USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95
Більшість сьогоднішніх заяв про порушення - всього лиш самопіар. Чат з Юрієм Кресаком
Гість чат-марафону на "ВН" - голова волинського відділення Комітету виборців України Юрій Кресак.
 
 
 
 
Редакція «ВН»: Голосування якраз "в розгарі", проте хотілося б від вас почути, як на Волині підготувалися до виборів? Технічний стан дільниць, підготовка членів комісії тощо. Адже накриклад, ваша організація - КВУ - назвала рівень матеріально-технічного забезпечення роботи виборчих комісій на виборах у 2000-2010-му роках найгіршим за всію історію проведення виборчих кампаній в Україні.
Це дійсно правда. З огляду на ту інформацію, яка в нас є, із 5 волинських округів питання фінансування виборчої кампанії вирішувалося по-різному. При продзвоні членів окружних комісій, вдалося з’ясувати, що в частині окружних комісій, фінансування виділялося і в 2009 році, і на початку цього. Навпаки, - інша частина говорила про те, що частина комісій через відсутність бюджету 2010 року грошей не отримала. Це стосується, зокрема, і оплати праці членів ДВК. На цьому ґрунті виникала низка непорозумінь, навіть під час засідання окружної комісії, зокрема, у Луцьку, ОВК № 22, частина членів комісії вимагала детального звіту бухгалтера про розподіл коштів. Мало того, висувалися пропозиції запросити голів ДВК заслухати цей звіт. На що вони отримали відповідь, що доведені загальні цифри. І мовляв, при такий деталізації відбувається навмисне затягування засідання ОВК. На мою думку, такої напруженості можна було б уникнути, відкрито розтлумачивши принципи матеріального забезпечення ДВК.
Редакція «ВН»:  Однією з найбільших передвиборчих "нерозберих" у переддень виборів стало питання про те, що мають право робити люди, які прийшли на вибори і не знайшли себе у списках. Роз’ясніть, будь ласка, як це врегульовано станом на зараз.
Це узагалі парадоксальна ситуація, яка показала повну розбалансованість державних інституцій при вирішенні такого важливого питання як вибори. На сьогодні, існує рішення Київського апеляційного суду, яке забороняє вносити будь-які зміни у день голосування до списків виборців.
Це означає, що частина виборців, які планували проголосувати поза своєю домівкою, не зможуть здійснити своє волевиявлення. Інший приклад, - доходило до того, що за до кінця не перевіреною інформацією, ДВК № 212, ТВО № 20 не змогло ефективно забезпечити процес голосування виборців на дому через новоприйняту постанову про заборону видачі бюлетенів особам, які голосують на дому і не мають довідки про свій медичний стан.
І це не єдині приклади під час цієї кампанії.
Богдана Стельмах: Пане Юрію, на жаль у цих президентських виборах обласна організація КВУ не бере участі, принаймні, про її активність мені нічого не відомо. Поясніть, будь ласка, чому.
Це перша виборча кампанії КВУ на Волині, яка відбувалася суто на громадських засадах, тобто без фінансування донорських структур.
Тому ми обмежилися аналітичними матеріалами, котрі висвітлювали кампанію в контексті загальноукраїнському, що можна переглянути на сайті КВУ.
Але не дивлячись на це, сьогодні в області працює 49 волонтерів, котрі дають нам змогу відстежувати хід голосування на Волині.
Редакція "ВН": Уже з початку виборчого дня різні політичні сили на Волині заявляють про порушення, які на дільницях зафіксували їх спостерігачі. Ваші волонтери підтверджують цю інформацію?
Ні, наші волонтери не підтверджують тих інформаційних приводів. Взагалі, нам видалося, що це не що інше як спроба самопіару окремих політичних сил. ТВО № 23 На «ВН» було заявлено, що голова ДВК не впускає на виборчі дільниці членів дільниці від Януковича, Бродського і Противсіх. При продзвоні цієї дільниці і співставленні інформації члени ДВК і спостерігачі її спростовують. ДВК № 61 – невеличкі «пригоди», котра відкрилася із запізнення через те, що голові ДВК видалося, що пломби сейфу були пошкоджені. Працівники міліції факт не підтвердили і робота розпочалася із запізненням. На невеликій кількості дільниць в області, близько 10 %, кількість голосуючих за місцем перебування виборців перевищує 5 %, що є підозрілим з огляду на можливі фальсифікації. Але такі ДВК знаходяться у переважній більшості у сільських населених пунктах, де кількість виборців може бути до 150 чоловік. До 20 % ДВК на Волині мають проблеми із стаціонарним телефонним зв’язком. Існує лише мобільний зв'язок із керівним складом комісії. У частині дільничних виборчих комісій напередодні голосування виникали непорозуміння із кількістю бюлетенів, зокрема, їх бракувало із різних причин. Станом на сьогодні, ОВК № 22, 23 передала необхідну кількість бюлетенів на ДВК № 69 у Луцьку та у село Дачне.
РОНІН крок: Пане Юрію в Вас є інформація що до активності громадян у виборчому процесі?
На сьогодні волиняни доволі пасивно розпочали голосувати у порівняні із виборчими кампаніями 2006-2007 років. Проте поближче до обіду ситуація якісно змінилася і ми фіксуємо практично у всіх округах черги до кабінок.
Savur1085: Юрію Юрійовичу, як Ви оцінюєте шанси Арсенія Яценюка на перемогу?
Це молодий політик, у якого є майбутнє.
Savur1085: Юрію Юрійовичу, якими критеріями Ви керувались коли визначались за кого голосувати?
Я ще не встиг проголосувати. А щодо критеріїв, то принципово не голосуватиму за політиків, які зганьбили себе неналежним ставленням до менеджменту у нашій державі, прирікши на зубожіння український народ, який за 18 років Незалежності не зміг обрати собі достойних керманичів.
Roman: Одна з можливих причин зриву виборів - заяви про значні фальсифікації з боку котрогось з канддатів у президенти. Скажіть, фальсифікації дійсно можливі?
У 2004 році на Волині були спроби до розв’язання серйозних конфліктів на ДВК під час дня голосування. На те була воля провладних сил, котрі випустили політичну ситуацію із під контролю. На сьогодні я особисто не вірю у повторення подібних сценаріїв. Хоча майбутнє покаже…
[cam]
Головний тренер ФК «Волинь», депутат Луцької міської ради Віталій Кварцяний у понеділок, 28 березня, взяв участь у відео-чаті інтернет-видання «Волинські…
25 березня на відео-чат "Волинських новин" завітав український письменник, режисер і актор Олександр Денисенко
8 Березня до Луцька з концертом завітав гурт «Скрябін». Його лідер Андрій Кузьменко взяв участь у відеочаті інтернет-видання «Волинські новини».
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus