USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Петро Верзун: Психоаналітичні вправляння по Гоголю

Так довго не робив записів в блозі, що якось уже ніяково щось писати. А може лячно? Знову залізуть аноніми і замість того, щоб десь на паркані нашкрябати три букви, - напишуть якусь гидоту в блозі. (Хто купує анонімним  Хамам комп’ютери?)
 
Та все ж таки пишу, бо ж чергову річницю Шевченка в записах не оминули, а Гоголя забути, на мою думку, не маємо права.
 
Чому саме Гоголь, і чому саме я хочу писати про нього?
 
Дійсно, для мене або для мого внутрішнього я (сприйняття добра і зла) роль Гоголя фундаментальна. Будете сміятись, але в дитинстві я сильно злякався чорного кота – відьми з відомого радянського фільму з Янковським ,,Вечори на хуторі… ”.   Не просто злякався, а навіть, познайомився з основами народної медицини: ,,ляки знімали” (хто не знає, що це таке, - багато втратив щодо розуміння народної душі). І до цього дня я з острахом дивлюся цей фільм, кота я вже не боюся, а от реальну відьму – я бачив. Страшно.
 
А друга осмислена зустріч з Миколою Васильовичем була також в кіно:  я не міг зрозуміти, чому в фільмі ,,Вій” була така занедбана хутірська церква, вся у павутинні, а такий багатий дідич (сотник)! Та в Гоголя відповідь є: забув про Бога – маєш дочку відьму і ганебну старість.
 
Ви скажете, що я поверхнево сприймаю творчість Гоголя, згадую лише „романтичний малоросійський період”, а де ж „Мертві душі” і „Ревізор”.
 
Але я хочу осмислити іншого Гоголя, доімперського, якого ще не спокусив Петербург. Який тільки-но почав шукати Бога і боротися зі Злом в Собі і навколо. Гоголя, який показав нам, що бісовщина існувала, існує і може існувати, поки ми в неї віримо і нею стаємо.
 
Гоголь вірив в Православного царя (а не в Царя православного), все життя шукав Бога, і боровся, ділячись своєю боротьбою з читачем. Та з’явилося кіно і стало можливим виривати з контекста цілі фрази, міняти зміст, розставляти різні акценти…
 
Які в Вас асоціації з „Тарасом Бульбою”? Чи думаєте Ви про імперські пасажі твору, ксенофобії, відсутність політкоректності?  Я – ні! Для мене Тарас Бульба – батько, воїн, мудрець, час…
 
А для когось це гарна можливість поговорити про „третій Рим”. Але ж людині (людям) притаманне переосмислення. І я думаю, що свого „Тараса” Гоголь зараз написав би інакше, чи може спалив би. Так, дійсно, спалив би, бо ж Гоголь не політтехнолог, а людина, яка боролася. А може й перемогла? А ми?
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Якісь не літні новини останнім часом. Таке враження, що люди забулися про відпустки, море, Крим, Турецький берег… А можливо навпаки,…
              10.05 Віктор Яручик в своєму записі ,,День Перемоги чи День скорботи?” підважив тяжкий  камінь нашої історії. Чомусь до…
Якось не по-олімпійські обмінялись ударами два депутати обласної ради 08.08.2008 р. Можливо, не знали, який це важливий для всього людства…
Коментарів: 8
Однокурсник Показати IP 6 Квітня 2009 13:24
Коли зустрінемося - розповіси про відьму, яку бачив, якщо я про неї не забуду. "І я думаю, що свого „Тараса” Гоголь зараз написав би інакше, чи може спалив би." Цілком можливо.
Аlex Показати IP 6 Квітня 2009 15:17
А чому лише з однокурсником? Чекаємо продовдення, історію про відьму. Назвіть, Петре, напрклад: "Гоголь і сьогодення"
Анонім Показати IP 6 Квітня 2009 15:52
Слава Богу,хоч один не про політику, а про літературу. Респект.
Анонімка Показати IP 6 Квітня 2009 16:46
Взагалі то Гоголь вернувся до Бога в кінці свого життя, а не сприйняв його на початку. Раджу почитали його переписку з Белінським та друзями, в якій він фактично відрікається від усього написаного та просить не славити його як письменника,так як вважає себе не достойним.
Вінстон Показати IP 6 Квітня 2009 17:09
Кожному треба у цьому світі виживати - Гоголь не виключення!
Ірена Показати IP 7 Квітня 2009 09:40
Я сприймаю Гоголя лише як письменника, а всі його особисті "спокуси" - це його справа. Якщо чесно, мені не цікаво чим він керувався створюючи твори на українську тему, чи на російську. Я цього не розмежовую, просто читаю,отримуючи естетичну насолоду, та щоразу переконуюсь, що він таки талант.
Богдана - Ірені Показати IP 10 Квітня 2009 14:45
Я з Вами не погоджуюсь: творчість від особистості відмежувати неможливо. Знаєте українську приказку - Що на думці, те на язиці? Нерідко зрозумі титвір можна, коли зрозумієш життєві принципи автора, і навпаки - крізь твір розумієш життєві принципи. То надто взаємопов"язані речі.
Ірена Показати IP 12 Квітня 2009 21:24
Богдані. Я вас зрозуміла, але все ж маю на увазі те, що зрозуміти особистість можна лише знаючи її та спілкуючись з нею, а те що говорять нам історики, це все версії, які бувають далекими від правди. Багато талановитих людей в житті є огидними особистостями (як каже таж історія), атворять шедеври!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus