USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Петро Верзун: Коротка історична пам’ять чи залишки імперської свідомості

 
            10.05 Віктор Яручик в своєму записі ,,День Перемоги чи День скорботи?” підважив тяжкий  камінь нашої історії. Чомусь до дискусії долучився лише один коментатор. Можливо б і я промовчав, але  відвідини книжкової виставки спонукали мене до роздумів про історичну пам’ять.
 
            По-перше, Вікторе – дякую! Мені також було ніяково щодо парадно-мілітарного  святкування 9 Травня.  Я завжди не міг зрозуміти для чого день початку миру (мирного життя) потрібно відзначати  брязканням зброї (військовим парадом). Звичайно, 9 Травня – подія, але подія, яка, насамперед, пов’язана з вшануванням загиблих. Війна – це смерть, це - оголення найпримітивніших інстинктів, це – заперечення призначення людини. 
  
            По-друге, протягом тижня я запитував всіх своїх колег (всі мають університетську гуманітарну освіту): ,,Коли розпочалася  Друга світова війна? Хто розпочав? І що за подія відбулася на наших землях 17.09.1939?” Тяжко визнати тим, хто вчив офіційну радянську історію, що Радянський Союз разом з фашистською Німеччиною розпочав війну.
 
            Радянський Союз – агресор чи жертва? Це питання я ставлю всім, хто зараз бравадною          лайкою звинувачує в перекручуванні історії. Хто ж, насправді, фальшує історію (пам’ять)?
 
            По-третє, про виставку (До речі, - чудова! Скільки книжок! Мені ще пам’ятаються часи, коли, щоб купити хорошу книгу треба було здавати макулатуру ,,на талончики”). На двох ятках продавали відверто антисемітські расистські книжки, серед авторів - бувший очільник  Ку-Клус-Клану п. Дюк.
 
            Так швидко забули історію? Чи може ми її так і не знали?    
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Вчора (18.09.2008 р.) я вийшов із членів партії «Батьківщина». З приводу цього хочу дати декілька коментарів щодо мого вчинку: -         …
            Справжня історична подія розуміється з часом. Я ніколи не був фанатичним прихильником Помаранчевої революції (взагалі проти будь-якого фанатизму і…
До України докотилася хвиля (чит. \"Цунамі\") фінансової кризи. Як  будуть наслідки, чи переживемо? Побачимо... Але ми живемо в унікальній країні: фінансова…
Коментарів: 7
Свой Показати IP 19 Травня 2009 09:55
Историю надо отменять как таковую. Это не наука, а сплошное извращение завравшихся (и зарвавшихся) потерявших совесть чурбанов, которые списывают друг у друга откровенный бред. Если включить здравый смысл (у кого он еще остался), то на все исторические дискуссии надо просто плюнуть и жить своей жизнью. Хотите знать, что происходило в древние (и не очень) времена? Посмотрите на себя сегодня. По поводу парадов должна сказать, что если кому-то припекло побряцать оружием, пусть делают это в свое удовольствие, если у людей нет других удовольствий. По поводу СССР - в войне, как и в семейном скандале, не бывает жертв либо агрессоров. Есть участники, то есть долбаки, которым не хватило ума (или желания) договориться мирно. Таких, к сожалению, всегда было подавляющее большинство.
простотак Показати IP 19 Травня 2009 13:22
вже вдруге чую від Петра здорову і проаналізовану критику.Повністю з Вами згідна, історію мало вчити, її треба знати. Респект Автору!
Анонім Показати IP 19 Травня 2009 20:19
В Україні не тільки не була проведена люстрація, навіть гадка про неї викликє "вєлікое возмущєніє говн" з боку совковської адміністрації, привілейованої частини суспільства. Саме цим совковковським консерваторам ми завдячуємо відсутністю реформ у всіх сферах життя
Чиєжиття де Цензура Показати IP 19 Травня 2009 21:16
Власне яких коментарів ви потребуєте? Якщо не влаштовують наші то запропонуйте свій тупий набір мотлоху, щоб ми в ньому копирсались
Анонім Показати IP 19 Травня 2009 22:45
Власне, чию історію мають викладати в Україні, що більше ніж 300 років була окупована сусідньою державою, не визнавала і не визнає нашої історії? Цілі покоління українців перетворилися на Іванів, що родства не пам'ятають
Яручик Показати IP 21 Травня 2009 09:00
Привіт Петре! Теж хочу подякувати тобі за розвиток теми. Побільше б нам говорити про нашу пам'ять, то й не забудемо звідки ми і чому живемо на цій землі! Усім успіхів!!!
Анонім Показати IP 22 Травня 2009 22:53
По поводу заметки Віктора Яручика - действительно - очень прочувствованно, кратко и в хорошем эмоциональном и литературном стиле. Это , я думаю , не осталось незамеченным...Просто в эти дни было очень много разных статей и выступлений по этой теме на других сайтах . Например , очень интересное интервью с Вадимом Скуратівським :http://www.radiosvoboda.org/Content/Article/1625246.html также статья Юрія Макарова в Українському тижні http://ut.net.ua/art/164/0/2497/ и много еще. Во всяком случае , Віктор Яручик в этом сонме эссе , выступлений,писем , ругани, славословия и проклятий выглядел достойно и убедительно. Что же касается выставки и - отдельно - лотка с антисемитской литературой , то было интересно наблюдать за продавцом - распространителем. На его лице - если так можно назвать характерные складки кожи на его голове,можно было читать - как в медицинском учебнике - описание нескольких тяжелых психических расстройств...Этот неприличный и унижающий "титульную нацию" скул про жидів і москалів... Одна или две книги про "непростую историю еврейства" - с любыми - даже антисемитскими текстами , возможно - как чей-то особый взгляд- могут быть продаваемы...Ну , может кому - то надо...Но собранные в таком количестве на одном лотке вызывают брезгливость. Кстати , там же , на выставке , продавались и другие - например "Сміх крізь сльози - еврейський театр у Східній Галичині і на Буковині".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus