USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Психолог Ольга Созонік: Криза. Як почувати себе щасливим?
Криза та відчуття апатії

Головна функція нашого мозку – думати і аналізувати. У час кризи – якою б вона не була, чи то фінансовою, глобально економічною, чи то психологічною – мозку доводиться обдумувати нескінченну кількість тривожних новин. Він невпинно аналізує минуле, щоб уникнути негативного майбутнього. Ми вважаємо, що раніше жити було легше і шукаємо варіанти, як зробити, аби неприємності не ставалися і не повторювалися.

Утім часто змінити ситуацію – не під силу.

Постійний аналіз фактів, на які ми не можемо вплинути, формує відчуття апатії, байдужості і втоми. З часом це переростає у звичку, яка стає програмою нашого життя. Вона визначає те, як ми будуємо стосунки у сім’ї, як виховуємо дітей, наскільки використовуємо доступні нам блага у даний момент.

Бути щасливим – просто

Ми певні, що матеріальні речі або досягнення у житті роблять нас щасливими. Під час кризи, в якій вочевидь перебуває наразі кожен українець, нам доводиться витратити більше часу і зусиль для досягнення поставлених завдань – завдань, сформованих суспільством та нашими стереотипами.

Утім поки ми маримо про нову вищеоплачувану роботу або власне помешкання, ми відчуваємо незадоволеність. Безсумнівно, нам необхідні матеріальні речі - вони збільшують наш комфорт і розширюють наші можливості. Проте вони не здатні зробити людину щасливою, допоки усередині – незадоволеність собою, порожнеча, невизначеність чи хаос. Підтвердженням цього є життя знаменитостей, які часто відмовляються від розкоші і кардинально змінюють своє життя.

А бути щасливим насправді просто. Ми можемо відчувати щастя у будь-якому місці, у будь-яку пору року і за будь-яких обставин. Для цього потрібно знати маленький секрет. Нам потрібно лишень навчитися переключати свою увагу на власні відчуття – саме у цей момент. Робити це спершу свідомо, змушувати себе, мотивувати, концентрувати – зрештою це стане вашою звичкою і способом життя. Помічати навколо себе кольори, звуки, аромати, смаки, своє тіло. Завдяки зору, слуху, нюху, дотику, смаку наш мозок отримує сигнали про задоволення. Потім він передає імпульси у свій «центр щастя». Той, своєю чергою, запускає процес вироблення гормону щастя – серотоніну.

Відчуття щастя допомагає зберігати життєву енергію

Контролюючи думки, фокусуючи свою увагу на відчуттях та можливостях у теперішній момент, ми економимо життєву енергію. Ви будете здивовані, але у результаті наш організм буде менше стомлюватися, зберігатиме здоров’я і спрямовуватиме свої сили у тому напрямку, який для нього є важливим. Звільнившись від тривог, ми створимо простір, в якому поселяться конструктивні думки. Це зовсім не означає, що потрібно позбутися бажань про матеріальне. Навпаки!

Тримаючи фокус уваги на відчуттях щастя у цей момент, ми отримуємо більше сили і у переважній більшості випадків починаємо помічати більше можливостей і швидше досягати бажаних результатів. Виховання такого способу мислення навчить нас фільтрувати думки і залишати ті, які приносять користь і наближають до своїх цілей. Власне, коли ви відчуваєте себе стомленими від надмірної кількості переживань, переведіть фокус уваги і запитайте себе: які аромати вас оточують, які кольори приваблюють вашу увагу. Послухайте улюблену мелодію, доторкніться до поверхні одягу, щоб відчути затишок або навпаки збадьоритися дотиком до шорсткої тканини. Так, якщо ви оточите себе «базовими приємностями», то автоматично відчуєте і зможете підтримати стан щастя без зайвих зусиль. Знаючи, що приносить вам задоволення, ви зможете свідомо включати його у свій день.

Зрештою щастя перетвориться у щоденну звичку і стиль життя.

25 секретів, котрі дають відчуття щастя

Аромат свіжоскошеної трави;
Запах домашньої випічки;
Ваніль;
Запах кави з корицею;
Аромат свіжості весняних квітів;
Повітря після літнього дощу;
Аромат нового взуття щойно витягнутого із коробки;
Запах сторінок нової книжки;
Улюблені парфуми;
Аромат дитини.
Смак сиру;
Полуниця із сметаною;
Чай із лимоном і цукром;
Шоколад;
Молочний мус із ягодами малини;
Чиста сторінка паперу;
Ніжність кашемірового светра;
Еластичність спортивного одягу;
Відчуття свіжої росяної трави босими ногами;
Відчуття опори для спини у зручному кріслі
Дотик обіймів дитини;
Відчуття теплого кота, котрий заснув на ваших ногах;
Легкий поцілунок коханого/коханої перед сном.
Пейзаж засніженого міста;
Пісня, переспівана, вашою дитиною.

Дозвольте собі бути щасливими.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Щоб дівчинка у майбутньому стала щасливою жінкою, варто говорити їй, що ви любите її у будь-якому випадку. Незалежно від оцінок…
По добрій традиції у першу неділю лютого відбулась зустріч однокласників. Минуло десять років після останнього дзвоника
Щодня ми крутимося «як білка в колесі». Робочий день із дев’ятої до шостої, ввечері потрібно повчити уроки з дітьми, а…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus