USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Павло Калашник : 5 років за зґвалтування, 12 – за викрадення авто. Які пріоритети в чинному Кримінальному кодексі
Засудження Сергія Стерненка до 7 років тюрми спровокувало нову хвилю розмов про необхідність кардинального реформування судової системи в Україні. З цим, здається, згодні в Україні всі (крім самих суддів), включно з президентом Зеленським.

Особливу увагу звернули на горезвісні 300 гривень, які, за даними слідства, Стерненко відібрав у постраждалого, і які нібито були метою нападу. Ті, хто вирок підтримав, опонують – за законом розбій є розбій, незалежно від того, що забрали в жертви.

У цьому контексті пропонуємо розглянути декілька прикладів того, як і за що карає Кримінальний кодекс України, як у ньому розставлені пріоритети.

Майно vs інші права людини

Розбій карається позбавленням волі на 3-7 років, а якщо напали на жертву удвох – вже 7-10 років із конфіскацією майна. Таким покарання буде, навіть якщо ці двоє «дали по голові» або погрожували це зробити й відібрали лише 40 гривень.

Зі статтею «Грабіж», якщо він стався з погрозою насильства або організованою групою, справа схожа – 4-6 років в’язниці, тяжкий злочин. Тобто хтось відібрав у жертви пакет з АТБ – уже тяжкий злочин.

Натомість зґвалтування карається позбавленням волі на 3-5 років, і це вважається нетяжким злочином – тобто засуджений може відбутися умовним терміном (за тяжкий злочин умовного не буває). А якщо жертва опиралася, то ще й може сісти за перевищення меж самооборони (але це вже окрема велика тема).

Незаконне позбавлення волі або викрадення людини карається ув’язненням до 3 років. А якщо викрали малолітніх, заподіяли фізичні страждання, застосували зброю або викрала група осіб, санкція – до 5 років тюрми. Тобто якщо вас хтось запхав у багажник і вивіз кудись, покарають його як за нетяжкий злочин.

Проте крий боже викрасти сам автомобіль. Якщо його вартість перевищує 113 500 гривень, то покарання – 5-8 років в’язниці із можливістю конфіскації майна (тяжкий злочин), а якщо збитки перевищать 283 750 гривень – сісти можна на 7-12 років. Наприклад, дуже складно знайти навіть десятирічне вживане Chevrolet Aveo, дешевше 113 тисяч, а нове таке авто коштує понад 400 тисяч.

А от якщо машина ваша і ви сіли за кермо п’яним, то заплатите 17 тисяч гривень штрафу. І це тільки після вже котрої за ліком аварії з великою кількістю жертв Радапосилила відповідальність за п’яне водіння (закон ще має підписати президент).

Захист країни vs суспільна мораль

Наша держава суворо карає не тільки за майнові злочини, а й охороняє суспільну мораль. У своїй програмі журналістка Аліна Шеремета розказувала, як можна стати фігурантом справи за статтею 301 ККУ за пошук партнерів в інтернеті, обмін еротичними фото (за обопільною згодою), зняте home-відео й інші інтимні речі.

До того ж правоохоронці регулярно «накривають» студії так званих вебмоделей. А така діяльність — це вже частина 3 статті 301, бо «порно» виготовляють «за попередньою змовою групою осіб». Санкція — 3-7 років в’язниці, тобто тяжкий злочин.

Інший показовий приклад — канабіс, про боротьбу з яким правоохоронці активно звітують. Найяскравішим останнім прикладом є історія 16-річного школяра з одного із сіл на Волині, який отримав 6 років тюрми за продаж 11 грамів конопель. З грудня він перебуває в СІЗО.

Школяра звинуватили у двох епізодах такого продажу (сам він визнає лише один), тому кваліфікували його дії не за ч. 1, а за ч. 2 статті 307. Покарання за першу — 4-8 років тюрми, за другу — 6-10 років з конфіскацією майна.

Тобто в цьому випадку все в межах закону — повторний збут наркотиків, байдуже яких. А чи ви везли кілька грамів канабісу, чи героїну — неважливо.

А от посягання на територіальну цілісність і недоторканність України карається позбавленням волі від трьох до п’яти років. І це нетяжкий злочин. Тож виходить, що зберігання пари грамів канабісу загрожує суспільству більше, ніж посягання на територіальну цілісність?

Якщо ж узяти забруднення навколишнього середовища, то далеко не завжди ми до Кримінального кодексу взагалі дійдемо. Бо доведеться обмежитися тим, який про адміністративні правопорушення. Наприклад, за викид забруднювальних речовин в атмосферу або перевищення норми викидів треба заплатити штраф аж у 85-136 гривень. Забруднення й засмічення вод — 51-119.

Слід враховувати, що Держекоінспекція також видає приписи з вимогою ліквідувати порушення (злісне ігнорування яких може призвести до зупинки підприємства). Також у забруднювача можуть вимагати компенсувати збитки.

Звісно, є екологічні статті й у Кримінальному кодексі. Забруднення атмосферного повітря, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи для довкілля, карається вже штрафом у 1700-3400 грн або ж обмеженням волі терміном до 3 років. І вже якщо загинули люди або стались інші «тяжкі наслідки», санкція сягає 5 років позбавлення волі. Але й це нетяжкий злочин. Така ж санкція й у випадку із забрудненням вод — якщо це призвело до захворювання або загибелі людей.

А от підробляти гроші або цінні папери держава дуже не радить. Пленум Верховного суду вже давно вказав, що це становить «підвищену суспільну небезпеку». Санкція відповідної статті ККУ — 3-7 років тюрми, тобто тяжкий злочин. Якщо ж надрукували фальшивих грошей на понад 454 тисячі гривень — 8-12 років з конфіскацією майна. Це вже особливо тяжкий злочин.
Жінка намагається витягти гаманець із кишені перехожого на Хрещатику, Київ, 15 травня 2020 року
Жінка намагається витягти гаманець із кишені перехожого на Хрещатику, Київ, 15 травня 2020 року

І ще трохи про гаманець

У народі є така приказка: якщо тебе посадили за крадіжку, отже, занадто мало вкрав. Як у будь-якому жарті, в ньому є лише частка жарту. А не до жартів було чоловіку та жінці — жителям Луганщини, — які у 2018 році напідпитку вирішили вкрасти трохи соняшника — на 245 гривень.

Крадіжка в нас карається до 3 років тюрми. Але їх було двоє, тобто це вже «за попередньою змовою групою осіб» — до 5 років. Героїв цієї історії спіймали, жінці дали рік умовно, а чоловік «загримів» на три роки. І вже коли він відбув понад половину терміну, Верховний суд постановив його звільнити.

А от якщо не сплачувати податки (неважливо, на яку суму), потрапити до в’язниці не вийде. Від 2011 року ухилення від сплати податків тюремного ув’язнення не передбачає. Максимальна санкція — 425 тисяч гривень із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та з конфіскацією майна.

Наприклад, у США за таке можна сісти в тюрму до 5 років, у Великій Британії — до 7 років, у Німеччині — до 5 років, а в «особливо серйозних справах» можна отримати до 10. Хоча до кримінального переслідування справа доходить не часто, здебільшого все закінчується компенсацією податку та штрафом.

З іншого боку, правоохоронна система цих країн «трохи» відрізняється від нашої, і там можливість тюремного строку, ймовірно, не використовують для тиску на бізнес. У нас противники тюремного ув’язнення за несплату податків до цього й апелюють — мовляв, посадовці зловживають своїми можливостями.

Насамкінець розповімо про статтю ККУ, на яку також скаржаться у контексті зловживань посадовців. Стосується вона вже тих, хто потрапив до в’язниці. Це стаття 391 - «Злісна непокора вимогам адміністрації установи виконання покарань». Карається вона позбавленням волі до 3 років.

Правозахисники давновимагають вилучити цю статтю через можливість зловживання з боку адміністрацій в’язниць. Наприклад, один ув’язнений отримав 1 рік за те, що «спав не на своєму місці», інший — 2 роки за «антисанітарний стан приліжкової тумбочки», ще один — 3 роки за відмову виконати команду «Підйом». Попри ці вимоги, стаття досі існує. Це лише деякі положення Кримінального кодексу, які можуть викликати запитання. Водночас держава, схоже, й сама не дуже задоволена кодексом, тому хоче створити новий.

Зараз працює утворена президентом комісія, вона вже представила проєкт нового Кримінального кодексу. У його концепції вказано, що принципові положення теперішнього ККУ «зруйновані валоподібними, несистемними й часто необґрунтованими змінами та доповненнями» й загалом ККУ має «численні суперечності, прогалини та неточності».

Тож нічого не залишається, як чекати нового кодексу, — але яким він буде й коли, вам поки ніхто не скаже.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Мешканець Львівщини, який повідомив волинській поліції про нібито викрадення його автомобіля, може потрапити за ґрати на 5 років.
В обласному центрі Волині за сутенерство судили уродженця Львівщини. Він зводив двох жінок з клієнтами у готелях та брав частку…
Страховики не планують сплачувати кошти за понівечені ні Майдані авто.
Коментарів: 3
Клава Показати IP 19 Березня 2021 12:54
то навіщо Малюська зачиняє тюрми ?..
Читач Показати IP 26 Березня 2021 12:17
Про несплату податків - як раз то цей 'злочин' оцінено як 'соціально небезпечний' і саджають на термін довший, аніж за вбивство.
HDR Показати IP 28 Березня 2021 13:08
За згвалтування може і не дожити до звільненння.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus