USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Чат з Борисом Клімчуком
16 Листопада 2010 10:23
0
Сьогодні гість чат-конференції інтернет-видання «Волинські новини» – голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук.

Andzelika: Доброго дня! Яким чином можна створити посаду службовця з питань туризму та рекреації в Любомльській РДА? Справа в тому, що і Ви, і пан Дзядук наголошуєте на тому, що має розвиватися туризм, зокрема, на Любомльщині. А людини, яка б за розвиток цієї галузі відповідала, у нас просто немає. А спеціалісти ж є - молоді, енергійні. Тільки жаль, що таких "без досвіду" вперто не беруть. От і сидять там дядьки й тітки, які поняття не мають, що таке зелений туризм або ж кемпінг понад трасою. Дякую за Вашу відповідь. Упевнена: реакція буде і ситуація зміниться, посада з'явиться, а працювати прийде молода людина.

Конкретне питання, якби ще молода людина така зголосилась. Хтось із моїх заступників обов’язково зустрівся б. Для того, щоб ця галузь розвивалась, держава повинна зробити свою частину роботи. Це інфраструктура у вигляді доріг, телекомунікацій, очистка води, вивіз сміття, гарне сучасне медичне обслуговування. Це повинна робити влада.
До речі, в Любомльському районі виконується ця робота. Йде капітальний ремонти дороги Шацьк-Любомль. Завершилось проектування і приступили до робіт частини дороги до урочища Гряда на Світязі. Паралельно ці роботи йдуть.
В наступному році буде продовження цієї дороги до села Пульмо. При чому, аби пульмівці не казали, що це для дач, будемо робити цю дорогу, починаючи з Пульма.
Завдання до кінця 2012 року – закільцювати Світязь. Маємо озеро, а не маємо доріг.
Навколо озер у Словаччині туристів возять тільки кіньми, але там ідеальні дороги.
Будується поліклініка в Шацьку. Завершується формування медичного комплексу Шацьк-Любомль. Весь зимовий період буде присвячений роботі із власниками дач, кемпінгів, санаторіїв. До кінця січня кожен з них отримає припис на виконання робіт, які потрібні для нормального початку оздоровчого сезону 2011 року.
Голова ОДА впевнений, що вони ці роботи виконають.
Зелений туризм – це галузь, яка поки що в нас нестандартизована. І слава Богу. Ми даємо можливість поки що проявляти ініціативу і вліво, і вправо, і вверх, і вниз. Аби приходили люди, залишали свої гривні. Регламенти, податки, стандарти – це все потім. Треба дати можливість людям відчути смак зароблених грошей. А дивіденди для держави – після цього. Хоч є одна служба, яка мусить працювати в цьому режимі. Це санепідслужба. Це здоров’я людей.

Нестеровський Олександр Михайлович: Доброго дня. Борисе Петровичу, чи будете Ви, особисто, лобіювати кандидатуру Володимира Войтовича на посаду голови Волинської обласної ради? Дякую

Не просто буду, я це вже роблю. Як депутат обласної ради я й мої однопартійці будемо підтримувати цю кандидатуру. Вважаємо її найбільш оптимальною на сьогодні.

Irena: Шановний Борисе Петровичу, як Ви оцінюєте роботу діючої громадської ради при облдержадміністрації? Яким чином будете реформувати її?

Ніяк не оцінюю. Руки в мене не дійшли. Та й, мабуть, не час було це робити перед виборами.
З радою церков я працював. Думаю, ця робота має гарні результати для всіх нас.
Стосовно громадської ради – все попереду. Головні політичні сили області представлені в обласній раді, місцевих радах. Очевидно мова йде про ті громадські об'єднання, які не можуть у силу законодавства України мати своїх представників в органах влади, а їх чимало.
Тому швидше за все з ними й буду працювати. На те вона й громадська рада, щоб почути голос і тих, і тих людей, які не мають можливості бути обраними.

Варвара: Кілька тижнів тому ви на оперативній нараді оприлюднювали інформацію про те, як підприємство "Луцьктепло" продало мазут за низькою ціною, а покупець - приватний підприємець - перепродав його за набагато вищою. Ви назвали це "воровством". Проте пізніше з"явилася інформація, документально підтверджена, яка спростовувала ваші слова. Яка ситуація у цій справі на сьогодні і чи не вважаєте ви, що оприлюднена вами інформація - недостовірна?

Не вважаю. Я надав і представив ті документи, які мені були вручені журналістами телекомпанії «Аверс». Спеціально навчені люди займаються цим. Ще ніхто нічого не спростував.
Як би там не було, але моніторинг цін на день продажу цієї партії мазуту однозначно показує, що ціна луцької партії була занижена мінімум у 2,5 раза. І це ніхто ніколи не спростує. Це факт, який відбувся. Якщо навіть і не буде юридичної оцінки, то моральна є. І кваліфікація не юридична, а народна – крадійство. Кваліфікація народна "крадійство" має підстави бути.

Mirna: Зараз ходять чутки, що Богдан Шиба може піти працювати у команду до Бориса Клімчука. Кажуть, наче екс-мер Луцька повернеться на свою попередню посаду першого заступника голови ОДА, на якій він перебував до свого мерства. Щоправда у команді губернатора Володимира Бондаря. Що скажете з цього приводу?

Юридичних підстав для цього немає. Посада першого заступника голови ОДА зайнята, не є вакантною. Богдан Шиба залишав цю посаду шляхом звільнення за згодою сторін.

Dvdiaia: Борисе Петровичу,яка там ситуація з експериментом по заміні пільг на грошову допомогу? А то раніше шуму було багато а тепер усе стихло

Правильно, що стихло. На вчорашній день 57% пільговиків написали ці заяви, перейшли через екватор. А це 66,6 тисячі людей. Вони вже у системі нової організації пільгового забезпечення. Все в порядку. Збір заяв продовжується.
Жодної офіційної скарги про те, що люди відмовляються від грошей, а хочуть отримувати кіловати, до мене не було.
Є деякі непорозуміння в силу малих сум. 4,65 – це не гроші? Але в рік це 50 гривень. Якщо комусь це не гроші – пишіть заяви і відмовляйтесь. Ненька-Україна тільки подякує, що одним пільговиком стане менше.
Але там є пільги, сума яких сягає в місяць від 18 до 260 гривень. І ці люди радо оформляють заяви. Це вже пройдений етап. Ми думаємо над подальшими кроками в частині монетаризації пільг. Рано чи пізно це відбудеться в державі. Хотілось би, щоб раніше. Ми взяли не себе сміливість провести цей експеримент для того, щоб він у найближчий час поширився на всю Україну.

Michael Corleone: Програма "Му-Му" "виконується". 75 придбаних корівок на понад 10 тисяч вирізаних... Питання таке: який відсоток коштів, передбачених на програму "Му-Му", фактично використаний? Бо лишилось менше 2 місяців до кінця бюджетного року, ви мене розумієте.....

Не 70, а 103 корови. Я думаю, в читача тисяч 2. Він їх доїть кожного дня і доглядає. Якщо читач розуміє, що таке утримувати одну чи дві корови, то сьогодні це подвиг. І кожна людина, яка це зробила, - варта і уваги, і поваги влади.
З грішми все в порядку. Вони в складі обласного бюджету. Якщо частина їх залишиться, то обласна рада знайде спосіб, як їх використати. Все добре.
Я буду просити обласну раджу продовжити і цю, й інші програми стимулювання як і дрібних, так і крупно товарних господарств саме через здешевлення кредитів на наступний рік.
Більше того, ми будемо пробувати відновити системи лізингу, зав’язані на обласному та районних бюджетах. І це не тільки сільськогосподарська техніка. Це все те, чого сьогодні потребує дрібний, середній чи крупний товаровиробник у волинському селі.
Пільги і преференції власному товаровиробнику – свята справа влади. І як дипломат скажу: Світова організація торгівлі, членами якої ми є, такі преференції в межах окремо взятої області не помітить, пробачить.

Юрко Малиновський: Якось під час розмови з журналістами в один з перших тижнів вашого повернення на пост губернатора ви сказали, що ви "у хорошому драйві і кайфі". І як - не втратили його до цього часу?

А хіба ви дасте це зробити? Волинські журналісти мають драйву і кайфу не менше, як я. Тому я завжди тримаю вуха «гостро». Вам палець в рот не клади.
А по великому рахунку життя в Україні, на Волині не дає можливості бути не в драйві. В мене є жарт. Ми робимо настільки серйозні справи, приймаємо настільки відповідальні рішення, що це неможливо зробити без посмішки, з похнюпленою головою.

Michael Corleone: Скажіть чесно: Журналісти-інтернетники і їх новини з дослівними цитатами Бориса Петровича Клімчука Вас бісять? Якщо не помиляюсь, то на одній із нарад Ви сказали, що журналісти інтернет-видань - взагалі не журналісти.....

Я такого не казав ніколи. Я вам більше скажу. Ми сьогодні з Іваном Корсаком розмовляли по завершені другого етапу конкурсу «Любімо Україну». Я як діючий депутат облради, він як екс-депутат будемо лобіювати, щоб третій етап конкурсу стосувався виключно інтернетників. І ми це зробимо. І я думаю, що не пізніше, як завтра, підпишу таке розпорядження.
Розумію, що інтернет працює в своїй масі в новинному форматі, в он-лайн. Єдине моє побажання – більше аналітики. Оце і все. А не бісить, зовсім не бісить. В мене давно вже виросла шікра політичного слона. Я до того часу вже давно допрацювався, коли мене було легко пробити якимись речами.

У березні 2000-го року о 22.45 вночі я зайшов до кабінету юного прем’єр-міністра Ющенка В. А., який читав величезного формату роздруківку. "Що ви читаєте на ніч?". І він каже: "Тут на мене написали таку гидоту у «Файненшл таймс». Оце і читаю".
А я сказав: вам завтра вставати рано-вранці і керувати великою країною. Оце 20 людей прочитає. А ви прочитаєте – й у вас зіпсутий настрій буде. А вам країною керувати.
Одним словом, кажу, ніч, мені треба йти в готель. Давайте вирішувати наші справи.
Після того я сказав помічниці, щоб вона забрала це з кабінету прем’єра і більше ніколи не носила такого роду речі.

Валя Бойчук: Шановний Борису Петровичу! Волинська обласна адміністрація до традиційного пакету документів на експорт лісових ягід, добавила ще один - дозвіл податкової міліції. Видачу дозволу термінами не обмежили. До лісових ягід віднесли – червону та чорну горобину, бузину, калину тощо. Чи в лісі, чи при дорозі, чи в садку - до податкової міліції. Наприклад експортуючи малину ми спочатку доводили, що вона не лісова, а потім отримали право на продаж. Тобто по всій Україні, фірми - експортери, переробники агропромислової продукції за один робочий день відправлять товар за кордон, а на Волині щоб експортувати той самий товар, потрібно подати заяву в податкову міліцію і термін розгляду заяви не обмежується. Ви вважаєте це правильним? Прокоментуйте будь ласка.

Вважаю це вкрай неправильним. Рівно як і вважаю неправильним не платити лісовий збір і прибутковий податок.
Маємо попереду зимовий період, коли малина росте тільки в гіпермаркеті. Є час сісти за стіл і розібратись і з калиною, і з малиною, і з роллю податкової міліції, і з іншими речами. Давайте спільно це зробимо. Карти на стіл. І без блефу.
Але хочу і подякувати, очевидно, в тому числі й автору запитання за те, що зі збору дикоростучих сплачено цьогоріч близько 5 мільйонів проти 1,2 мільйона в минулому році. Це гроші, які пішли в сільські громади. Виключно туди.
По цілому ряду сільських рад ми побачили, як ці гроші працюють. На ремонт шкіл, ФАПів, вуличного освітлення, санітарних кімнат у школах і так далі. Тому спасибі. А з малиною розберемось.

Депутат: Коли вже на пенсію????

Не дочекаєтесь!!! А якщо серйозно, то доля чиновника першого рангу, у тому числі пенсійна доля, виключно у руках президента. Ми маємо умовну стелю у 65 років. Відбудеться це тоді чи трішки раніше – покаже час.
У нас уже пенсійна реформа відбулась. До нас дзвонять, і ми не йдемо на пенсію, і навіть страйкувати не йдемо. Я подумаю. Президент Литви Валдас Адамкус перший раз балотувався у 74 роки. І я подумаю…

Michael Corleone: Хороший пияк - це той, який п'є волинську горілку і запиває волинським пивом?

Хороший пияк – той, котрий п’є і вранці приходить на роботу свіженький, як волинський огірочок. Я не патріот волинської горілки і волинського пива. Я патріот волинських акцизів.
До речі, план цього місяця – 7,200. План грудня – 9,2 мільйона гривень. Це ще раз для того, щоб ми розуміли, звідки гроші беруться в бюджеті.
Якщо пити «Хортицю», то акциз буде в Запоріжжі. Якщо пити «Неміроф», то у Вінниці. А оскільки ми патріоти Волині…

Володя: Як вам результати виборів на Волині?

Результати як результати. Для мене вибори – це не боротьба. Це змагання особистостей, інтелектів, ідей, підходів, програм.
Своїми результатами як депутат-мажоритарник
Результатами Партії регіонів до Волинської обласної ради теж задоволений. Результатами виборів по мажоритарних округах до облради теж задоволений.
До Волиньради прийшло багато нових, цікавих людей. Однозначно менш політично заангажованих. А значить, більш прагматичних. Хоча місцеві партійні вожді думають інакше.

Zheniok: Борис Петрович, чи в в планах будівництво на Волині сміттєпереробного заводу

В планах є. Я обіцяв до 15 листопада розкрити ці плани. Сьогодні 16 листопада. Але я на жаль поки що зробити не можу. Це бізнес-проект і рішення залежить не від мене.

Michael Corleone: 27 липня Ви заявили, що очолите виборчий список Партії регіонів до Волиньради як позапартійний. На численних нарадах говорили, що Ви - поза політикою і партіями. На вибори Ви пішли, як член Партії регіонів. Клімчук - господар свого слова? Слово дав - слово забрав?

Клімчук господар свого слова. Моя партійність рядового члена Партії регіонів комусь зашкодила? Моїм конкурентам на виборах, очевидно, так. Для решти волинян – це тільки на користь. Членство голови ВОДА в правлячій партії додає не Клімчуку, додає волинянам.

Viktor 69: Пане Клімчук, якщо Янукович програє наступні вибори і Президентом сиане Тимошенко - що Ви будете робити?

Піду на пенсію державного службовця першого рангу. Так довго не живуть, як я керую. Тому я дам собі раду. Точно знаю, що я буду робити. В мене є 5 товстих книг про риболовлю, а рибалити я не вмію. Там повністю вся технологія описана як щуку, як карася брати. Драйвувати буду.
Я привіз із Баку "Мітцубіші Л 200". Це такий грузовичок. Він має лебідку, шини всюдихідні, повітрезабірник. Ще трошки проклею двері – і всі болота Волині мої. Уявляєте собі: раз застряг – і півдня треба витягувати. Так і час буде йти.

Michael Corleone: Свого часу був такий хороший інвестиційний проджект. Інтерпорт "Ковель" називався. Складається враження, що Клімчук за свою топ-тему часів "до-повернення" просто забув. І Ви тепер говорите про залучення інвестицій? Доведіть до толку почате - інтерпорт "Ковель" заростає бур'янами

Так, заростає бур'янами. Ідея швидше померла, як жива. Ми у свій час зробили повну адміністраційну підтримку цьому проекту. Те, що залежало від влади, було зроблено. І, до речі, говорили багато ми про інтерпорт "Ковель" не для того, щоб привернути увагу до себе. А для того, щоб привернути увагу до проекту.
Там планувався величезний транспортно-складський комплекс із завантаженням, розвантаженням, митним оформленням, у тому числі контейнерний термінал практично в середині нашої країни. Це був хороший проект.
Не відбувся він не з вини Клімчука. В мене особисто ні тоді, ні тепер немає грошей на його реалізацію. Але «правила гри» на кордонах і тоді, і сьогодні такі, що для бізнесу, який хоче працювати прозоро, це поки що не вигідно. Але поки що.

Mirna: Борисе Петровичу, ви все про політику, роботу говорите. Мені особисто цікавий ви як людина. Скажіть відверто які вам жінки подобаються. Брюнетчи чи блондинки? Худенькі чи "в тілі"?

Ха! Питання не в кількості горілки. Питання в часі для того, щоб її випити, і щоб організм її перепрацював.
Так само з жінками. Я однолюб і егоїст. А жінки подобаються, є очі. Коли бачиш гарних, а їх багато. Позитивні емоції. Знаєте, жити хочеться. Жіноча краса – вона то спасає світ, то губить його.

Юрій: Коли вам легше працювалося губернатором - до 2002-го чи у 2010-му?

Це не порівнюється. Образно кажучи, сьогодні інша річка, інші береги, інша температура води.
Тоді людям жилося важче, гірше. Але, на мій погляд, було більше віри.
Сьогодні більше цинізму. Це називається прагматизм. Це не стосується обласної ради. Якраз тут найменше функцій, які можуть приносити доходи депутату. В більші мірі це стосується міських, селищних, сільських рад.
У своїй перевиборчій роботі я стверджував: через 5-10 років вибори до місцевих рад, вибори мерів перестануть бути цікавими для багатьох сьогоднішніх претендентів на ці крісла. Бо завершиться капіталізація, розподіл майна, землі.
Робота місцевих органів влади систематизується, увійде в русло законів і чітких регламентів і буде так, як сьогодні в Польщі, в Литві, коли лише 25-30% населення беруть участь у місцевих виборах. Решта не йдуть.
Не тому, що вони погані громадяни, а тому, що вони чітко знають, що від прізвищ чи політичних уподобань їхніх обранців системи влади не перестануть працювати. Незалежно від прізвищ.
Роль лідера завжди висока, але в добре організованих, правових суспільствах вона не є домінантною. Лідер там – частина системи. І вийти за межі системи йому не дає закон.
А за виконанням законів пильно слідкують "спеціально навчені люди". Як-то ФБР у США чи Служба спеціальних розслідувань у Литві.
І тільки такі системи можна назвати демократичними. До речі, новий бюджетний і податковий кодекси – це крок України до створення таких систем. А інакше для чого всі країни ЄС, США тихенько аплодують головним постулатам нашого нового Податкового кодексу?

Viktor 69: пане Клімчук, завтра День студента... Згадайте декілька приколів із Вашої студентської молодості...

Приколів було не декілька. Всі 5 років це був суцільний прикол, який розбавлявся лекціями, семінарами, іншими неприємними речами.
На 3-му курсі викладачка політекономії і соціалізму після того, як я її кілька разів дістав своїми запитаннями, сказала: якщо ви такий розумний – давайте поміняємось місцями. Я сказав: давайте. Після того Ю. М. Мандрикін, заступник декана, півтори години мав монолог з приводу того, що він думає про мене, моє майбутнє і мої перспективи.
Правда, через півтора року на весіллі у мого друга Василя Жадана дружині Юрія Миколайовича «здавав» я. Було нормально.
Гена Балахадзе – ми з ним ганяли в ручний м’яч за збірну університету. Коли його черговий раз кинули на підлогу, жалібно так підняв очі і запитав: «Боря, за что мне, и так больно?». Було багато цікавих випадків...
Цікаво було в селі Воля Любитівська 37 років тому. Коли на моє весілля зі мною з Харкова приїхало 42 студентів і студенток. В одне село невеличке. Багато старших людей села до цього часу згадують: «От як у Бориса на весіллі…». Було весело.
Коли ми вернулись у Харків, з дарами, закусками, самогоном, тоді мене викликав декан. Ступінь його гніву була така: я догану від ректора отримав за те, що факультет 10 днів не вчиться. Але все закінчилось добре. Мирова угода була.
Сьогодні мого декана нема в живих. Це професор Георгій Петрович Дубинський. Це були мої вчителі, їх було багато. Більшості з них уже немає в живих. Ну, і можливо, так років через 30 тут хтось згадає мене як свого вчителя.

Mirna: Усі ваші заступники, окрім Карпюка, програли вибори, балотуючись у мажоритарних округах. Кадрові рішення з цього приводу будуть? Чи це не так важливо?

Чесно кажучи, перед ними і не ставилось завдання виграти вибори. Інша ціль була – пропагувати партію, наші ідеї, наші програми, до людей іти.
Ви ж розумієте, що на Волині рейтинг Партії регіонів, м’яко кажучи, не був високим. Тому те, чого ми досягли на цих виборах, це частинка результату роботи і тих мажоритарників, які не виграли у своїх округах. Вибори – це завжди командна робота.

Володя: Борис Петрович подаруйте краватку.

У мене стильні краватки взагалі-то. Якщо колекціонуєш, то немає питань. Це дуже серйозна краватка. Автограф поставлю. Але не сама фірмова. Гривень 150.

editor: Що побажаєте читачам "Волинських новин"?

Діставати собі ті новини, які втішають, ті новини, які мобілізують, які радуть, спонукають. А читачам – оптимізму.
Я хочу сказати сентенцію, яка виходить з мого життєвого досвіду. Хочу, щоб молоді читачі її правильно зрозуміли. Немає доріг, які ми вибираємо. Є дороги, на які нас ставить якась сили. Можна називати це збігом обставин. Це вища сила. І ми мусимо тими дорогами йти.
Це не означає, що ми маємо казати, чорт візьми, треба йти.
Це означає, що ми маємо йти, вчитись, рухатись, вдосконалюватись.
І ще одна порада. У своїх невдачах ніколи не шукайте причин назовні. Всі причини – у нас самих, в середині кожного з нас. Недопрацював, не додумав, злегковажив, прогавив, проспав, не ту покохав. Всі причини в кожному з нас.
Коли починаєш шукати причин назовні – стає себе жаль. А жаль до себе – це опущені руки. Тому треба йти, помилятись, набивати гулі, але йти.

Від редакції: Просимо вибачення у читачів, на питання яких Борис Клімчук не встиг відповісти - час, на жаль, обмежений.
У чат-конференції інтернет-видання "Волинські новини" бере участь народний артист України Валерій Маренич.
Гість чату - відомий письменник, автор творів детективного жанру Сергій Бортніков
У чат-конференції на "Волинських новинах" бере участь Олег Чернецький.
Коментарів: 1
не байдужий Показати IP 6 Липня 2015 22:42
Мудрішого керівника не буде на Волині....Царство небесне!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus