Липня 2019 17:53
Очевидно, що в тому проміжку яасу і пуйло почне повномаштабну третю світову. Хотілося б помилятись, але все йде до того.
Навуходоносор до Руставі ТВ Показати IP 9 Липня 2019 18:30
"Когда левая конечность не знает, что делает правая, у спрутов начинаются трудные времена".Так утверждают биологи. Совершенно идиотские утверждения о третьей мировой войне! Да еще и о полномасштабной, вроде она может быть ограниченной. Экономические кризисы - вещь постоянная в мировой экономике. Украина из них практически не выходит! Не катастрофизмами надо оперировать, а здравомыслие включать.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus