USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Олександр Пирожик: Хто винен? Невістка! Себто, журналістика…

Із сумом прочитав на «Волинських новинах» повідомлення про те, що керівництво волинського БЮТ намагається звинуватити це юне інтернет-видання в поширенні недостовірної інформації. Може, й повірив би, що молоді колеги спрацювали десь не зовсім коректно, якби не знав їх особисто, а деяких із них не навчав аксіомам журналістського фаху.
Як і слід було очікувати, у журналістів виявилися записи тих коментарів, за які їх спробували опустити, як кажуть, «фейсом у багнюку». Тож цілком розумію їх обурення, адже дорослі «дяді та дєди-політики» спробували зробити молодих репортерів «без вини винними». Як у тій прикметній приказці про патріархальну сім’ю. Що б не сталося: «– Хто винен? – Невістка…»
На жаль, подібні явища у волинській журналістиці мають тенденцію епізодично повторюватися. Колись «юний» губернатор Володимир Бондар, забруднившись у контрабандне «какао-мікс», яке виявилося злегка зафарбованим цукром, намагався звалити всю вину за таке «викриття» на Західну інформаційну корпорацію, навіть судовий позов проти ЗІКу зварганив. І безславно програв.
З тих пір, мабуть, трохи порозумнішав, хоча спокуса «вказати журналістам», судячи з усього, таки залишилася. Бо не так давно він аж надто вже прозоро натякав на те, що одне з відомих волинських інтернет-видань (на той час таким була лише «Волинська правда») використовує проти нього якісь особливо вишукані піар-технології...
Проте БЮТівці у своїх «антижурналістських піар-технологіях» пішли значно далі від пана Бондара. Класичним прикладом є конфлікт, що свого часу виник між нардепом Євгеном Кирильчуком та газетою «Волинь-нова», якій нардеп передрік ледь не близький кінець, бо її журналіст раптом не з’явився на його ПЕРСОНальну прес-конференцію. Таку персону, бачте, проігнорували!
Коли мій колега Віталій Буряк про це написав, зчинився переполох. На той час я працював у редакції «Волині», тож був свідком того, як усі забігали. Маю на увазі, політики. До редакції. Дехто відхрещувався від таких оцінок, а дехто намагався звалити всю вину на журналіста.
Мовляв, усе це – чистої води вигадка. А коли дізналися, що є диктофонний запис, не погребували навіть «аргументами», що запис сфальсифікований! Мовляв, то ж такий журналюга, що й плівки посклеює так, як йому треба. Ну, справжній тобі волинсько-васильківський (Віталій родом із Василькова на Київщині) майор Мельниченко. От лишень прорахувалися, що диктофон у Буряка на тій прес-конференції був не плівковий, а цифровий…
Слід віддати належне життєвій мудрості та виваженості головного редактора «Волині» Степана Дорофійовича Сачука. Він не поспішав робити голосних заяв, а ретельно в усьому розібрався, вислухав усі сторони, перевірив докази. І лише після цього написав нищівну статтю «Нострадамуське пророцтво Євгена Кирильчука», в якій назвав речі своїми іменами, не зважаючи на титули й авторитети її антигероїв.
Тепер, як бачимо, і його учень Анатолій Грицюк – туди ж. Разом із відносно «молодою поросллю» Олегом Кіндером. Причому якось так справді по-дитячому, навіть не солідно. І знову – не розібравшись. Мабуть, думають, що з інтернет-немовлям можна повестися так, як не дозволили б собі з сивочолою «Волинню».
Я не закликаю комусь «дати по зубах», чи «поставити на місце», хоча свого часу ЗІК саме так і зробив із паном Бондарем. Не закликаю колег проявляти так звану «журналістську солідарність», бо насправді це – міф, хоча й красивий. Журналістика, як і будь-яка професія, є міні-відображенням нашого непростого суспільного буття. В ній є і свої праведники, але є й свої злочинці. А є й недобросовісні конкуренти, які завжди будуть втішатися з чиїхось проблем. Чи варто солідаризуватися з двома останніми? Зрештою, в будь-якій справі завжди знайдуться люди не байдужі, які й без подібних закликів скажуть свою думку, чи хай і не публічно, але висловлять підтримку.
Але залишити поза увагою факт чергового «наїзду» на журналістів – було б абсолютно невиправданим. Інакше ми ніколи не привчимо політиків до того, що журналіст, беручи коментар, пишучи аналітику чи даючи комусь оціночні судження, просто виконує свою роботу. А це, як і всяка праця, заслуговує поваги. І шанобливого ставлення.
Але в жодного разі не такого, що журналісту навіть не дали можливості довести надуманість звинувачень, продемонструвати свою правоту. Бо звинуватити журналіста – можна й на широкий загал, а от розібратися, де «мухи», а де «котлети», – то вже раптом «наші внутрішні питання»…
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Після піврічних спорадичних і часом навіть дещо хаотичних спроб вийти за межі сотні Інтернет-користувачів “Альтернативу” нарешті “прорвало”. За травень “Альтернатива”…
За політичною тріскотнею останніх місяців доля простої маленької людини ніби десь губиться, відходить на задній план. Тим приємніше, що поруч…
Тотальний наступ на все українське, зумовлений приходом до влади в нашій державі неукраїнських сил, які діють на догоду Кремлю, схоже,…
Коментарів: 14
Ігор:) Показати IP 15 Вересня 2008 13:15
"Так звана «журналістська солідарність» насправді – міф, хоча й красивий". Дуже влучно:)
Олександр Показати IP 15 Вересня 2008 14:13
А Волинська незалежна медіа-профспілка з цього питання засідала? Авторе, Ви ж, якщо не помиляюся, в її чільниках ходите. А О.Булковська, М.Ватащук і іже - її члени, внески платять. Ну то в чому річ, що за бездіяльність?
Анонім Показати IP 15 Вересня 2008 14:23
Сачуку - ше раз респект. Не давайте на шию вилізти.
Василь Показати IP 15 Вересня 2008 15:17
Наскільки мені відомо, Пирожик, пішовши на державну службу, написав заяву про складання повноважень голови виконкому Волинської незалежної медіа-профспілки
Чорна кава Показати IP 15 Вересня 2008 15:25
Кирильчук воістину народний(!) депутат. Якщо хтось винен - то народ (в даному випадку журналісти) але тільки не він
Лихий Показати IP 15 Вересня 2008 15:28
Грицюк діє за прямими вказівками Кирильчука. От тільки методи залишились старими - комуністичними.
Longer Показати IP 15 Вересня 2008 15:30
З такими керманичами БЮТ на слідуючих виборах пролетить як фанера.
Дідознавець Показати IP 15 Вересня 2008 15:36
Ось сидить зараз Кирильчук-дід у штабі на Шопена, курить одну смердючу цигарку за іншою і разом з Грицюком, Кіндером, свиридою та іншими думає як з чергової складної ситуації вийти... Щоб і Київ по дупі не надавав, і перед громадськістю стати білим та пухнастим, і свої темні справи в обласній парторганізації продовжити... І кляне Дід Пирожика, Сачука, Вікторова, Шибу, Литвинюка, Турака, загреву та багатьох інших, хто думає і робить не так як він... І мріє Дідо про новий жорсткий закон про імперативний мандат та про повну приватизацію волинського БЮТу... Та не знає волинській Брєжнєв, що незабаром він опиниться на смітнику історії разом з Брєжнєвим-молодшим, Хомічем, свиридою, Чорнухою та іншими пристосуванцями...
АвеКіндер Показати IP 15 Вересня 2008 15:54
Блін, ну й кіндер кашу заварив! Ще й Діда підставив з Грицюком. Цікаво, як вони відреагують на цю відверту підставу з боку Кіндера?
Олексій ДУДИЧ Показати IP 15 Вересня 2008 18:11
На відгуках не рідко можна натрапити на досить розумні речі. А де ж ці розумники в офлайні? Можливо, тоді не було б потреби Пирожику чи ще комусь відстоювати в такий спосіб права. Слушні зауваження від Олександра і Ігоря про профспілку, але чому сама НСЖУ не відстоює права і престижність професії журналіста? Не член? Не полатить внесків?
Ковельський Показати IP 15 Вересня 2008 18:56
Олександре,+5. Однак твердження "Але залишити поза увагою факт чергового «наїзду» на журналістів – було б абсолютно невиправданим." залишається абсолютно риторичним. Пропоную для послідовників поняття "журналістської солідарності" провести акцію (хоча б в межах Волині) "Я не дам на собі їздити".Тоді, дійсно,факт "наїзду" не залишиться поза увагою. Удачі.
НМС Показати IP 15 Вересня 2008 21:54
Працювати журналістам дійсно важко, бо їм приходиться лавірувати між аторитарним керівництвом редакцій газет і власними поглядами на проблеми журналістики. Чому не працюють редколегії газет? Може я помиляюся? В "Волині" не все гладко. Чомусь забула гзета в своїй анотації записати, що колективом газети в свій час керував Герой України І.Сподаренко?? Не знаєш чому? В відгуках цієї газети поставив питання кадрової політики в області. Зняли.Цього не очікував від солідної газети. Газета, яка претендує на лідерство, повинна не боятися чистити нинішню владу. Не личить їй писати в догін. Чому боїться?. Думаю, що для керівництва важливі номінації, нагороди.Мабуть Кирильчук в своєму прогнозі прав. Питання в часі.
Анонім Показати IP 17 Вересня 2008 16:37
Сашко, попи журналістів бють! Гайда на блог Собка своїх захищати.
:) Показати IP 18 Вересня 2008 11:09
ПИРОЖИК - НАЙЯСКРАВІША І ЄДИНА НЕПРОДАЖНА ЗІРКА ВОЛИНСЬКОЇ ЖУРНАЛІСТИКИ!!! ХІ-ХІ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus