USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12
Віктор Яручик: Чи чуємося ми щасливими?

З кожним роком технологічний прогрес та глобалізація змінюють весь світ і нас разом із вами. Здавалося б, нам набагато легше купити автомобіль, взяти кредит на житло, поїхати в західні держави у туристичних цілях, не кажучи вже про таку дрібницю як піти до звичайнісінького супермаркету і набити торбу найекзотичнішими продуктами. Про все це ми навіть мріяти не могли якихось два десятки років назад. Однак чи стали ми від цього щасливішими?
 
Взагалі, що ж таке щастя? Словник нам «підказує», що це стан цілковитого задоволення життям, відчуття глибокого вдоволення та безмежної радості, яких ми можемо зазнати. Більшість з нас погодиться із цим визначенням. Отже, чи задоволені ми від життя? Чи радісно й легко нам зараз на душі? Ці питання ми рідко задаємо собі, але коли задаємо, то чи можемо дати на них позитивну відповідь?
 
Кілька років тому у Варшаві пощастило поспілкуватися із цікавим науковцем-соціологом, котрий довго працював у США, а згодом багато подорожував світом і робив різноманітні соціологічні дослідження. Вже призабув його ім’я, однак це не суттєво. Важливіше те, що він розповідав.
 
Виявляється проблемою людського щастя постійно цікавляться науковці у галузі психології та соціології. Аби вивчити феномен цього відчуття дослідники вивчають найрізноманітніші категорії населення з усіх куточків нашої Землі. Як  не дивно, почувають себе щасливими не жителі престижних для нас європейських західних держав чи Сполучених Штатів, Канади, Японії.
 
Зовсім навпаки – справжні щасливі люди живуть у Богом забутих (чи навпаки?) місцях, які є повністю відірвані від земних благ та цивілізаційного розвитку. Це люди, котрі живуть у горах, лісах чи поблизу озер у Кавказі, Амазонії, Латинській Америці. Вони, завдяки проживанню в екологічно чистих районах, у переважній більшості, мають чудове здоров’я і серед них набагато частіше трапляються довгожителі. Вони, не мають жодних стресів, пов’язаних із роботою. Їм не потрібно поспішати на автобус чи метро, які відвезуть їх на потрібну зустріч. Вони не мають страшних шефів, котрі за кожну провинність можуть лишити їх премії чи, взагалі, звільнити.
 
Ці люди рідко страждають від психічних розладів. Вони мають власне господарство, за яким доглядають і в результаті харчуються екологічно чистими продуктами. Вони щасливі з того, що можуть проживати разом великими сім’ями. У них на очах виростають діти, внуки та правнуки. Вони рідко розлучаються, хоча, як правило, дуже рано, вступають у шлюбне життя.  Це люди самодостатні, вони не прагнуть подорожей. Їхня земля для них найкраща та найцінніша. Саме ці люди, коли їх запитують про щастя, у переважній більшості, відповідають, що вони вже щасливі.
 
Абсолютно  іншу картину бачимо серед представників цивілізованого світу. Американці, японці, німці, французи, англійці, шведи та ін. не часто говорять, що вони щасливі. Швидше, це нещасні особистості, котрі, у переважній більшості, після сорока вже є одинокими людьми. Вони, незважаючи на фінансове благополуччя часто є розлученими, їхні діти живуть окремо і відвідують своїх батьків лише на великі свята.
 
Вони не мають достатнього живого спілкування, та й не прагнуть цього. Спілкування цих людей обмежене телекомунікаційними витворами, Інтернетом. Найчастіше саме серед цієї категорії землян поширені психічні захворювання, великий відсоток самогубств.
 
На доказ цих фактів можна знайти силу-силенну різних цифр, що доведуть правильність твердження знайомого професора із Заходу, однак, думаю, ви й самі можете з цим погодитися. Одразу виникає питання? Що ж нам робити, щоб, врешті стати щасливими? Викинути через вікно комп’ютер, купити коня і поїхати на ньому жити у глибоке поліське село, де й вирощувати екологічно чисті продукти і насолоджуватися краєвидами?
 
Звичайно, сучасна людина, котра вже спробувала всі вигоди та зручності технологічного прогресу навряд чи відважиться на подібний крок. Однак, мабуть нам все ж слід поспішати за прогресом виважено, а не безоглядно. Варто більше спілкуватися з природою, не забувати своїх рідних, більше знаходити час на себе і близьких. Частіше задавати питання собі: «Що справді зробить мене щасливим: придбання нової марки телевізора чи тиждень на березі озера у товаристві близьких людей?»
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Думаю, кожен відповість: «Звісно, хочу бути і здоровішим, і прожити довше!» У мене рецепт – простий. Не потрібно ходити до…
20 травня увечері хіба що лінивий не дивився футболу. Вперше за незалежної України наш клуб міг змагався за перемогу в…
Бувальщина   В одному з поліських сіл померла одинока жінка. На похорон приїхали далекі родичі із Луцька та Рівного, поховали…
Коментарів: 6
Олена Показати IP 1 Серпня 2008 17:26
Пане Вікторе, наперше - приємно читати грамотно і доступно викладені думки (не люблю, коли пишуть що-небудь і як небудь). А щодо щастя, то тут все просто. Усе залежить від цінностей, прищеплених людині змалку в сім'ї. Якщо дитина виросла у родині, де панувала здорова атмосфера, любов, взаємопідтримка, то й будуючи власне життя, щасливою почуватиметься в таких же умовах. Але якщо дитина виростає в сім'ї, в якій на першому місці речі матеріальні, то вона ніколи не почуватиметься щасливою в умовах незабезпеченості. Як на мене, володіючи цінностями матеріальними, можна отримати задоволення, але не щастя, бо воно - в іншій площині і з набагато тоншої матерії.
Анонім Показати IP 5 Серпня 2008 14:09
Олені: а кого хвилює, що ви любите?
Олена Аноніму Показати IP 5 Серпня 2008 16:44
Що, кортить "письнути" щось таке, щоб зачепило? Оце й усе, на що ви здатні?
Анонім Показати IP 6 Серпня 2008 17:51
обмежені цивілізаційними нашаруваннями люди вашого матеріалу не зрозуміють, побояться сприйняти його, бо у ваших словах - істина
Анонім Показати IP 11 Серпня 2008 17:36
Хай, Яручик! Ти б фотку змінив))), а то ж сам кажеш технологічний процес...
Автор Показати IP 14 Серпня 2008 17:55
Ачим фотка не підходить? Теж з краваткою в серйозній задумі слід дати? А якщо відносно "феса", то його вже без пластики не змінити :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus