USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Володимир Данилюк: Про комунальні подвиги та фінансові пріоритети

Лукавство і цинізм у верхівці української влади вже стали неодмінним атрибутом нашого суспільного життя. Зроблена сьогодні заява повністю нівелюється заявою завтрашньою, а вчорашнє твердження заперечується твердженням сьогоднішнім.
Ціна публічого слова не просто дорівнює «нулю», варто, певно, ще доплачувати людям не за довіру, а хоча б за мінімальну увагу до галасу довкола політичних питань.
Найприкріше, що ці принципи, а радше – безпринципність, з успіхом переносяться на рівень місцевий, де, ніби-то, не має бути місця брехні і популізму, де вирішуються конкретні земні проблеми.
Хтось зараз втомлено зітхне, мовляв, знову він буде критикувати Шибу, відомо чому і за чиї гроші...Так, друзі, про нього, але не про Богдана Павловича Шибу, як про людину, бо я не психолог і не священник, щоб оцінювати його з цієї точки зору, та й приводів мати добрі згадки про наші стосунки до його обрання мером у мене теж не бракує.
Отож, сьогодні – лише про луцького міського голову і його управлінську команду. Факти і цифри. Конкретика і аналіз.
Наближається до завершення третій календарний рік господарювання в Луцьку нинішнього складу самоврядних структур. І вже сьогодні можемо оцінювати підходи, тактику і стратегію чинних владців.
Найяскравішою площиною для аналізу їхніх дій є, на мій погляд, бюджет міста.  Проаналізуємо його базові показники. У порівнянні з 2006-им роком обсяг міської скарбниці у цьому році зріс більше, ніж на 205 млн.грн або на 77%, причому основний «прорив» відбувся у 2007-му році (65,7% - до 2006-го), а 2008-ий до 2007-го – лише на 10%.
Це ми говоримо про загальний обсяг бюджету із субвенціями та дотаціями від держави.
Показники трьохрічного росту бюджету Луцька без субвенцій та дотацій суттєвіші у відсотках, але скромніші в грошовому вимірі – зростання 2008-ий до 2006-го склало 82,2% або 141 млн.грн.
Подивимось, за рахунок чого ріст, де саме проявився управлінський талант команди діючого мера. Надходження від місцевих податків та зборів зросли на 18%, лише на вісімнадцять відсотків за 3 роки!
Враховуючи рівень інфляції за кожен рік, цим зростанням можна просто таки знехтувати. Плата за землю, куди входить оренда землі та земельний податок збільшилась на 27%.
Скромно, чи не так? А тепер звернемо увагу на статті міських доходів, котрі прогресували найбільше. 114% - ріст надходжень від податку з доходів фізичних осіб. Яка заслуга міської влади у цьому зростанні, відверто кажучи, не знаю, але можу припустити, що її тут просто немає.
Є загальне зростання рівня та обсягів заробітної плати, звідси і ріст цієї податкової позиції. Але є статті доходів, куди міська влада доклалася безпосередньо – на 110% зросли надходження від продажу майна і на 87% від продажу землі.
«Не треба продавати землю і майно. Треба встановити серйозну орендну плату за ту землю і за майно – і будуть надходження в бюджет, можна буде дотувати тарифи для людей», говорив Богдан Шиба на програмі «Свобода слова» у лютому 2007-го року.
Сильно! Правда ж бо?
Хоча не буду лукавити, надходження від оренди майна таки суттєво зросли, але, як наслідок, замість громадських організацій та малого бізнесу орендарями комунального майна стали потужні-бізнес-структури, котрі згодом орендовані об’єкти і приватизують. Так що... «не треба продавати...»
В контексті продажу землі є ще одна цікава і всім відома історія – так званий «об’єкт К-17», тобто рекордна сума, отримана за земельну ділянку на Ковельській, 17, котра дала ріст надходжень від продажу землі (2007-ий до 2008-го) у 362%. Але мушу зауважити, що це – фінансова міна сповільненої дії під міською скарбницею, адже тридцять мільйонів гривень раніше чи пізніше доведеться повертати.
Таємний, підписаний мером, додаток до договору купівлі-продажу скасовано, відтак забезпечити обіцяний «бюджетний відкат» для фірми «Адендум» ніхто не зможе, а вірити в те, що добросердечні підприємці від нічого робити подарують славному Луцьку 6 мільйонів доларів, я б не став.
Ще цікавіше виглядає розподіл видатків.
Найбільший ріст за три роки спостерігається у сфері житлово-комунального господарства (298%!) та будівництва (265%). Здавалося б – за рахунок чого? Адже загальний ріст бюджету за цей період, як пам’ятаємо – лише 77%.
Відповідь – на поверхні. Живемо в борг.
Загалом лише прямих кредитних ресурсів (крім кредитів комунальних підприємств) залучено до бюджету 45 мільйонів гривень. Окрім того, купувалася в лізинг техніка і транспорт, а своєрідний негативний борговий баланс лише ДКП «Луцьктепло» перевищує 20 мільйонів гривень.
На фоні вищенаведених показників виникає два запитання: при таких астрономічних коштах у сфері ЖКГ та будівництва, чому ми ще досі не живемо у новозбудованому єропейському місті? А друге запитання – чим віддавати будемо, коли земля та майно для продажу просто закінчаться?
Третю та четверту позицію за рівнем зростання видатків посідають статті «органи місцевого самоврядування» (106%) та «інші видатки» (200%).
Ось де базовий принцип стратегії чинної владної команди, адже сто шість відсотків за першою статтею – це розширення управлінського апарату та зростання його «апетитів», а двісті відсотків на «інші видатки» - це  десятки тисяч листівок з композицією «міський голова і група хлопчиків», рекламні щити, альбоми-розмальовки з напутнім словом мера та інші «соціально-значимі» речі. Зауважу, що ріст видатків на охорону здоров’я склав за три роки 88%, а на освіту – 85%.
Прикро, що більшість рішень, котрі спричинили вищенаведені диспропорції, підтримана моїми колегами-депутатами.
Прикро, бо волею долі 1/45-ту відповідальності за вказані речі мушу розділяти і я. Не тому, що голосував за них, а тому, що жодним чином не зміг нічого змінити. Але все має свій край.
Певен, що подібному господарюванню дасть оцінку громада і чомусь думаю, що це трапиться раніше передбаченого законодавством терміну.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
  Уеф, ти коли-небудь бачив, щоб такий маленький пацак був таким меркантильним кю!? З фільму „Кін-дза-дза”   Вища людина щира…
 Вчора на прес-коференції Луцький міський голова Богдан Шиба попросив «журналістів та політиків (цитую «Волинську правду») утриматись від критики проектів луцької…
Саме такими словами, на мою думку, мали б починатись всі звернення луцького міського голови Богдана Шиби до різних інстанцій щодо…
Коментарів: 29
Конкретно Показати IP 26 Вересня 2008 20:00
"Ціна публічого слова не просто дорівнює «нулю», варто, певно, ще доплачувати людям не за довіру, а хоча б за мінімальну увагу до галасу довкола політичних питань." Я проявив увагу до цього галасу але гарячої воли від Кропиви так і не отримав.
Анонім Показати IP 27 Вересня 2008 09:07
Пане Олександре! Дякую Вам за Вашу принципову позицію і розкриття очей для громади про здобутки Шиби. Переконливо!
Антон Показати IP 27 Вересня 2008 09:41
да Іванович-круто.
Анонім Показати IP 27 Вересня 2008 13:21
Краще б розказав, як з Кропивою "гріють" місто!
БЮТолог Показати IP 27 Вересня 2008 13:28
От БЮТ переобере мера, Пустовіт на партбюро призначить Стемковського на мера - і буде в нашому місті ідилія...
Fanny Показати IP 27 Вересня 2008 16:13
Та кому ця вся беліберда треба? Тоже мені умнік!
Кузя Показати IP 27 Вересня 2008 16:24
Лучше бы другу-Москвичу новые штаны купил чем здесь разглагольствовать
Підглядач Показати IP 27 Вересня 2008 16:28
я от, пане Олександре, ніяк не второпаю: одного дня бачу, як Славік Зелінський підрулив до вас у офіс із помаранчевими трояндами - я думав це він по пиці вам має ними нашмагати - так ні, ви на порозі обійнялися і чемно запросили в офіс... другий випадок, тоже на Радянській, неподалік офісу "Варти": йдуть собі по вулиці два чоловіки і щиро посміхаються один до одного - Бондар і Мартинюк. Зрозуміло, що офіси поруч: Варта громади" і "ЄЦ", але ж на публіці протиріччя із Шибою, який співпрацює і з Зелінським, і Бондарем. То ви нас за ніс водите, своєю опозиційністю?
Анонім Показати IP 29 Вересня 2008 09:16
Бочку на автора можуть котити підлабузники і найманці Шиби. Стаття толкова, абсолютно аполітична, і містить тільки сухі факти, які показують "господарювання" Шиби. Викорчувати нинішню команду до єдиного!
Доброзичливець Показати IP 29 Вересня 2008 09:30
Олександре Івановичу! Більше всього сили зла бояться світла. Їм потрібна темнота щоб водити людей за носа. Ви ж вивели їх з тіні на світло. І всім стало ясно, що Шибиних-то заслуг - катма, мізер. Мало того, Ви показали, що в наявності відверті прорахунки та непрофесіоналізм шибиної команди. Це сильно і переконливо. Успіхів Вам!
Анонім Показати IP 29 Вересня 2008 11:59
Для такого зростання бюджету потрібно працювати по 48 год. на добу, а у міській раді ніхто особливо себе не нагружає (можна зайти і переконатись). Правильно сказано - збільшили податки на загальнодержавному рівні і "замутили" кілька оборудок з землею та майном(не забувши про власну кишеню), а тепер волають: "ми перевиконали, ми збільшили, ми наповнили"
обурена Показати IP 29 Вересня 2008 12:15
Ніколи і нізащо в світі не повірю, що всю цю циферію сам Мартинюк відшукав, співставив, помножив, поділив і зробив висновки. Нє по Сєньке шапка.IQ цього товариша не дозволяє відрізнити ПДВ від ВВП. З усієї цієї писанини виглядають вуха колишнього мера Антона Федоровича, який ніяк не заспокоїтися, що його Шиба на виборах взув.І по господарці в місті продовжує взувати. Вода в Луцьку є, смітників вистачає, вулиці асфальтують, дахи перекривають, людям квартири дають. Кривицький за 12 років не спромігся на те, що Шиба зробив за три роки.об
Анонім Показати IP 29 Вересня 2008 12:36
МАРТИНЮК-БОНДАР-ЗЕЛIНСЬКИЙ I ДРУГ КРОПИВА-ТА ВОНИ ЗА БАБКИ МАМУ ПРОДАДУТЬ РIДНУ.
Анонім Показати IP 29 Вересня 2008 12:51
МАРТИНЮК-БОНДАР-ЗЕЛIНСЬКИЙ-ХЛОПЦI,ЗА БАБКИ РIДНУ МАМУ ПРОДАДУТЬ.
new lider Показати IP 29 Вересня 2008 13:04
З Шибою весело пиво пити, а керувати я б йому не то що місто, сільраду з трьох хат не довірив би.
обурена Показати IP 29 Вересня 2008 14:14
А кому б довірив? Знову Антону Кривицькому? Щоб той собі ще півміста в кишеню засунув? І Шиба, до твого відома, не по пиву, так що не треба.
Віталій Показати IP 29 Вересня 2008 15:03
п.Олександре!Не зупиняйтеся І продовжуйте відкривати напівсліпій громаді очі про Шибу і перефарбованців!А Кропива молодець,саме завдяки таким як він люди мають можливість узнавати про тіньову брехню влади!А за воду і тепло потрібно платити а не язиками молотити піддакуючи брехунам Шибі,Гоцалюку і Дячуку!!!
Анонім Показати IP 29 Вересня 2008 15:19
обурена - ти, мабуть, обкурена. такий бред нести та людину ображати. За твоїми словами також вуха декого видно - мабуть Радавська тобі тексти пишить
обурена Показати IP 29 Вересня 2008 16:23
не хами, анонім. мабуть, в десятку попала, раз почав на образи переходити.
зацікавлена особа. Показати IP 29 Вересня 2008 16:51
вас почитаєшь, так кропива&K робін гуди якісь.. всі ви брехуни та зрадники про свої кишені думаєте лишень..
Співчуваючий Шибі Показати IP 30 Вересня 2008 10:32
Зацікавленій особі. Правильно, лише про свої кишені думають, а треба було б думати як наповнити кишеню Богдана Павловича. Його може десь скоро поруть з посади, то йому тих декількох мільйонів доларів на прожиття і не хватить
обурена Показати IP 30 Вересня 2008 11:04
Не переносьте свою тугу за невкраденими мільйонами на міського голову. Коли вже ви наїстеся, злодії нещасні?
Зацікавлена Показати IP 1 Жовтня 2008 09:31
Обуреній. А що вже Шибі так катастрофічно не хватає грошей?
Анонім Показати IP 1 Жовтня 2008 11:36
Ні, обурена - це Радавська. А вона за Шибу "пасть порвет".
Анонім Показати IP 1 Жовтня 2008 17:46
Крім Радавської ще якісь варіанти будуть? Чого причепилися до людини? Одне прізвище завчили і повторюєте його, як папуги. Як все-таки вами, братія наша пишуча, легко маніпулювати.Тицьне пальцем хтось хитріший, на того, на кого зуб має, і, вперьод, всі стадом побігли людину копати. Фу.
Пишуча не братія Показати IP 2 Жовтня 2008 12:41
Круто, тобто усі, хто в коментах пише став братією пишучою? Гаспада, ви усі журналісти! Бігом працювати на Волинську правду чи Волинські новини!
обурена Показати IP 3 Жовтня 2008 14:56
Ой, тільки не треба відкривати Америку через кватирку. Нашо ці понти? Ніби невідомо, хто тут пише... На цьому сайті тільки журналісти та іноді бютівці тусуються.
Обурений Показати IP 4 Жовтня 2008 17:15
На цьому сайті ще й департамент інформаційної політики в робочий час тусується, Шибу захищає від справедливої критики.
Анонім Показати IP 26 Лютого 2009 19:17
кропиви пареньок...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus