USD 40.00 40.50
  • USD 40.00 40.50
  • EUR 40.30 40.60
  • PLN 10.00 10.25
Олександр Пирожик: Хто ж позбавив лучан феєрверку?

У кількох останніх числах «Волині» лучани задаються питанням: чому на День Незалежності в місті не було святкового феєрверку? «Не знайшлося грошей на феєрверк?» – дорікає міській владі лучанка Тетяна Снітко у номері від 8 вересня 2009 року. Оcкільки тема продовжує обростати новими чутками й домислами, вважаю за потрібне донести до читача, чому ж так сталося…
 
Якщо бути відвертим, то попервах обласна влада планувала «забезпечити проведення в обласному та районних центрах, містах обласного значення святкових феєрверків». Пункт 9 проекту Плану заходів із підготовки та відзначення в області 18-ї річниці незалежності України визначав відповідальних за його виконання – відділ взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації, виконкоми міських «міст обласного значення) рад. Вже з цього документу видно, хто саме (традиційно!) був основним відповідальним за проведення феєрверку.
 
Однак із наближенням Дня Незалежності з’ясувалося, що коштів для проведення феєрверків у райцентрах немає, тож феєрверк запланували лише в обласному центрі, внісши його в афішу. Забезпечити його проведення доручили військовим із Володимира-Волинського. Хоча вони виставити ряд додаткових умов – забезпечити доїзд до Луцька, ночівлю і 3-разове харчуванням для семи осіб. Міська рада погодилася взяти на себе ці витрати – військових мали поселити і харчувати в готелі «Світязь», пальне для них запасли…
 
Тим часом 19 серпня стало відомо, що коштів для проведення феєрверку в Луцьку Міністерство оборони не дає. З цього приводу на адресу голови облдержадміністрації обласний військовий комісар направив офіційного листа. У ньому йдеться: «На адресу Волинського обласного комісаріату надійшло службове повідомлення від начальника відділу логістики – заступника командира військової частини А0796 (на дану військову частину було покладено завдання щодо проведення святкового феєрверку на честь 18-ї річниці Незалежності України у обласних центрах Західного регіону), в якому відзначено, що проведення святкових феєрверків за рахунок коштів Міністерства оборони України відбудеться тільки в містах Львів та Рівне…»
 
З чим пов’язана така вибірковість Міноборони, в листі не пояснювалося. Однак наголошувалось: «Проведення феєрверків у інших обласних центрах можливе тільки за кошти місцевих бюджетів. Вартість коштів для проведення феєрверку приблизно становитиме 15 тисяч гривень».
 
Враховуючи, що напередодні, 23 серпня, Луцьк відзначав іще й День міста, віднайти таку суму коштів було нереально. Заходи до Дня міста й без того планувалися за принципом максимально жорсткої економії. Навіть від святкового салюту 23 серпня міська влада відмовилася – з огляду на те, що він очікувався наступного дня. Про це відразу ж повідомили високопосадовців облдержаадміністрації, які запевнили, що все владнають…
 
У найбільше державне свято, вже за традицією, на Театральному майдані Луцька відбувалася громадська акція «Українська вишиванка». Її проведення опісля високо оцінив Президент України Віктор Ющенко, котрий висловив подяку міській раді та її учасникам за організацію акції.
 
Однак, на мій великий подив, жодного високопосадовця обласного рівня на цій акції не було. Відсутність керівництва області була достатньо помітною і незрозумілою, на це звернули увагу багато людей. Фактично ж це вперше за роки незалежності представники обласної влади не взяли участі в урочистих заходах, які проводилися в день відзначення найбільшого державного свята. І навіть якщо голова облдержадміністрації Микола Романюк у цей серпневий період перебував у відпустці, то хіба це дає право його підлеглим діяти за принципом «тато з хати – діти вскач!»?
 
Пишу цей лист не як посадовець міської ради, а як громадянин свого міста і держави, журналіст. Хочу, щоб читачі знали всю правду. Бо мене особисто найприкріше вразила не відсутність феєрверку, а те, що на 18-му році незалежності Української держави представники обласної влади фактично проігнорували День Незалежності…
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Моя доня висловила цікаву здогадку про те, чому одні помирають від старості, а іншим не суджено дожити до природної смерті?…
Минулий тиждень засвідчив, що майбутні парламентські вибори, на жаль, не обійдуться без маніпулятивних технологій та викидів сумнозвісного компромату із арсеналів…
Теперішня українська влада намагається «провести» через парламент законопроект «Про суспільну мораль». Найперше запитання, яке логічно постає у зв'язку з цим:…
Коментарів: 22
Андрій Калахан Показати IP 17 Вересня 2009 09:57
Одне зауваження щодо феєрверку. Хай навіть це було дійсно, як написано. Але ПОПЕРЕДИТИ лучан, що так і так - "феєрверку не буде" можна було. Хоча б на "Українській вишиванці". Цього не зробили. І це - великий мінус.
Анонім Показати IP 17 Вересня 2009 10:13
томо що послідовні!
УКРАЇНА Показати IP 17 Вересня 2009 10:22
А попередити не було кому. Обласні посадовці на "Українську вишиванку" не прийшли, про феєрверк нічого не сказали. Місто проводило свої заходи, не знаючи, яку "свиню" їм готує область на вечір
Savur Показати IP 17 Вересня 2009 10:27
дійсно в такий важкий важкий для країни час феєрвеки не найнеобідніша річ, але, прочитавши блог чомусь промайнула думка, що основним висновком у кожного хто це прочитав має бути теза "міська влада не винна що феєрверку не було, винний хтось". Відразу виникає аналогія, у нас в країні є ще один чиновник найвищого рангу якому завжди хтось винен, чи президент, чи опозиція, чи люди, тільки не вона сама, їй теж чомусь завжди хтось чи то винен, чи то заважає працювати. Мені здається в місті є голова (тобто пан Шиба), на те в нього і така посада щоб він ці питання вирішував, щоб потім його підлеглим не доводилось відмазки у блогах строчити. Панове вчіться працювати, або ж принаймні не обіцяйте того чого нездітні виконати, бо вам скоро глобальне потепління буде заважати чи спалахи на сонці.
Анонім Показати IP 17 Вересня 2009 10:42
А ви не знаєте що було 24 серпня? День народження Романюка. І все обласне начальство вереницею поїхало вітати і бухати. Як же ж їм було в такому вигляді (у вишиванках)це робити. А там вони собі й салюти пускали.
SVC Показати IP 17 Вересня 2009 11:45
Та господь з ним, з тим хфеєрверком, аби сало та хліб були на столі, та пляшка горілки. Ось вам і свято, а ті хвеєрверкі, то усьо от лукавого.
хз Показати IP 17 Вересня 2009 12:52
ну от і подумайте, чому до вас не прийшло обласне керівництво...))) а пирожиГ, тут усьо понятно - хто його замовляє, той його і танцює... а стаття смішна, я такі в 8 класі писав, дякую поржав... особливо з фрази "Відсутність керівництва області була достатньо помітною..." Веніамінович, ви собі нову роботу вже знайшли???
хз Показати IP 17 Вересня 2009 12:53
ну от і подумайте, чому до вас не прийшло обласне керівництво...))) а пирожиГ, тут усьо понятно - хто його замовляє, той його і танцює... а стаття смішна, я такі в 8 класі писав, дякую поржав... особливо з фрази "Відсутність керівництва області була достатньо помітною..." Веніамінович, ви собі нову роботу вже знайшли???
Hatahama77 Показати IP 17 Вересня 2009 13:05
Мдя, Андрюха, не змикитили тоді, шо люди це запамятають. Ну так, тисяч 6-8 мерзли в надіях на салюти))
Анна Ковалінська Показати IP 17 Вересня 2009 15:22
І кому потрібні ті "хлопушки"... Людям зараз не до цього... Хіба-що, дітям радість...
Справедливый Показати IP 17 Вересня 2009 15:43
ганьба, навіть не знайшли грошей людям зробити радість, якщо вже наша мерія не може за рік назбирати на салют, то що вже можна казати про дороги. Читайте книжки по управлінню й по підборі кадрів. А то понабирали замів, які тут пишуть, що у нашому місті виявляється нагальна потреба переіменувати вулиці...
Андрій Калахан Показати IP 17 Вересня 2009 16:17
Анні: Розумієш - люди у всі часи потребували двох речей - хліба і видовищ. У країні криза - хліба у простих українців нема. А видовищ чиновники, як бачимо, забезпечити не можуть. Як дешеву альтернативу феєрверку можна запропонувати бійки депутатів у Луцькій міській чи Волинській обласній радах. Тим більше, вибори скоро.
Тарас Показати IP 17 Вересня 2009 21:18
Справді дуже це все цікаво тепер дізнатися, БО ДУЖЕ БУЛО ВЕСЕЛО СТОЯТИ З 10ої вечора аж до десь 22-30... з надією у серці).. і чекати на ту феєрію....і не дочекатися....а ще й пр. Волі НЕ перекрили.. - оце була клоунада!!!
Анонім Показати IP 17 Вересня 2009 22:59
Добрий час добрі люди! Пирожик все написав добре. Дякуємо, Олександр Веніамінович, Вам за інформацію, яка розвіяла чутки.
Колега - Тарасу Показати IP 18 Вересня 2009 11:19
І Пирожик з донькою стояв, чекав. Сам бачив. Тільки не на Волі, а біля входу в центральний парк. Саме там мав бути феєрверк
Депутат Показати IP 18 Вересня 2009 14:27
Savur, ти не гріши, вона працює! і так напрацювала, що скоро всі нах... поїдуть в італію або в інші країни ЄС. Товаріщ Калахан, а коли ти бачив бійки у Луцькій міській раді, назви хоча б один факт, а інакше не піз..., томущо наша команда пгацює злагоджено і Луцьк все гавнішає і гавнішає!!!
! Показати IP 18 Вересня 2009 14:35
Ха-ха! Не було 15000? А на смски де Шиба грошей взяв?
\"ВП\" Показати IP 18 Вересня 2009 15:01
На СМС-ки - огсь де: http://www.pravda.lutsk.ua/news/15523/
Андрій Калахан Показати IP 18 Вересня 2009 20:58
Депутату: Бійки не бачив, а лише пропоную. А команда спгавді є. Я особисто бачив, як файно у футбол грає ;)
Анонім Показати IP 18 Вересня 2009 22:42
Оператор МТС запропонував місьраді своє спонсорство у проведенні свята благодійними послугами - привітати жителів громади з Днем незалежності та Днем міста.Міська рада з бюджету міста не витратила ні копійки. Досит користуватися чутками. Хіба важко зняти слухалку и особисто зателефонувати Валентину Веніаміновичу. Ось я позвонив і отримав відповідь. Позвонив в мтс і теж саме. Дякуємо МТС. МТС – слава!!!!!!!!!! Усі, хто обмінювасвя думками з приводу есемесок від міського головисх свалювали привітання, дякували Богдану Шибі за його увагу до пересічних жителів громади . Багао з них тримае цю зсемеску на мобілі й досі, як приємний сувенір, який ще вище підніс настрій у святкові дні.
Знавець Показати IP 19 Вересня 2009 01:21
А може шановному дописувачу треба було попросити грошей на салют у дружини. Ій би мер точно не відмовив.Як гадаєте,пан Пирожиг?
вого"КРОК" Показати IP 27 Вересня 2009 12:35
Сашко!!!Я розумію,посада зобовязує,але ліпити ТАКОГО "горбатого коника" це вже "перегибы на местах"!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus