USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Віталій Ляцевич: Чи потрібен нашому мікрорайону парк відпочинку?
Напевне, більшість мешканців мікрорайону ЛПЗ, хоча б раз відвідували об’єкт природно-заповідного фонду „Дубовий гай”, який внесено до переліку об’єктів природно-заповідного фонду міста згідно з рішенням Волинської обласної ради від 03.03.1993 №18-р, як ботанічна пам’ятка природи місцевого значення. У народі цю територію називають „Дубки”. Хоча, насправді, ця ділянка ніяк не відповідає режиму експлуатації „ЗАПОВІДНК”.

У 1963 році молодь мікрорайону „Гнідава” висадила близько трьохсот молодих деревець дуба звичайного на площі 1 га.

У той час наш мікрорайон більше нагадував невелике селище, не було багатоповерхових будинків, сучасних супермаркетів, банківських установ, тощо.

Зараз усе змінилось. Змінився і „Дубовий гай”: наше око уже радують півстолітні чудові дуби.. Проте прогулянка парком викликає малоприємні емоції.
По перше - сам „Дубовий гай” абсолютно не заповідувана територія. Він облаштований для „дикого” способу відпочинку. Витоптані доріжки, декілька металевих стовпів поруч, які не освітлюють території. По-друге - за культурою відпочинку відвідувачів ніхто не слідкує, як наслідок, у парку шумні компанії відкрито розпивають спиртні напої, і, звісно, залишають після себе безліч сміття та згарищ.
Детальна оцінка об’єкту заповідної справи викликає запитання: „Якщо заповідник – то чому не експлуатується відповідним чином?” А якщо зона відпочинку лучан, то чому не змінено категорію земель, а саме рекреаційного призначення? Чому б тут не облаштувати гарний сквер чи парк, адже за дубовою посадкою є ціла галявина молоденьких кленів.
Якщо оцінювати соціальний склад ЛПЗ, то близько 60% від тридцятитисячного населення мікрорайону складають молоді сім’ї. „Дубовий гай” чи не найкраще місце де мами з колясками, молоді сім’ї, діти-підлітки могли б спокійно відпочивати на свіжому повітрі, влаштовувати пікніки.
Міська влада постійно скаржиться на відсутність коштів у міському бюджеті на втілення інфраструктурних програм. Що стосується „Дубового гаю”, то тут ресурсів вистачає лише на „косметичне доглядання території”, і це при тому, що колективи установ мікрорайону, і небайдужі громадяни постійно організовують заходи з наведення порядку у парку.
На мій погляд, перетворити „Дубовий гай” з „закинутої посадки” у цивілізовний парк сімейного відпочинку, при комплексному підході до цього питання цілком реально. У Луцьку вже є приклади успішно втілених схожих проектів, де спонсорами виступали приватні інвестори. Парк на ЛПЗ цілком придатний для облаштування дитячого містечка, при цьому більшість робіт можуть виконувати працівники комунальних підприємств. Також міська влада у змозі забезпечення чергування муніципальної поліції. Варто зазначити, що у мікрорайоні є кілька великих виробничих підприємств, які б могли долучитись до втілення суспільно-корисної ініціативи.

Я вирішив поцікавитись думкою самих самих відвідувачів, яким вони бачать „Дубовий гай”?

Юлія, 25 років, молода мама: «Постійно прогулююсь зі своєю троьхрічною донечкою поблизу дубового парку. Зайти всередину наважуюсь не завжди , оскільки тут брудно, а місцеві мешканці розпивають алкогольні напої.”

Валентина, 54 роки, нещодавно стала бабусею. «Не так давно ми переїхали у мікрорайон ЛПЗ. Мене приємно, що мікрорайон досить зелений, проте не вистачає гарного парку, де мій внук міг би погратися з дітками. У дворі мого будинку дуже гамірно і багато автомобілів, а тут дуже хороше місце, але не облаштоване для діток».

Антон, 12 років, учень ЗОШ №20: «Після уроків ми з хлопцями часто гуляємо у „дубках”, але зараз рано темніє і ввечері тут страшно».

Віталій і Оля, молода сім”я: „Ми з чоловіком на вихідних часто виїжджали у парк ім. Лесі Українки, щоб відпочити. Але зараз у нас маленька дитина, і вона потребує багато уваги. Свого автомобіля у нас немає, а їхати з дитиною у громадському транспорті дуже незручно. Якби у „дубках” створили належні умови відпочинку для таких сімей як ми, була б дуже задоволеною.”
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Особисто я (не в образу) сучасну молодь асоціюю з вайлуватим ведмедиком, який щойно прокинувся із зимової сплячки і не знає,…
Виділити з обласного бюджету 250 тисяч гривень на електрифікацію мікрорайону «Високе» у селі Люб’язь вже не вперше просить місцева сільська…
Мешканці мікрорайону Вересневе просять міську раду виділити кошти на проектно-кошторисну документацію будівництва інженерних мереж водовідведення
Коментарів: 15
Солдат Джейн Показати IP 24 Вересня 2010 10:22
Віталій, вибачте. Всього тексту не читала, бо зрозуміло чого ви зацікавилися парком перед виборами. Просто я уявляю, як ви бігаєте по парку і питає в перехожих їх думку)))) ЗІ: дуже грайливий погляд на фотці.
думки в голос... Показати IP 24 Вересня 2010 12:07
Не гарно якось будувати свою особисту передвиборчу кампанію на критиці організації, в якій працюєш. Міська влада - це ти, хоч і працюєш на низькій посаді. Часу і повноважень лобіювати свої особисті морозиво-бізнесові інтереси в тебе вистачає, а зайнятись парком - тільки перед виборами. Всі однакові.
місцевий Показати IP 24 Вересня 2010 13:33
я живу на ЛПЗ, і можу сказати що до цього парку руки ніколи нікому не доходили.. Наприклад в парку ім. Лесі Українки провели реконструкцію дитячого містечка, на 33-му планували будівництво басейну, в центрі міста скверики приводили в порядок. Я думаю, що потрібно шукати інвестора, який погодиться зробити благоустрій території, влаштувати дитяче містечко, натомість встановить дитяче кафе, всі тільки виграють. Автору респект, цікава тема!
goodok Показати IP 24 Вересня 2010 22:57
вибачай, авторе, але на фото просто на-просто якийсь під@р зображений. Ти ТАК хтів себе прорекламувати? Ну якщо кудась лізеш, то хоч фотку зроби достойну. Мені ваше ЛПЗ дуже далеке і все рівно, хто там буде депутатом (як я розумію, то ти ідеш від партії Гузя в одномандатному мажоритарному окрузі), але загалом не хочу шоб люди, які згідні публікувати от такі свої фото, були десь при владі. Ше нам під@рів в міськраді не вистачає...
goodok Показати IP 24 Вересня 2010 22:59
п.с. запонку на рубашці вдів навиворіт, дезтолоч ))))))))))
goodok Показати IP 24 Вересня 2010 23:00
соррі, хотів сказати "Безтолоч"
Справедливий Показати IP 25 Вересня 2010 10:37
Не знаю що там у Вас на ЛПЗ потрібне, а що ні! Але цього хлопчину знаю особисто нормальна відповідальна людина... Бажаю успіху у передвиборчій боротьбі.
Лада Показати IP 25 Вересня 2010 11:07
ти,дестолоч чи безтолоч сам! тільки те і робиш що гавкаєш! йди сам на вибори і щось роби! ще й до фото причепився як га-но до штанів. критикуй нормально,якщо вже гроші за це тобі платять а то аж смердить. молодь хоч щось прагне змінити,кудись іде. а ви тільки смердите,але якщо то ваше покликання то зрозуміло! кожному своє. що всім сидіти нічого не робити щоб такі виродки не подумали що це все тільки перед виборами? ми живемо весь час в стані "перед виборами" бо завжди не тих обираємо. чого ж тебе не було видно як хлопці Гузя парки прибирали? і це вони роблять не тільки перед виборами? так що сиди далі в неті і не тринди!
катерина Показати IP 25 Вересня 2010 11:33
шось ти такий не байбужий до хлопців? яка різниця яке фото? чого так нервуватися? може в самого рильце... під@h да пі..р. станний якийсь,хам.фу.як твої коменти пропускають."нам в міській раді..." тобі там Борі Апрєля мо не вистачає чи Діми Коляденка?)))
До goodok Показати IP 25 Вересня 2010 12:39
+100500
BaRNi Показати IP 25 Вересня 2010 13:16
Парк відпочинку на ДПЗ дійсно потрібен і ідеї автора, що викладені в статті варті уваги! Вперед до їх втілення!!!!
Віталій Ляцевич (goodoky) Показати IP 25 Вересня 2010 14:04
Шановний(а) goodok, якщо Вас зацікавила моя скромна персона і Ви так хочете дізнатись про мій одяг (запанки) і т.д. Я особисто Вам залишаю номер свого моб. 0639418305. Якщо у вас хватить сміливості його набрати? P.S. Не знаючи людину, як мінімум не коректно писати таку несенітницю. Дуже хочеться подивитись Вам у вічі.
несторонній Показати IP 25 Вересня 2010 14:21
не бачу тут критики міської влади.. Хлопець підняв нову тему, провів аналіз ситуації, фото зробив, думкою людей поцікавився за це "+"! А щодо коментарів goodok, то неприємно вражений їх рівнем, такі серйозні теми піднімав, з зараз дурниці про п*дарів, запонки, видно тема Вам близька..!?
Марія Показати IP 27 Вересня 2010 10:03
Хлопець молодець що почав не з критики влади а щось справді важливе. Хай піднімає такі проблеми а не говорить про абстрактне. Може і дасть Бог вийде щось і парк буде.Бачу багато молоді йде на вибори. Хай йдуть. А на ті дурні коменти гудка якогось не звертайте уваги. Такі теж є...не всіх дурних...
РВ Показати IP 27 Квітня 2011 16:15
Продовжуй працювати у цьому напрямку. Ти ж знаїш різні "Клоуни" завжди так виражаються. Не бери близько до серця. Успіхів у добрих намірах. Молодь ГПЗ і Гнідави з тобою!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus