USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Ольга Максим’як: ПРЕСТИЖплюсЛОХОТРОН – й податки ні при чом

«Шукаємо квартирантів, квартири, допоможемо продати та купити нерухомість» - такого змісту оголошення в обласних центрах та у столиці рясніють, чи не на кожному стовпі. Та дуже часто, більшість з таких надавачів послуг – звичайнісінькі шахраї.
 
Нещодавно ми з подругою вирішили переїхати в інше помешкання. В луцьких газетах, де можна роздобути інформацію про оренду житла, зателефонувала за кількома номерами. По одному з них у слухавці почула чоловічий голос. Мужчина пропонував знайти нам житло за лічені години, однак, вартість його послуг складала 500 гривень. При чому спочатку платиш гроші – потім дивишся квартиру. Якщо ж житло тобі не підійшло - це твої проблеми. Адже розписки про те, що заплатив – ти не отримуєш.  А відповідно своїм грошикам можеш помахати ручкою і сказати «прощавайте».
 
У моєму списку лишалося ще кілька номерів: два з них були безпосередньо власників, а ще два одного і того ж агенства з нерухомості. Набравши два перші, з’ясувала, що по одному здають однокімнатну квартиру без ремонту, але з меблями у центрі міста за 220 доларів, по іншому – двокімнатну квартиру також з меблями за 1400 гривень у районі 33-го кварталу. Останній варіант мене здивував своєю ціною, а тому з власниками домовилася про зустріч того ж дня. Помешкання і справді виявилося доглянути, просторим та гарно вмебльованим. Після нашої однокімнатної маленької квартири зі старими меблями  – ця видалася просто  раєм. Господарі також здалися порядними та чесними людьми. Я вже уявила, як ми перевеземо сюди речі, як питимемо чай на великому дивані у вітальні… та, ціна з 1400 гривень раптово підскочила до 350 доларів. Пояснили мені дуже просто: ви розмовляли з моєю донькою, а власник квартири - я. Варіант відпав.
 
За третім номером мені повідомили, що це агентство нерухомості. Привітний жіночий голос у слухавці запевняв мене, що квартиру знайти, хоч і важко в теперішній час і за теперішніх умов, однак, вони зроблять все можливе. Я поцікавилася, чи потрібно підійти до них на офіс для оформлення договору. «Та договір укладати необов’язково, -  переконували мене,  - можна обійтися і без нього». Послуги цього «престижного» агенства вартували половину плати за одномісячну  оренду мого нового потенційного житла. За оглядини квартири, якщо вона не підійшла, потрібно було сплатити 50 гривень.
 
Помешкання, яке нам запропонувала «мила» дівчина-агент, на мій подив, і справді виявилося дуже хорошим: євроремонт, великий балкон, нові меблі, мікрохвильова піч, пральна машина, двокамерний  холодильник… І вся ця радість була ще й майже у центрі Луцька. Складніше виявилося з вартістю. Житло планували здавати на рік. Місяць проживання коштував 250 доларів. За курсом доларом на той день, агентству за знайдену квартиру ми повинні були заплатити 756 гривень. Лише після того, як агент отримає на руки кошти – ми отримуємо телефон власника квартири, яку нам показали.
 
Потрібна сума у мене тоді з собою була. А оскільки житло і дійсно нам сподобалося і ми дуже хотіли переїхати, агенту на руки ми заплатили. Однак, через два дні обставини у моєму житті і у житті моєї подруги змінилися. Винаймати знайдене житло нам вже аж ніяк не виходило.
 
Я зателефонувала до агента і пояснила, що через певні причини переїхати ми найближчим часом туди не можемо і попросила повернути хоча б половину сплаченої нами суми. У відповідь почула: «Гроші, згідно договору, ми вам не повернемо». «Чекайте, - обурилася я, - який договір? Ми з вами нічого не підписували! Окрім того, у будь-якому договорі повинні бути передбачені форс-мажорні обставини!»   «У нас такі правила», - монотонним голосом відповідали мені. «Але ж, якщо немає договору, це означає, що ці кошти у вас ніде не обліковані, тобто вони пішли вам у кишеню, - продовжувала я. – Скажіть мені ваше прізвище, як звати керівника організації, прийду до вас в офіс, аби ознайомитися з правилами, які повинні бути зафіксовані у документі, що має юридичну силу». Схоже, дівчина, яка розмовляла зі мною, трохи перелякалася. Та це мені так тільки здалося. Вона відповіла, що власник-керівник у них живе у Києві, а її прізвище мені знати необов’язково. На цьому наша розмова закінчилася.
 
Наступного дня я довідалася, що у таку ж грошову халепу і саме з цим агентством нерухомості вскочили ще кілька моїх знайомих. А ще одну приятельку вже інше агентство розвело на 500 гривень. Їй знайшли помешкання, та, виявилося, що воно вже місяць, як здане. Кошти дівчині також не повернули.
 
Основною моєю помилкою була та, що я не підписала ніякого договору. Однак, це аж ніяк не виправдовує методи роботи агентств нерухомості. Схоже, такі «престижні» організації таку схему шахрайства напрацювали вже давно. Дивно, як до цього часу ними не зацікавилися ані управління боротьби з економічною злочинністю МВС, ані податкова міліція. Хто наведе лад у цій сфері? Скільки коштів такими шахрайськими методами щомісяця отримують агентства нерухомості?... І скількох ще людей вони  так спіймають на гачок?
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
…За вікном іде дощ. Його краплинки вистукують свою мелодію, співаючи про те, що десь на іншому кінці міста хтось чекає…
Цей ранок розпочався для мене традиційною чашкою запашної духмяної кави. Напередодні вночі я, повернувшись із Києва, залишилася ночувати у родини.…
Вони з’являються випадково. Випадково та несподівано. Тоді, коли цього найменше цього чекаєш. Уриваються, як вітер у твоє життя. Перевертають усе…
Коментарів: 15
Злидень Показати IP 19 Листопада 2008 17:52
А назву агентства чому не написала?
Анонім Показати IP 19 Листопада 2008 18:27
От ви не читаєте біографію (чи то пак - резюме) Олі тут, а я прочитав. І виявив, що вона у нас - ГАРНТОодержувачка
Анонім Показати IP 19 Листопада 2008 21:23
Яке агенство? пиши назву хоть- ми должны знать своих преступников
Анонім Показати IP 19 Листопада 2008 21:52
треба просто трохі розумнішим бути і тоді все буде ок ;)
Анонім Показати IP 20 Листопада 2008 11:39
доречно згадувати податкову, коли хтось надувю А як самі надувають бюджет, приховуючи доходи - то ні як має бути!!!
Анонім Показати IP 20 Листопада 2008 15:35
таке враження, що усі дописувачі - постійні і давні мешканці Луцька, які мають власні квартири, та чесно декларують про кожну зароблену копійку!!! а я Олю розумію - сам раніше дуже часто шукав квартири щодо конкретної ситуації з обманом - тут єдине пораджу - бути уважнішою. можливо спробувати вислідити недобросовісних підприємців - а саме, відвідати квартиру яку тобі показували разом з працівниками відповідних органів і таким чином вийти на махінаторів...
Анонім Показати IP 20 Листопада 2008 15:47
Звичайно, давати гроші посереднику можна лише після розмови з власником квартири.. Хоча типовий договір від "агенства",не завірений нотаріусом липа.. тому "кидалово" в операціях з орендою нерухомості явище звичне..:( Проте,є надія що економічна криза трохи прорідить ряди ріелтерів-шарлатанів..
Камбалюк Показати IP 20 Листопада 2008 23:17
Согласен с анонимом, что надо обязательно назвать имя агентсва и его телефоны, дабы другие люди не попали в "халэпу".
Поціновувач ж\\к Показати IP 21 Листопада 2008 12:01
Дуже сексуальне фото.
Справедливый Показати IP 21 Листопада 2008 12:52
Такое ощущение что девушка хочет чтобы ее "приютили", потому как выставила такую фотографию как на сайтах знакомств выставляют. А если говорить о статьях такого рода, то они могут оказываться просто "заказными", это чтобы охладить пыл тех, кто хочет видить телефоны и названия фирм, которые одурачивают народ. "Если есть на свете дураки - жить нам стало быть с руки." Это слоган всем мошейников всего мира. Так что не будьте дуракми, и помните английскую поговорку "бесплытный сыр бывает только в мышеловке", вот вам схама "заманивания", только что придумал, сдаеш квартиру за цену например 200 долларов, когда люди уже переселились раставили на полки свои вещи, и уже помечтали как тут классно, через месяца полтора сказать что квартирка стоит уже не 200 долларов, а 300 :) вероятность того что люди передут быстро маловероятна, таким методом можно сдавать постоянно квартиры.
Анонім я Показати IP 24 Листопада 2008 16:37
ПРЕСТИЖплюсЛОХОТРОН – й податки ні при чом - Зверніть увагу на назву між іншим в нас є агенство Престиж плюс незнаю може це збіг але не думаю.
operyk Показати IP 5 Грудня 2008 19:03
Сижу сейчас и думаю , что делать? Извечный вопрос , все очень плохо как говорят да и сам вижу как кризис коснулся нас . Взять строительство ведь вообще умерло , и на сколько еще не понятно ничего.Когда опять тоже строительство начнет набирать обороты?
metsac Показати IP 7 Грудня 2008 11:14
Бл.... когда закончится весь этот финансовый пипец?
Світлана Показати IP 21 Вересня 2009 18:36
Звернись до укр.граматики! Слово агенТсТво пишеться з 2-ма Т!!!
Ляля Показати IP 22 Жовтня 2009 19:52
а світлана, певно, добре граматику перечитала перед тим як блог читати.. але тут не чіпляються до слів..напевно, ви у всьому правильні, головне не схибити..таке життя..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus