USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Ольга Максим’як: Провінція у столиці

(Азбука виживання)
 
І чому всі прагнуть жити у столиці? Хоча й Києві вже мешкаю майже рік – однозначної відповіді на це питання так і не знайшла.
 
З одного боку тут – чудова перспектива кар’єрного росту. Принаймні у цьому мене переконують усі друзі чи, точніше сказати, намагаються переконати. З іншого боку – без амбіцій, сталевих нервів та залізного терпіння – у столиці немає чого робити. Адже якщо ти не народився киянином, ти тут – ніхто. І на кожному кроці тобі про це інтенсивно нагадуватимуть.
 
За неофіційними даними, в Києві мешкає понад шість мільйонів людей, із них як мінімум третина – приїжджі.
 
Серед сірого натовпу провінціала розпізнати важко. Однак у будь-якій структурі жителя периферії вирізняють такі риси характеру, як відкритість, прямодушність та дружелюбність. Але так тільки спочатку. Бо вже буквально через кілька місяців наші провінційні люди кардинально змінюються не у кращий бік. Не всі, звісно, але більшість.
 
Вони вчаться викладати свої думки надзвичайно лаконічно, говорити виключно про погоду та телевізійні новини, а те, що накипіло у душі, тримати за сімома замками. А якщо у людини маленька посада, звертаючись до тебе, вона покаже, хто в хаті господар: бо ти щойно приїхав, а вона, бачте, секретарка у крутого начальника. Зуби скалити та ігнорувати людей – її головна робота. З часом до такого ставлення, чесно кажучи, звикаєш.
 
А от змиритися із заторами та хамством у громадському транспорті – зась. З досвіду моїх друзів, перед виходом у світ потрібно віддавати перевагу немаркенькому одягу. У іншому ж випадку – ваша білосніжна блуза за кількагодинне добирання до роботи чи до інституту ризикує мимовільно змінити колір на чорний.
 
Йдучи на роботу, слід ретельно перевірити, чи всі ґудзики на сорочці або пальті міцно пришиті. Поповнювати взуттєву шафу шльопанцями не потрібно. Адже саме на це взуття полюбляють наступати в маршрутках, метро, електричках… Й інколи додому ви можете прийти босоніж. Моя подруга, яка щодня на роботу в Київ добирається з передмістя, мало не втратила своїх туфель. Хтось із агресивного натовпу примудрився скинути взуття з її ніг під час штовхання до салону електрички.
 
Звісно, це не стосується тих, хто вже придбав власне авто. Але і тут є значний недолік: вчасно ви нікуди не дістанетеся з кількох простих причин: через затори та ДТП. Власне, щодоби у Києві фіксують близько чотирьохсот автопригод. Тому краще користуватися метро: економніше і швидше. Хоча, якщо ви потрапите сюди у час пік, то у черзі до екскаватора можна простояти таки довгенько. Тому у сумці зажди слід мати журнали чи книгу, аби було за чим згаяти час. А, от забути на кілька секунд, де ви і хто ви, вам допоможе плеєр.
 
Ну а приємні київські ціни, які щодня ростуть, наче дріжджах, здивують кожного! Тому слід бути готовими до затягування паска. Без особливих зусиль тут схудне кожна дівчина. У найдешевшій їдальні за більш-менш ситний обід вам доведеться викласти щонайменше двадцять гривень. А про філіжанку каву в модному кафе в центрі столиці і мріяти страшно. Сто грам чорного міцного напою витягне з вашого гаманця більш ніж тридцять п’ять гривень.
 
Та ціна – це ще півбіди. Тому що гуляти Хрещатиком і пити каву – просто ніколи. Більшість жителів столиці у вихідні або відсипаються, або працюють, чи, як пояснює їхнє керівництво, «підтягують хвости по роботі». З житлом теж справи кепські. За маленьку кімнатку у квартирі з господарями у відділеному районі щомісяця викладатимете щонайменше по сто сорок доларів, наймана домівка вартує від чотирьохсот «зелених».
 
Та наші провінціали (як тут називають усіх приїжджих) люди загартовані. Вони здатні витерпіти все задля копійок. І Київ готовий їх також терпіти. Бо хто ж тоді зводитиме хмарочоси, підмітатиме вулиці, цілодобово працюватиме? Ми ж сильні. Й у нас амбіції. Інколи дружина та діти.
 
А увечері на самоті ми намагаємося подалі гнати від себе думки про дім, де нас завжди чекають, про найрідніших людей, якими мимоволі доводиться жертвувати, про місто, у якому просто затишно і добре…
 
Але ж розслаблятися не можна. Хто має терпець, той буде митець. А хто, як не ми?
 
p.s. Вище викладені думки можуть бути спростовані або підтверджені. 
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
...У мене в кімнаті відчувається аромат щойно завареної улюбленої кави… За вікном – осіннє сонце, промінчики якого все менше і…
Вони з’являються випадково. Випадково та несподівано. Тоді, коли цього найменше цього чекаєш. Уриваються, як вітер у твоє життя. Перевертають усе…
Цей ранок розпочався для мене традиційною чашкою запашної духмяної кави. Напередодні вночі я, повернувшись із Києва, залишилася ночувати у родини.…
Коментарів: 22
Олександр Показати IP 14 Серпня 2008 20:16
Чудовий пост, Ольго! Прочитав із величезним задоволенням. І за постскриптум дванадцять балів. Спростовувати тут нема чого, але ж запропонувати можна!.. :))
Віктор Левандовський Показати IP 15 Серпня 2008 09:21
Класно написано! Та й тема мені близька :))
Олексій ДУДИЧ Показати IP 15 Серпня 2008 16:57
Той факт, що столичне життя - це діагноз із розділу психіатрії - факт доведений (це твердження може бути спростоване). Тим не менше, багато молоді свої найкращі роки обмінюють на "можливості кар'єрного росту", розуміючи при цьому - що Київ для приїжджих - не клондайк, а клоака. Ще про діагноз: синдром метро. Коли люди спускаються на ескалаторі - із цікавістю вивчають одне одного, постійно шмигають поглядом по обличчях на протилежному підйомі. Все водночасі змінюється, коли людина опиняється в вагоні - скляні очі, які нічого не бачать,ступор на обличчі, риси якого вимерли, акі мамонти... коротше кажучи, може ця надмінність в очах міщан-столичан і є найбільшим щастям для шахідів у той момент, коли вони підривають свій пояс... :)
Тетяна Показати IP 16 Серпня 2008 00:08
А мені ніколи Київ і не подобався. Мабуть ще з дитинства відчула неприязнь до цього міста. А з часом ще й зрозуміла чому. Але таки багато моїх однокласників надало перевагу навчанню саме в Києві. Навчання можливо там інтенсивніше, але воно того не варте. Все одно життя потім переучує на свій лад. А щодо роботи, то це взагалі смішно. Ну нехай в Києві і зарплата більша, але чомусь їдучи туди, ніхто не думає про ціни. Чесно кажучи, не розумію тих людей, що працюють день і ніч, а живуть не краще як удома. Тоді який сенс взагалі кудись їхати? Невже щоб розтавити віялом пальці і сказати: "Я - крутий перець ,бо живу у столиці"
Консультант Показати IP 17 Серпня 2008 00:06
Навіть мені чоловіку не сподобалося життя у столиці...Тому знімаю шляпу перед молодою дівчиною, яка сміливо крокує до своєї мети. Оля, вдачі тобі у всіх починаннях! Пе.Се. Перевіряй свій комп. У черзі на екскалатор він зробив тобі чергу на екскаватор. Я би в ній стояв лише б за умови, що ти сидиш за важелями. Сергій. Луцьк
Консультант Показати IP 17 Серпня 2008 00:18
Навіть мені чоловіку не сподобалося життя у столиці...Тому знімаю шляпу перед молодою дівчиною, яка сміливо крокує до своєї мети. Оля, вдачі тобі у всіх починаннях! Пе.Се. Перевіряй свій комп. У черзі на екскалатор він зробив тобі чергу на екскаватор. Я би в ній стояв лише б за умови, що ти сидиш за важелями. Сергій. Луцьк
Ольга Коритнєва Показати IP 17 Серпня 2008 19:02
Як кажуть, - "добре там, де нас нема"... а взагалі, Ольго, абсолютно з тобою згідна. Так тримати!
Світлана Показати IP 18 Серпня 2008 11:07
Тримайся, Оля! Все в тебе вийде!
Квітка Показати IP 18 Серпня 2008 11:37
Олечка, повертайся до Луцька. Якщо сама не наважишся, приїду-заберу.
Богдана Показати IP 18 Серпня 2008 14:20
І що це ви всі, шановні відвідувачі, створюєте такий настрій? Дурниці! Київ - прекрасне місто! Богом обране і Богом бережене. І реалізувати себе там куди легше, ніж у провінції. А щодо часу на власне життя - то чи в багатьох він є у Луцьку чи в іншому місті? Чи, може, тут люди не ходять на кілька робіт, аби жити більш-менш і за квартиру мати чим заплатити? Чи може нас задовольняють наші ціни? Проїзд у маршрутках що у нас, що у Києві... А як зарплати? Звісно, Оля права в багатьох моментах, але приміряймо сказане на нашу провінційну реальність - і отримаємо те саме, тільки в меншій пропорції і з чималими викривленнями.
Небайдужий Показати IP 20 Серпня 2008 11:15
Дуже гостро і правдиво Оля.. психологічний тиск у столиці просто вражаючий, плавати у морі шуму, гарячки, бачити кожен день людей, очі яких видають депресію і перевтому.. Контраст з Луцьком дуже великий, щоб та не казали. Але "Наші привінціали" тримаються! Олег, Київ
Анонім Показати IP 2 Вересня 2008 12:53
Пробачте, варто вивчити слово ЕСКАЛАТОР (крім Олексія Дудича :) - як воно пишеться. Тоді й комп’ютер не буде виправляти на Екскаватор :)
Kalipso Показати IP 11 Вересня 2008 15:13
живу і працюю у Києві більше 2-х років.. місто - різне.. київ - як перевірка на профпридатність.. суцільний квест.. за це і люблю його.. хоча у перший рік - просто ненавиділа.. щоб судити про київ - треба прожити і пропрацювати тут хоча б кілька років.. перепрошую, але це типово "лузерське" - нарікати на столицю, маючи тепле містечко у провінції - це до деяких коментів.. а як довго у києві протримались ви?
Анонім Показати IP 17 Вересня 2008 22:44
для тих, хто не знає автора матеріалу-хоббі в неї таке, на життя скаржитися,от вона й на дозвіллі ним займається. А тут ще й дивіденди непогані можна здобути у вигляді амплуа Жанни дАрк, мовляв непросто все мені в житті далося, незважаючи на звязки дядечка. Чого ж тоді поперлася в Київ, все одно ж вернешся сюди, на тепле місце?
Анонім Показати IP 17 Вересня 2008 22:52
ДРАТУЄ ОСЬ ЩО-ЛЮДИНА ЇДЕ В КИЇВ СВІДОМО, ЗНАЄ ЧОГО І РАДИ ЧОГО, А ПОТІМ ПОЧИНАЄ ПЛАКАТИСЯ НА ЖИТТЯ ТАМ.А ЩО ТИ ПЕРЕПРОШУЮ ЧЕКАЛА-ПРОТЕКЦІЇ РОДИЧІВ І У СТОЛИЦІ, ЩО Ж, ХОЧ ЩОСЬ ТРЕБА РОБИТИ САМОМУ, НАПРИКЛАД, У МЕТРО ЇЗДИТИ:)))) ХТО НЕ ЗНАЄ-ПАНІ МАКИСМЯК,ОСОБА, ЯКА НЕ ПРОПАДЕ НІ В ЯКОМУ МЕГАПОЛІСІ, ХАМСТА І ПОЛІШУЦЬКОЇ ХВАТЬКИ ЦІЙ ОСОБІ НЕ ПОЗИЧАТИ, САМЕ ЧЕРЕЗ ТАКИХ І НЕ ЛЮБЛЯТЬ У КИЄВІ ПРОВІНЦІАЛІВ
ТАТАРКА Показати IP 17 Вересня 2008 22:59
САМЕ ЧЕРЕЗ ТАКИХ ОСІБ, ЯК ПАНІ ОЛЬГА І НЕ ЛЮБЛЯТЬ У КИЄВІ ПРОВІНЦІАЛІВ-ВОНИ ПРИЇЖДЖАЮТЬ І ХОЧУТЬ, ЩОБ МІСТО ЗУСТРІЛО ЇХ З ВІДКРИТИМИ ОБІЙМАМИ.А ЩО ВИ ДЛЯ ЦЬОГО ЗРОБИЛИ ШАНОВНІ. ПОСТАВТЕ СЕБЕ НА МІСЦЕ КИЯН - ВАМ БИ БУЛО ПРИЄМНО, ЯКБИ У ВАШ ДІМ (А ТОЙ, ХТО ЛЮБИТЬ СВОЄ МІСТО, ЙОГО ПО-ІНШОМУ НЕ НАЗВЕ) ПРИЕПРАЛИСЯ СОТНІ МИСЛИВЦІВ ЗА "ДОВГИМ РУБЛЕМ", А САМОГО МІСТА АБСОЛЮТНО НЕ ПОВАЖАЛИ (Я ВИСЛОВЛЮЮСЯ ПРО КИЇВ, ЯК ПРО ЖИВУ ОСОБУ, БО ЦЕ МІСТО ТАКИ ЖИВЕ І ХТО ХОЧ РАЗ СПРОБУВАВ ЙОГО ВІДЧУТИ, А НЕ ПРОСТО ОГЛЯНУТИ, ЗІ МНОЮ ПОГОДИТЬСЯ).І НАСАМКІНЕЦЬ ПОРАДА АВТОРУ І РЕШТІ "НАШИХ ПРОВІНЦІАЛІВ"-ЯКЩО ХОЧЕТЕ СТАТИ У КИЄВІ "СВОЇМИ" ВЧІТЬСЯ РОЗУМІТИ МІСТО. САМЕ ТАК, КИЇВ-ЦЕ МІСТО, ДЕ МОЖНА РЕАЛІЗУВАТИ БУДЬ-ЯКІ МРІЇ (Я НЕ ПРО ШВИДКІ ТЕМПИ РОЗВИТКУ БІЗНЕС-ІНДУСТРІЇ І МОЖЛИВОСТІ САМОСТВЕРДЕЖННЯ ПОЧИНАЮЧИХ КАРЄРИСТІВ, А ПРО ЙОГО ОСОБЛИВУ МЕНЕРГЕТИКУ), ЇДЬТЕ ТУДИ З ЧИСТИМИ ДУМКАМИ І ПОВАГОЮ ДО ТОГО, ЩО ДЕСЯТИЛІТТЯ СПОКІЙНО ІСНУВАЛО І БЕЗ ВАС І ХАЙ ВАМ ПОЩАСТИТЬ
Небайдужий Показати IP 22 Вересня 2008 01:25
Насправді, дивно і неприємно читати відгуки попереднього дописувача.. Можна зробити висновок, що це пише одна людина під різними "ніками". Причому людина явно ніколи не працювала, а можливо і не була у столиці. Дивно чому цього "патриція" так непокоїть душа столиці ..:)?? Людина страждає яскраво вираженою хворобливою заздрістю що є ознокою справжнього "лузера".. Бо немає "хватки":(..
))) до Небайдужий Показати IP 11 Листопада 2012 16:12
Они просто секретарки в крутых начальников))) хахаха
МіА Показати IP 23 Вересня 2008 09:40
В Києві таки дійсно важко. Погуляєш день-два по Хрещатику та вже рвешся до Луцька. Та багато хто вирушає до столиці саме у пошуках кращих заробітків та самореалізації. І вже інше питання, якою ціною?!
Кенді Показати IP 2 Жовтня 2008 20:39
Таке враження, що "татарка" та "анонім" одна особа, яка крім улюбленого дивана нічого не бачила.А щодо "любого міста- Києва",то,що вони про нього знають...Доречі,десятиліття існує і без всяких "татарок". С...ка!Бачу,ці особи(якщо їх 2) дуже самовпевнені,але їм варто лише відкрити свої злі очі і фантастика стане реальністю.Заздрість до добра не доведе,а свій урок ви ще отримаєте.Хай щастить.Олічка,ти- молодчина! Тримайся! І не зважай на різних відьом.
Справедливый Показати IP 8 Січня 2009 11:51
Да все просто, те кто живет в Луцке, хотят в большой город, Киев, в столицу. Те, кто в селе или в областе, для них в больше мере столица это Луцк. Так что ничего нету плохого что люди едут "покорять другие города". Просто многих там "сжирает огромная мясорубка". Насчет перспектив спорный вопрос, и зароботка денег тоже. Вот и получается, девушки чтобы получить прописку в городе, ищут парней чтобы быстрее выйти замуж (правда не все), вот вам и проблемы. А потом все говорят почему "зажратая столица" так хорошо живет. Да потому что там остаются лучшие из лучших. А те кто не смог остаться едут домой, или остаются там бомжевать, потому что стыдно возвращаться побежденным домой.
Анна Ковалінська Показати IP 25 Серпня 2009 12:26
Я в шоці... від коментарів... Скільки заздрісних і злих людей!!! А все це від власної безпомічності, недолугості і "темноти". Критикувати - це єдиний спосіб самовираження?! ЖАХ!!! Недоумки!!!! Оля!! Ти їх не слухай!!! Якщо про тебе говорять, значить - ти ЗІРКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!))))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus