USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97
Василь Слапчук: Українські політики – це гори, що породжують мишей
Роберт Музіль, який жив доволі усамітнено, нехтуючи роллю громадського, а тим паче політичного діяча, якимсь дивом втрапив на прокомуністичний конгрес письменників на захист культури, що відбувався в Парижі 1935 року. Відповідно й виступ його виглядав дещо дисонансним: Я все життя тримався збоку від політики, позаяк не відчуваю до неї жодного покликання. Дорікання в тому, що ніхто не повинен ухилятися від політики, оскільки вона стосується кожного, для мене незрозуміле. Гігієна також стосується всіх, проте я ніколи не висловлювався про неї публічно.

Гігієна і політика
Гігієна асоціюється із чистотою. Це комплекс заходів, дотримуючись яких, людина забезпечує збереження власного здоров'я. Про політику доводиться чути навіть від самих політиків, що справа ця брудна. Не випадає ставити це твердження під сумнів. Особливо ж українцям, які останнім часом тільки тим і зайняті, що розгрібають бруд, який розвели наші політики. Політики схильні розглядати досягнення культури як свою природну здобич, говорить далі Музіль, на зразок того, як жінки раніше діставалися переможцям. А оце вже не про нас. Українські політики аж ніяк не претендують на досягнення української культури, оскільки сам факт присутності культури цілковито відторгнений їхньою свідомістю. Декотрі з них, можливо, чули, що існує міністерство культури, але воно нікому не цікаве. Міністр культури - звичайний завклубом у клубі без кіномеханіка, де поламані стільці і дах протікає. Жоден політик, що поважає себе, у завклуби не піде. Міністрів культури, за окремими винятками, зазвичай видлубують із якихось закамарків, нікому незнані вони вигулькують зі своєї невідомості, щоб потім так само безслідно зникнути.

Де головний міністр?
Існує така байка. Коли ставши Президентом Польщі, Лех Валенса поїхав з урядовою делегацією до Японії, його запитали: А де ваш головний міністр?. Валенса збентежився: Міністр економіки зі мною, міністр закордонних справ тут, міністр оборони теж... Котрого ж вони мають на увазі? Японці підказують: Міністр культури.

Культура в Японії, може, як ні в якій іншій країні, насправді визначає духовно-суспільне буття японців. Попри те, що більшість японських культурних надбань - це результат освоєння запозичених із закордону ідей, а не еволюції оригінальних вітчизняних концепцій. Наприклад, в основі японської літератури лежить класична китайська література. Найприкметнішою особливістю японської культури, мабуть, є те, що усі запозичення вона наповнює власним змістом і духом, роблячи їх японськими за суттю. Повна назва сучасного японського міністерства культури звучить так: Міністерство освіти, культури, спорту, науки і технологій. Ось у такому контексті бачиться японцям культура.

Можливо, оця зацикленість на національній культурі притаманна лише азійським екзотичним країнам? Але ж ні. На думку приходить Адре Мальро, котрий до Другої світової війни прославився як письменник. Під час війни потрапив до німецького полону, утік звідти, організував партизанський загін, пізніше командував армійською бригадою. Після війни Мальро захопився політикою, коли генерал де Голль прийшов до влади, то призначив його міністром культури, цю посаду він обіймав десять років. Щоб зрозуміти, яке значення на тоді у Франції надавалося міністерству культури, треба зазначити, що Андре Мальро був ідеологом П'ятої республіки, в основу якої лягли погляди Шарля де Голля. Держава у Франції має бути владною структурою, здатною приймати серйозні рішення і здійснювати рішучі дії, що виражають виключно національні інтереси і служити тільки їм.

На політиків розраховувати не доводиться
Мені невідоме прізвище нинішнього українського міністра культури. Також мені невідомі головні завдання цього міністерства. Про результати його діяльності легко здогадатися, роззирнувшись довкола. Яка може бути національна культура, коли наша держава ще з національними інтересами не визначилася. На політиків розраховувати не доводиться. Зостається надіятися на тих, хто живе культурою, цебто потребує її як творець і споживач.

Культура, вважав Музіль, не естафета, яку передають із рук у руки, як це уявляють собі традиціоналісти; справа полягає значно складніше: творчі уми не стільки продовжують культуру як те, що йде до нас із тьми часів та інших країн, скільки бачать у ній щось таке, що заново народжується у них самих.

На те, що котрийсь із політиків розродиться культурою, марно сподіватися, ще раз повторюю. Українські політики - це гори, що породжують мишей. Але скажіть, будь ласка, як вижити українському письменникові, коли мову, якою він пише, ті ж політики намагаються звести до статусу латинської? Та й самі ми, люд український, подібні до рабів та гладіаторів часів занепаду стародавнього Риму.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Хотів би я знати закликання та закляття, за допомогою яких вдалося б очистити Україну від усього того, що не просто…
Більшість із нас, як співає Олег Газманов, «зроблені в СРСР», це не може не позначатися на особливостях нашого сприйняття свята…
Коментарів: 6
Kat Показати IP 14 Лютого 2014 00:10
Я б то всіх політиків послала на поле щось вирощувати. Хоча б на рік.
мірик Показати IP 14 Лютого 2014 09:14
як завжди***
33 Показати IP 14 Лютого 2014 13:49
давайте не будемо узагальнювати життя окремого письменника( хоч і шанованого) і діяльність міністерства культури...окремий письменник не повинен фінансуватися міністерством ( його повинні фінансувати читачі, купуючи його книжки), а міністерство культури повинно створювати умови для друкування і поширення книг, а не фінансувати письменника.. Наприклад, звільняючи від податків, твори письменників і кінематографістів, які творять українською мово...Тому, що в Росії, це було зроблено 10-15 років тому, от і пішов розвиток...Але от тут питання політики, погоджуюся... В США взагалі, здається, немає такого міністерства культури і нічого..як і нема заслужних і народних артистів
Аманда до 33 Показати IP 1 Березня 2014 10:43
Мова йде не про ф1нансування письменник1в, а про утиски р1дно1 нам укра1нсько1 мови. Трохи уважн1ше читайте статт1.
Луцьк Показати IP 17 Лютого 2014 12:07
Возумив з себе генSя цей СлапчукЮ
Аманда до Луцьк Показати IP 1 Березня 2014 10:46
Перш н1ж писати коментар, раджу Вам попрацювати з репетитором з укра1нсько1 мови

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus