USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95
Петро Кралюк : Чи писав глава УПЦ лист Путіну?
На Благовіщення за традицією московський патріарх здійснює богослужіння в Благовіщенському соборі Кремля – одного з найстаріших храмів російської столиці. Цього року традиція не була порушена. Патріарх Кіріл відслужив у цьому храмі. Правда, свою проповідь почав не з Євангелія. Натомість, розтікаючись мислію по древу, просторікував, як то Росія «мирно» прирощувала свої території. Зрештою, Кіріл не вперше, забувши про горнє, говорить про земне. Він не згадував нинішню «мирну» російську окупацію в Криму. Але сама проповідь, якщо розібратися, виправдовувала її. А як відреагувала на це Українська православна церква (УПЦ), яка є філією Московського патріархату? Мовчанням?.. Хоча ні.

У багатьох українських мас-медіа майже в той самий час з’явилося повідомлення, ніби місцеблюститель Київської митрополії УПЦ Онуфрій звернувся аж до самого президента Росії не розчленовувати Україну. Це повідомлення базувалося на інтерв’ю Юрія Чорноморця з митрополитом Антонієм, який є керуючим справами УПЦ. Опубліковане воно було в газеті «День». Ось слова, що ніби були сказані Антонієм: «Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри митрополит Онуфрій звернувся з листом особисто до Президента Росії із закликом стати на заваді розділенню Української держави та не допустити збройного протистояння між нашими народами». Тобто складається враження, нібито, нинішній глава УПЦ виявив сміливість і патріотизм.

Звісно, мені закортіло познайомитися з цим листом. Зайшов я на офіційний сайт УПЦ. Почав переглядати новини. Чого там лише не було. І про освячення митрополитом Онуфрієм храмів, і про його зустріч з послами… А про лист до Путіна – ні слова. Знайшов я там зовсім свіже інтерв’ю цього владики офіційному виданню УПЦ «Церковна Православна газета». Там теж ні слова про цей лист. Дивно, чи не так? Якщо є такий документ, то чому про нього нічого не говорить Онуфрій та офіційні мас-медіа УПЦ? Чому інформація про цей лист з’являється так собі, між іншим, в інтерв’ю третьої особи? Зрештою, інтерв’ю є інтерв’ю. Це ж не офіційний документ. Той, у кого беруть інтерв’ю, може заявити: мовляв, мене неправильно зрозуміли.

Особисто в мене є великі сумніви, чи такий лист існує. Адже про нього мовчать і Онуфрій, і Путін. Зрештою, цей лист, якщо він є, практично нічого не важить. Путін і не такі звернення ігнорує. Онуфрій це чудово розуміє. Водночас владиці не потрібні непорозуміння з Путіним. Той ще, чого доброго, покличе до себе патріарха Кирила та скаже йому: а розберися з тим Онуфрієм; що він собі дозволяє; ще справжнім «предстоятелем» не став, а такі листи пише.

Лист цей мав би сенс, коли б Онуфрій виступив із ним публічно, засудивши розділення України, здійснюване «братками» з Росії. Це був би справді вартісний сигнал для адептів УПЦ. Але цього не зроблено. Натомість запущена інформація (чи дезінформація?), що, мовляв, клірики УПЦ за «нерозділення України».

Яка ж насправді позиція керівництва УПЦ? Чи мали ми з його боку відверте засудження агресії Росії? Або осудження сепаратистів на Сході України? Адже не лише вірні, а й окремі клірики УПЦ підтримують сепаратистські рухи. Проте УПЦ з цього приводу мовчить. Певно, підтримує свого патріарха Кіріла, який рече про «мирне» розширення Росії.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Наша Острозька академія співробітничає з одним із білоруських вишів. Не скажу, що це співробітництво є аж таке корисне. Але, по-перше,…
Консульство Республіки Польща в Луцьку постійно проводить різноманітні виставки, присвячені, здебільшого, питанням культури. І ось одна з них зараз експонується…
У перший день зими, 1 грудня, відійшов у вічність Євген Сверстюк, який належав до знакових фігур українського дисидентського руху. У…
Коментарів: 5
тетяна Показати IP 12 Квітня 2014 17:15
Пане Кралюк, попрошу вас на майбутнє уточняти, що ведете мову про УПЦ МП.
Анонім до тетяна Показати IP 12 Квітня 2014 20:47
А хто не знає, що патріарх Кіріл - патріарх московський, Онуфрій - місцеблюститель УПЦ(МП), а Патріархом Української Православної Церкви Кіївського Патріархату є патраірх Філарет?! Ви де живете - в Росії?!
тетяна до Анонім Показати IP 14 Квітня 2014 16:33
живу в Україні. А про те, що мова йде про кіріла, стає зрозумілим лише після того, коли читаєш статтю. якщо не знаєте, то заголовок має відображати зміст написаного. а тут виходить дезінформація
Батько до тетяна Показати IP 13 Квітня 2014 17:35
УПЦ - називають тільки себе московіти, а КП завжди офіційно пише УПЦ КП.
Петро Показати IP 13 Квітня 2014 14:59
Осуждаем, что духовенство вмешивается в дела мирские, и сами этого хотим. Уже бы всем миром боролись за мир и свободы в Украине, за настоящую, а не фиктивную и "американскую" демократию. Ибо попрание демократии привело к теперешнему состоянию дел. Пока все борются за власть, страдают простые люди, не зависимо от национальности и вероисповедания. За восстановление спокойствия, мирной, трудовой и созидательной жизни, за процветание неньки Украины!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus