USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94
Чат з Миколою Романюком
У чат-конференції інтернет-видання "Волинські новини" сьогодні, у середу, 18 травня, взяв участь луцький міський голова Микола Романюк.

Виктор: Пан Романюк. Прошу Вас более детально рассказать про проект нового вокзала, начало строительства и т.д. Что нового можете сказать про аэропорт. Что будет делаться, что бы наладить нормальное сообщение между Львовом и Луцком (железная дорога и автомобильная дорога в ужасном состоянии).

Щодо вокзалу. До кінця місяця розпочинаємо роботу. Вчора була остання зустріч з представниками Львівської залізниці. Йде паралельна робота. Розпочинаємо реконструкцію вокзалу. До кінця травня вже розпочнуться роботи. Термін? Вони кажуть рік часу. На вокзалі буде добудова ще одного мансардного поверху, створення належних умов для пасажирів, які будуть їхати дальніми рейсами і приміськими, створення кімнати матері та дитини, і навіть буде дві чи три кімнати готельного типу, щоб можна було переночувати. І буде проведено благоустрій прилеглої території.

Щодо аеропорту. Цим питанням більше займається ОДА, адже це не на території Луцька. Але якщо в Луцьку не буде аеропорту, то і місто Луцьк і Волинська область втрачатимуть і інвестиційну привабливість, і матимуть менші темпи розвитку. Та інформація, якою я володію, сьогодні розробляється проектно-кошторисна документація. Йде мова про використання злітно-посадочної смуги і комунікацій аеропопорту.

Щодо Львова, то я знаю, що Борис Клімчук неодноразово розмовляв зі своїми колегами. Я думаю, ми достукаємось до них.

Николай75: Миколо Ярославовичу, ви запевняли, що до Дня Незалежності буде відремонтовано близько 60 вулиць Луцька. Скільки коштів на це буде витрачено і які об’єкти ремонтуватимуть в першу чергу? Дякую.

Буде використано близько 30 мільйонів гривень, які виділені з державного бюджету. І тут я би хотів подякувати Борису Клімчуку за підтримку в цьому питанні.

Давайте домовимось так, по завершенні цієї розмови я дам доручення, і на сайті міської ради опублікують перелік доріг, які будуть відремонтловані першочергово. Станіславського, Гнідавську, Клима Савура, Мазепи і інші. Перелік буде опублікований.

До трьосот тисяч гривень ми виділяємо на кожну дорогу. Це є реконструкція і капітальний ремонт. Але будуть відремонтовані не тільки дороги в центрі, а і на Вишкові, Вересневому, в районі Омеляника.

В першу чергу, ясна річ, ми робимо в'їзди в місто і ті вулиці, де рухається громадський транспорт.

До речі, на ДПЗ бульвар Дружби народів вже відремонтували.

Artem: Нещодавно ви підписали з облспоживспілкою інвестиційну угоду про будівництво надземного переходу до Завокзального ринку. А через рік ми маємо отримати комплексний проект реконструкції ринку "Завокзальний". Це хороші ініціативи, але деякі депутати і мешканці скептично налаштовані щодо цього. У вас особисто ніяких зауважень до цього немає? Облспоживспілка виконає взяті на себе зобов'язання? І чи не постраждають від цих процесів підприємці?

Я хочу сказати, що прийняте міською радою рішення дало повні гарантії підприємцям, що вони не постраждають, тому що там чітко зазначені умови.

Перехід до Дня Незалаженості буде відкритий. Щодо реконструкції ринку, то слід відмітити, що там не одна облспоживспілка. Так, вона має в оренді найбільшу територію. І вона теж має прийняти серйозну посильну участь у реконструкції Завокзального ринку. Інша справа, коли ця реконструкція розпочнеться. Але про це детальніше будемо говорити, коли матимемо певний проект реконструкції.

Але тут дуже спішити не потрібно. Цей проект ми винесемо на обговорення. І в першу чергу з тими ж підприємцями, які на цьому ринку працюють, бо це їхні робочі місця, це їхні доходи. Але, я думаю, всі розуміють, що весь час не буде йти торгівля з контейнерів. Може, через два-три, може, через чотири роки ця реконструкція таки буде. Але ми порадимось з підприємцями. Тут потрібен не революційний підхід, а еволюційний.

Tanja: Відомо, що Центральний парк культури і відпочинку є найбільшим скупченням людей у вихідні та святкові дні. Скоро розпочинається сезон атракціонів, батьки з дітьми, просто лучани та гості міста тривалий час проводитимуть саме там. Чи у планах міської влади найближчим часом є його облагородження??

Буквально дві години тому я був у парку з великмим колом спеціалістів. ОДА виділяє нам кошти на очищення каналів. Знову хочу подякувати їм. Це з тих коштів, які виділені на чистку меліоративних каналів області. Там є більше 22 мільйонів.

Що буде зроблено в цьому році? Парк буде повністю освітленрий. Ігор Петрович Палиця на це виділяє кошти. В парку будуть нові лавочки. Ігор Миронович Єремєєв вже проплатив.

Будуть відремонтовані доріжки, покриття. І ясна річ - будемо намагатися чистити парк якомога більше і частіше. Але, користуючись можливістю спілкування з лучанами, я хочу звернутись до них з проханням - давайте ми все-таки будемо поважати самі себе. До Пасхальних свят ми гарно почистили не тільки цей парк, а й інші. А сьогодні знову повно сміття.

Тетянка: Чому ви вирішили стати мером? Тільки без банальщини: хочу аби місто було гарним, внести щось в історію і блаблабла... У вас же ж є чудова банкірська кар"єра: хіба це не приємніше бавитися з внуками, вигулювати собаку, мати гарний заробіток, а не читати критику про себе в ЗМІ, слухати біди людей, розгрібати купу боргів?.. У вас є амбіції стати нардепом?

Нардепом не маю амбіцій ставати. Це однозначно. А вирішив бути мером, тому що в "Приватбанку" мені вже було "тісно". Я вважаю, що можу робити щось більше. Все.

Mirna: Пане мер, як ви плануєте боротися з "художньою творчістю" на фасадах луцьких будинків? Що мерія може зробити, аби різні дрібні писульки не псували місто? Може, варто до боротьби з таким хуліганством залучати муніципальну дружину? І як ставитесь до професійного графіті?

До професійного графіті я ставлюсь позитивно. І ми будемо сприяти цьому, щоб люди мали можливість себе реалізувати.

Якщо говорити про застосування муніципальної дружини, то я хочу, щоб лучани знали, що там всього-навсього 12 людей разом з начальником. І вони за всім не встежать: і за сміттям, і за графіті, і за афішами у неналежних місцях. Сьогодні відповіді на це питання я ще не маю, я його шукаю.

На одній з останніх зустрічей з журналістами, я просив підказати відповідь. Дуже боляче дивитись, коли гарна стіна зіпсована. Навіть своє відношення до перемоги певні політичні сили висловлювали трафаретами. Тепер їх треба заставити замалювати ці стіни. Але я чекаю пропозицій і думаю, що вихід ми знайдемо.

Виктор: Когда в Луцке появится подземный переход. Где планируется и когда будет построено?

Підземний перехід планується біля ЦУМу, від "Там-Таму" перехід до ринку. І зараз вивчаємо ситуацію біля "Променя". Якщо говорити про ЦУМ і "Там-Там", то великих проблем з комунікаціями там не має, але біля "Променя" є великі проблеми з комунікаціями.

У п"ятницю або вівторок зустрічаюсь з тими, хто буде робити перехід в центрі. Єремєєв Ігор Миронович пообіцяв, що зробить перехід від "Там-Таму" до ринку.

Шукаємо інвестора на перехід до кінотеатру. Якщо є бажаючі, я готовий до розмови. Один із бізнесменів виявив бажання, веду розмови. Я думаю, всі розуміють, що за бюджетні кошти це зробити зараз нереально. Коли буде перехід повідомлю пізніше, по результатах цих зустрічей.

Юрій: У вас багато ініціатив, пов"язаних з участю бізнесу у соціально важливих проектах міста. Ми - дорослі люди і розуміємо, що бізнесмени нічого безкоштовно не роблять. Казки про соціально відповідальний бізнес - це казки. Але усі розуміють, що він щось хоче взамін. Тому розкажіть - що він хоче взамін?

Я не згідний з твердженням про казки. Скажіть, що потрібно Цибульському Володимиру, гендиреткору "СКФ-Україна", який виділив кошти на 20 світильників? У мене підхід такий - преференцій ніяких не буде. Хіба такий, наприклад, якщо платиш за візу, то дорожче буде, коли швидше оформлять. Наведу приклад. Один з бізнесменів, який займається транспортними перевезеннями, звернувся, що хоче закупити світильники. До речі, я вже назбирав бажаючих на 300 світильників. Перші 20 уже стоять. Так от, звернувся і каже, що хоче купити світильники. Нема питань, будь ласка. До речі, ми це робимо офіційно, через інвестиційну угоду. Порахував цей бізнесмен кошти на 10 світильників. Після цього прийшов в міську раду і каже: "Я ж вам 10 світильників купив і ви ж внестіть зміни по конкурсу на перевезення". Результат: в рішення виконкому по перевезеннях ми вносити не будемо, кошти за світильники повернули підприємцю і сказали, що більше з ним справи мати не будемо. Повірте, сьогодні є соціально відповідальний бізнес. Може, не так багато, як хотілось, але він є.

Tarantino: Ви вважаєте Бандеру героєм? Тільки відверто, будь ласка. Не як політик, а як звичайна людина Микола Романюк. Я переконаний, що усі нормальні люди (а вас саме вони вибрали, я переконаний) вас зрозуміють. Так от, аби полегшити, пропоную такі-от варіанти відповідей: "Так вважаю, тому що...", "Ні, не вважаю, тому що", "Мені все-одно, тому що", "Я ще не визначився з цим питанням тому що". Будь ласка, не відповідайте у стилі "воно то так, але чуть-чуть і ні".

Я взагалі до політики маю стосунок такий... Мені краще про розбудову міста говорити. Але я вважаю, що Бандера відіграв серйозну роль в становленні нашої держави.

Я за те, щоб історики розбиралися в історії, а політики не використовували певні історичні фігури, не спекулювали.

Тетянка: Учора був день народження луцького журналіста, редактора газети "Хроніки Любарта" Андрія Лучика. Будь ласка, привітайте його і побажайте чогось!

Вітаю і бажаю об"єктивності.

Олена: що вас найбільше шокувало на посаді мера?

Відношення керівників деяких КП до своєї роботи. Це перше. І неефективний фінансовий менеджмент. Це так, якщо легенько сказати. Тому що ми всю каденцію, і я, і депутати, будемо віддавати гроші, яких місто напозичалося, і які були неефективно використані. І якщо вже говорити про фінансовий менеджмент, то як можна було брати кредит в "Ощадбанку" під 18%, а покласти в результаті під 14 % в "Західінкомбанку"?.

Михайло Наход: Доброго дня, Миколо Ярославовичу. Чи не жалкуєте Ви, що на місцевих виборах 2010 року Ви, окрім кандидування на посаду міського голови, не очолили список партії "Сильна Україна" до Луцької міської ради і через це не отримали своєї потужної фракції? Чи Вам комфортно працювати з міською радою, не маючи своєї фракції?

Доброго дня. В першу чергу я хочу сказати, що в мене відразу була розмова з Тігіпком, який є моїм товаришем незалежно від політичних віянь в державі. І там ми відразу домовились, що я не буду вступати в партію. Від партії балотувався, бо так склалась на той час ситуація.

Якщо би я очолив список, я б за результатами виборів вже можу сказати, що фракція не набагато була б більшою. Я задоволений співпрацею з депутатами. Я думаю, у нас далі все більше буде взаєморозуміння. Можу сказати, що ми сьогодні зрозуміли один одного. Ясно, що не всі депутати будуть підтримувати, бо завжди є якісь політичні інтереси.

Але навіть остання сесія підтвердила, що в нас є ситуативна конструктивна більшість, яка дозволяє приймати потрібні рішення в інтересах лучан. Я думаю, це був гарний початок, який матиме гарне продовження.

кубік: Миколо Ярославовичу, прокоментуйте, будь ласка, невдалий ремонт мосту у Парку культури та відпочинку ім. Лесі Українки. Чому невдалий? Тому, що якщо ви бачили і про це писав хтось із організаторів акції "Добіжи до своєї половинки", що відремонтували лише його покриття, втім сам міст досі хитається, отже, - він аварійний і до цих пір (перевіряли). А писали, що ви обіцяли його відремонтувати до Пасхи чи до Дня Незалежності, втім не в такий же спосіб. Ви ж людина розумна, і сподіваюсь розумієте, що той ремонт нічого не покращив?

Я дякую за таку турботу. І дякую організаторам акції. Я дам пару банок фарби, може, б вони хоча б пофарбували, а не тільки писали б.

Те, що міст аварійний я не готовий стверджувати. Я по ньому ходив з внуками буквально в останню неділю. Саме краще було б не робити цей ремонт, тоді б нічого ніхто не писав. Але все одно будемо робити.

Бо таке, як в нас сьогодні місто є по благоустрою, то мені, вибачте, соромно по проспекту Волі йти. А при Кривицькому, ви ж пам"ятаєте, місто займало перші місця по благоустрою.

Свєточка-конхвєточка: Доброго дня, Миколо Ярославовичу. Не так давно довкола колишнього кінотеатру "Зміна", що на Богдана Хмельницького, розгорівся справжній скандал, адже частина депутатів Луцької міської ради, зокрема "свободівці", виступили категорично проти продовження оренди із дитячим центром "Диво". Відповідно договір оренди не пролонгували. Центр, згідно з рішенням сесії, тихенько "перекинули" в "Естет", де насправді для "Дива" місця немає. Чого чекати - продажу кінотеатру? Яка Ваша позиція: чи доцільне отаке переселення?

Ну, наскільки мене тоді інформували, то в "Естеті" місце для вихованців "Дива" є.

Я думаю, до цього питання ми ще повернемося. Дійсно, там багато дітей займається.

Я би не спішив продавати цей кінотеатр. Якщо дійсно підтвердиться інформація, що люди готові вкласти кошти і його відремонтувати, то в такому разі нехай би він лишився і дітки займались.

SET: Миколо Ярославовичу, в одному із інтерв"ю Ви казали що Ваша заробітна плата є не більшою ніж 5 000 грн. Запитання - чому такий успішний банкір як Ви пішов з "Приватбанку", де заробітна плата була набагато вищою, в мери, на менш оплачувану роботу? Відповідь на моє питання як щось типу : "Ну я себе вичерпав в "Приватбанку" і хочу щось зробити для міста" буде як мінімум смішною та не логічною хоча б тому, що сім"ю треба утримувати, а за добрі справи для міста (яких у Вас, до речі, не багато зовсім) в магазині нічого не купиш :)

Зарплата в мене з усіма нарахуваннями і надбавками в межах 9 тисяч гривень. Чому пішов на посаду міського голови, я вже відповідав на чаті. За що утримувати сім"ю я маю і без заробітної плати. З цим можна ознайомились, глянувши мою декларацію про доходи.

А про добрі справи скажу так: курчат рахують по осені. Давайте восени поговоримо.

Але вже навіть сьогодні можна говорити про певні речі, які зроблені. Зимою розпочався сніг, весною дороги.

Телефоную Ольховому Юрію. Кажу, що грошей на дороги маємо в бюджеті небагато. Кажу: зиму я пережив з прибиранням снігу. Не зовсім задоволений, як це робилось, але дороги були в основному почищені, гірше було з прибудинковими територіями.

Якщо ми до Дня Незалежності зробимо як мінімум на 40 дорогах капітальний ремонт, то я не думаю, що це погана і неконкретна справа.

Якщо до Дня Незалежності ми повністю наведемо порядок на Театральному майдані, я маю на увазі бруківку, фонтан, то це теж нормальна справа.

Якщо ми до Дня Незалежності наведемо порядок на вулиці Лесі України, то це теж хороша і конкретна справа. І так далі. Все зробити неможливо: бажань багато, але на все треба шукати фінанси.

Михайло Шелеп: Чи часто читаєте новини на інтернет-ресурсах? Як Ви ставитесь до висновків та рекомендацій місцевих аналітиків?

Я знаю Михайла Шелепа давно. Дякую йому за рекомендації. Я часто сиджу в інтернеті, слідкую за усім.

Ми зараз робимо сайт міської ради. Є задумки онлайн-спілкування. Хоч і сьогодні є можливість написати лист міському голові.

До місцевих аналітиків я ставлюсь з повагою. Я їм дякую за їхню роботу, вони ростуть на очах. Думаю, що не всі київські аналітики можуть конкурувати з нашими волинськими. Дуже добре, що вони є.

А пропозиції ті, які давав Шелеп з приводу зміни регламенту, ми будемо розглядати. Це зв"язок влади з громадою. Так має бути.

До речі, сьогодні о 16 годині в мене зустріч з представниками громадських організацій. Я підписав розпорядження про створення громадської ради при міському голові, то запрошую до співпраці і у такому форматі.

Тетянка: Ви активний юзер інтернету. Але чому вас немає в жодній з соціальних мереж? Було б дуже по-сучасному, якби ви у статусі на Фейсбуці писали щось типу: "провів переговори з "Форумом": все гуд, домовилися" або ж там же залучали міщан до обговорення проблем: "лучани! що ви хочете бачити в центрі Луцька: палатку з пивом чи фонтан"?

Я над цим питанням міркую. Думаю, зроблю це. На жаль, часу на все не вистачає.

kamil: Доброго дня! Яка ситуація на КП "Зелене господарство"? Чому б не провести реорганізацію підприємства? В цьому є інтерес? Дякую!

Там борги більше 300 тисяч по зарплаті ще є. Ті кошти, які ми виділили з місцевого бюджету, це 2 мільйони гривень, ми їх дамо, якщо вони виконають ті роботи, які ми замовили. Але не тільки мова про "Зелене господарство". Я думаю, що в місті залишиться лише кілька КП. І може навіть статися так, що "Зеленого господарства" не буде. Сьогодні можна спокійно знайти приватну структуру, яка буде садити квіти, стригти газони, доглядати дерева.

Я хочу поміняти психологію керівників комунальних підприємств. Щоб вони не ходили з протягнутою рукою до міського голови і депутатів, не просили грошей, бо вони комунальне господарство. На сьогодні комунальним може бути лише ЛПЕ, де є пільгові перевезення. Туди й потрібні фінансові вливання. А всі інші КП повинні заробляти гроші самі.

Ми проаналізували ситуацію з бізнес-планами на цей рік, які складали КП, котрі цього ніколи раніше не робили. І мені дуже прикро було, що деякі керівники КП взагалі не розуміли, що таке бізнес-плани і просили їх називати фінпланами. Тобто сьогодні потрібно створювати конкуренцію, і в житлово-експлуатаційній конторі, і в інших напрямках. А конкуренція - це право вибору послуг для лучан. Якщо буде право вибору, то і буде якість послуг краща.

Соціальна відповідальність бізнесу може бути: от Петро Пилипюк, директор "Модерн-Експо", закупив техніку для "Зеленого господарства". В них була одна газонокосилка на все місто.

В мене біля хати трава покошена. Я хочу, щоб в місті було так, як в мене біля хати.

Niсk: Доброго дня. Часто тут, на сайті "ВН", читачі пишуть свої думки на рахунок ПОС-терміналів "ПриватБанку" у деяких ДНЗ. Мовляв, чому саме "ПриватБанк" - бо так сказав Романюк. Будь ласка, дайте людям чітку відповідь на це. Чому "Приват", на яких умовах, конкурсах і т.д? Думаю, варто було б і відмітити плюси/мінуси цього нововведення як для ДНЗ, так і для батьків. Адже пройшло вже трохи часу, щоб робити висновки про доцільність залишити ПОСи у садках. Дякую.

Про це я сам дізнався з "ВН", що є термінали в садочках. Після цього я зателефонував начальнику управління освіти: "Чому ти мене підставляєш"?. А він каже: "Але ж це нормальна послуга! Не треба бігати людям, мати справу з готівкою".

Так що я до цієї справи не причетний. "ПриватБанк" запропонував, інше не пропонували.

Хоча в мене взагалі є задумка в дитячих садочках і в школах перевести все на безготівковий облік. Я зараз довивчаю ситуацію.

Має бути, звісно, проведений конкурс між банками. Наприклад, в одній із шкіл як тільки йде перевірка, діти кажуть, що зразу дешевшають булочки.

Це не смішно! Це забирають гроші з батьків і дітей. А коли буде картка і термінал, то не буде проблем. Але цього не хочуть. Бо зацікавлені в готівці. А коли вона є, то гроші мають здатність прилипати.

Саакашвілі в Грузії це ж зробив. Казахстан більше десяти років тому займав перше місце серед колишніх радянських країн по терміналах. В аулах термінали стоять!

Є й інші задумки. Час сьогодні такий, що я впевнений, що ми це зробимо.

Може, передчасно про це говорити. Зараз запропонував нам "Візор" системи по транспорту. Зайти і глянути в онлайні, де яка маршрутка їде. Перевізники це не дуже хочуть, бо якщо має їздити 15 марштурок, то їздить 10. А це все буде в режимі он-лайн. Це буде графік, оголошення зупинок через супутник. Це для людей з вадами зору, слуху введемо монітори.

Так от. В цій системі якраз доцільна система карток.
В нас ніхто не порахував стільки пенсіонерів, як говорять. Облік і контроль за пасажирами. Ця ж картка буде і квитком, тобто ви зайшли в інтернет, закинули собі гроші. Ми це хочемо і в маршрутках зробити. Плюс це поміч міліції. Поки що "Візор" погодився це зробити у комунальних маршрутках.

Max Freeman: Николай Ярославович, для вас наверняка не секрет, что наши люди имеют привычку очень нелестно отзываться о представителях власти, будучи не слишком компетентными в механизмах её осуществления. Насколько вы ощущаете этот моральный груз? Имею в виду, тяжело ли ложиться спать, зная, что сотни людей ежедневно обсуждают и осуждают вас, присваивая порой самые нелестные эпитеты?

Треба подивитись на мої фотографії річної давності і зараз: сивини стало більше.

Прекрасно розумію, що всім не вгодиш. Але працювати мені цікаво. Коли я їду і бачу, що робиться дорога, стрижуться газони - тішуся. Хочу, щоб запрацювали будівельні крани.

Зараз от ведуться перемовини з Міністерством оборони, хочу, щоб мікрорайон у Завокзальному районі почався будуватись ще за моєї каденції.

Юрій: Пройшло півроку після ваших кадрових призначень. Ви усіма людьми задоволені? Кадрові перестановки не зріють?

Кадрові перестановки - це процес, який не може зупинятись. Але займатись тільки одними кадровими перстановками багато користі не принесе. Хоча будуть певні кадрові перестановки, якщо комусь це дуже цікаво. Це життя.

prosto-man: Чому по вул. Лесі Українки та інших пішоходних вулицях масово їздять автомобілі? Те саме стосується Центрального парку? Хто займається контролем цього питання?

ДАІ займається. Хоча, звісно, будемо серйозніше розмовляти про це. По парку взагалі не повинні їздтити машини. І по Лесі Українки. Є така ідея: запровадити платну парковку авто мінімум за 50 гривень в годину там, де водій хоче.

rusych: Згідно законодавства, колишній міський голова Шиба мав би отримати грошову компенсацію у зв"язку із звільненням з посади в розмірі 70 тис. грн. Ці кошти надійшли з державного бюджету, але за Вашою вказівкою були відправленні назад. Прокоментуйте Ваш вчинок. Чи це не помста Вашому конкуренту на виборах мера?

Богдан Павлович вже отримав відповідь не тільки від мене як від офіційної особи, а із Києва з відповідних структур. Йому ці кошти не можна було давати, згідно закону. Тому що, коли він балотувався на посаду мера, він був безробітним. Мені шкода Богдана Павловича. Я не мав права його не виплатити. Я мушу. На "ВН" я попрошу скинути офіційну відповідь - хай усі ознайомляться.

Андрій Лучик: Сьогодні В Житомирі в офісі "Нашої України" виконавча служба конфіскувала комп"ютер, столи, стільці і кавоварку. Причиною таких дій є заборгованість по заробітній платі, що становить 40 тисяч гривень. За Вашого губернаторства, коли Ви були членом президії Волинської обласної організації "Наша Україна", теж утворилася чимала заборгованість із заробітної плати. На сьогодні вона складає порядка 1,5 млн. гривень (зі штрафами та відрахуваннями до різних фондів). Що Ви зробили, будучи не останнім членом в "Нашій Україні", для погашення цих боргів?

Це в принципі справа вже особисто моя, коли я був членом партії. А зробив я не мало у плані фінансової допомоги. А посада голови ОДА до цього відношення не має.

Max Freeman: Кем вы хотели стать в детстве?

Я хотів бути військовим.

Олександр Пирожик: Яка офіційна позиція керівництва міста щодо мешканців гуртожитку на вулиці Сагайдачного, 1 у місті Луцьку, яку всім відомий одіозний луцький бізнесмен колись придбав у власність разом із людьми? Суди по цьому гуртожитку тривають досі. Ви на боці мешканців гуртожитку чи тих, хто їм ще й зараз не дає спокійно жити і пробує виселити?

Раз там є вже суди, то суд розбереться і розставить крапки над "і". Я зустрічаюся з цими людьми, і намагаюсь вирішити їхні проблеми.

Виктор: Николай Ярославович, очень хотелось увидеть перспективу развития нашего города, глазами наших архитекторов. А что Вы можете сказать о ближайшей перспективе развития Луцка?

Ми готуємо зараз такі пропозиції нашого бачення міста. Як мінімум років на 10 наперед. Готове воно буде до жовтня орієнтовно. Потім ми його оприлюднимо для обговорення, щоб порадитися з лучанами. Але для цього нам треба деякі технічні моменти здійснити. Зараз ми завершуємо процес погодження меж міста. Зараз з 6 сільськими радами домовлено, а всього є 11. Із Жидичинською сільрадою йде розмова про будівництво мікрорайону.

Vadym: У Луцьку через фірму-забудовницю "Глорія-Буд Плюс" півтори сотні містян не можуть вселитися до своїх квартир. А все тому, що горе-підприємство, якому довірилися, припинило власну діяльність. Чи буде допомагати обласне керівництво у вирішенні цієї проблеми?

Ми зустрічалися з цими людьми. Створена робоча група, щоб допомогти цим людям. Тільки люди прийшли, коли це сталося, але до того не запитали, чи можна мати справу з фірмою. Ми не знали на яких умовах це укладось. І ми не маємо права контролювати приватний бізнес. На жаль, люди, які це зробили, повели себе безсовісно.

Робочу групу очолює Соколовська Лариса. Двічі чи тричі я зустрічався з людьми. Є різні варіанти виходу з ситуації. Але ми до цього не причетні.

Max Freeman: На кого из известных исторических личностей вы могли бы равняться и брать пример?

Історичні особистості на те вони й історичні. Я не сказав би так, що є одна людина, з якої я сьогодні беру приклад. Є багато людей, з яких беру приклад у підходах до вирішення тих чи інших справ. З когось беру приклад господаря, з когось політика, з когось - ставлення до сім"ї і так далі.

Тетянка: Яка доля кінотеатру "Промінь"? Чи підготувала рада вже конкретну інвестиційну пропозицію, яку готова публічно озвучити?

По кінотеатру ті пропозиції, які є сьогодні від потенційних інвесторів, то саме в такому статусі і такому стані воно довго продоважуватися не може. Тому що в нас в Луцьку немає нормального кіноконцертного залу. Там такі крісла жахливі. Я колись ходив на "95 квартал", то в цьому переконався. Є пропозиція зробити там 2 кінозали по 200 місць і один концернтний на 600. Ми вивчаємо пропозиції. Але просто так продавати його ніхто не збирається.

Зараз же кінотеатр заробляє копійки. Хоча раніше був збитковий.

Олена: В центрі Луцька, як висловився би ваш перший заступник Кравчук стоїть "диво": вже не перший рік розрите колишнє кафе "Буратіно". Мало того, що воно псує естетику міста, то й ще машини, які заїжджали, аби його розривати, дуже пошкодили плитку на тротуарі. Тепер, аби проїхатися там з дитячою каляскою, або пройтися просто жінкам на підборах - треба мати неабияке терпіння. Питання №1: хто є власником цього будівництва і чи відомо вам, що буде на місці колишнього кафе і коли? Питання №2: чи є певні містобудівні норми, або норми благоустрою, які б зобов"язали забудовника повернути тротуар до нормального стану? Питання №3: якщо так, то чи готові ви це взяти під особистий контроль? Все таки: центр міста, незабаром День Незалежності, будівництво триває не один рік, люди йдуть і плюються. Дякую!

Я не знаю детально, хто там є власником і що там має будуватись, я з проектом не знайомий. Але, по-моєму, там має бути заклад для торгівлі. Думаю, знайдемо власника і змусимо тротуар зробити.

Андрій Лучик: Що таке "дитячий стаціонар другого рівня" і чим він відрізняється від першого і третього?

Може, хай би Андрій Лучик підійшов до мене після обіду, і ми зможемо поговорити.

Є міська лікарня, є обласна. Якщо його детально це цікавить, то я попрошу Кошеля Федора Гнатовича дати роз"яснення.

prosto-man: Відомо, що наше місто на даний момент має більж ніж 200 млн. гривень боргів. Скажіть, яким чином міська влада планує повернути такі великі запозичення і чи можливий в такій ситуації соціально-економічний розвиток міста?

Ну, боргів, запозичень 40 мільйонів було. 4 вже віддали. Плюс було близько 7 мільйонів боргів, які мали фінансуватись з бюджету розвитку. Лишилось біля 4. Борги ЛПЕ в межах 10 мільйонів, але 1 мільйон віддали. Потім борги ті, які буди запозичення з держбюджету. Це 56 мільйонів, поки вони так і лишаються. А інше - це борги комунальних підприємсв.

Ми плануємо, що по завершенні цього року у нас буде мінімум КП з боргами. Але місто розвивати будемо. І гроші будемо шукати. Я думаю, що і школу розпочнемо будувати. Ще ряд проектів є. Ясно, що спиться неспокійно, коли маєш стільки боргів. Будемо пробувати реструктуризувати. Осінь нас чекає тривожна - 7 мільйонів гривень нам ще не вистачає на опалювальний сезон в освітніх закладах. Я вже не кажу про 6 мільйнів боргу банку "Форум".

Виктор: Приближается время летних отпусков. Возрастет пассажиропоток, а поездов как было 40-50 лет тому назад, так и осталось. Прошу Вас решить вопрос с "Укрзализницею" о введении дополнительных поездов на летний период на юг.

Це питання не зовсім за адресою. Я не думаю, що нам додаткові потяги треба на Південь. Може, хіба вагони, то треба вивчати. Але це питання більше до обласної влади.

kamil: Ще одне питання: У нас в будинку існує проблема понад 2 роки з сантехнікою підїзду, штукатурка падає під ноги і на голову, а також обвалюється накриття під підїздом. Писалася скарга неодноразова до ЖКГ. Реакції ніякої. Якими важелями користуватися? До Вас і заявою чи департаменту ЖКГ чи відразу до суду? І що, на Вашу думку, потрібно зробити для того, щоб питання лучан вирішувались вчасно і без форс-мажорних ситуацій? Дякую!

В першу чергу до мене треба з заявою підходити. Тоді я розберусь з ситуацією. А щодо роботи ЖКГ, то зараз аналізуємо їхню роботу. Ясно, що є там багато питань, на все не вистачає коштів. Але доки там не буде створено конкуртеного середовища, то якісних послуг там не буде. Тому ми активно підтримуємо ОСББ. Як можемо, так і допомагаємо. Думаю, перспектива за ОСББ.

Анатолій: Доброго дня. Микола Ярославович, а чи можете Ви в прямому ефірі пообіцяти, що ніколи не будете лобіювати інтереси підприємств Ваших друзів, колег і родичів на посаді міського голови Луцька? Дякую

Родичів в мене з підприємствами нема. А те, що я сьогодні лобіював, лобіюю і буду лобіювати луцький бізнес, то це обіцяю. Я що винуватий, що в мене багато друзів серед підприємців? Це добре. Вони лише допомагають. Я переживаю за них, щоб в них все розвивалось. Хай вибачать, але буду лобіювати.

Max Freeman: Как отразилась ваша должность на жизни вашей семьи?

Дружина сказала, що я невиправний. Ясно, коли я працював в банку, то їй було спокійніше. В ОДА цілодобово, і тут аналогічно.

Андрій Лучик: Чи задовольняє Вас робота блоку ЖКГ виконкому міської ради? Чому?

Не повністю. Є ще багато питань, які треба вирішувати ефективніше та оперативніше. Цим питанням я займаюсь щоденно. Всі розуміють, думаю, тут за рік і за два не зробиш таких революційних якихось кроків. Але будемо вирішувати.

Михайло Шелеп: Скільки коштів, або яка частка міського бюджету тратиться на утримання працівників муніципалітету? Не зарплата, а видатки на транспорт, телефон, квіти і т.п. Дякую за відповідь

Я дам доручення, хай на сайті міськради опублікують.

До речі, є ж бюджет прийнятий. Він же на сайті є. Там все показано.

Підприємець: У конфлікті на торгово-пішохідному ряді між "Ювантом" і "Варшавкою" більше двох років тривають судові спори. Юридичний відділ міськради детально вивчав це питання, створювалась робоча комісія. Що треба для того, щоб Луцька міська рада зрештою зайняла визначену позицію і посприяла розв"язанню конфлікту?

Як вирішить суд, так і буде.

Max Freeman: Каковы ваши музыкальные вкусы?

Здебільшого класичну музику слухаю.

Справедливий: Наведіть вже, будь ласка, порядок на ЛПЗ, дуже прошу! Остання надія на Вас, Ткачука і Яручика. Дякую!

Про що йде мова? Якщо мова йде про благоустрій у районі, про дороги, прибудинкові території, то скажу так: дороги вже робимо, а на прибудинкові території поки нема коштів. А взагалі порядок залежить від людей, які, наприклад, не будуть бити ліхтарі.

Tanja: Продовжує перебувати «на слуху» тема створення ОСББ. Ще два роки тому представники ОСББ часто говорили про бюрократичні перешкоди на різних рівнях, зараз начебто говорять менше. Що робить міська влада, аби підтримувати створення об’єднань співвласників? Чи виправдане і обґрунтоване економічно їх функціонування взагалі?

Я думаю, що виправдане. З тієї точки зору, що ті, які сьогодні є, показують високу ефективність. В нас у департаменті ЖКГ є відділ, який займається лише ОСББ. І ми плануємо, хоча й поки що немає постанови уряду по коштах, зустріч з керівниками ОСББ. Ми вже повністю зібрали інформацію, які питання їх цікавлять. Це буде зустріч тривала, може, на півдня. Але ще раз кажу - майбутнє за ОСББ.

romion84: Доброго дня! Питання: "Коли буде зроблено тротуар по вулиці Писаревського?" По вулиці Писаревського знаходяться три навчальні заклади, футбольне поле, гуртожиток .... Дякую за відповідь!!!

Вулиця Писаревсього є в плані ремонту доріг.

Олександр Пирожик: А те, що Голєви досі безпідставно судяться з газетою міської ради "Луцький замок", що з'являються cфальсифіковані колективні листи проти журналістів міської газети - цьому Ви теж не вважаєте за потрібне дати оцінку?

Пан Олександр, напевно, знає непогано чинне законодавство. Ясно, що я навіть прочитавши це звернення, яке, як виявилось потім, було сфальсифіковане... Я не можу на це впливати. Є суд.

rusych: Прокоментуйте Ваші кадрові пропозиції на одній із сесій міської ради. Спочатку Ви винесли пропозицію включити у виконком депутата облради Гузя, потім ви відкликали свою ж пропозицію. На вас натиснули? Якщо так, то хто? Можливо, Клімчук?

Я не вносив кандидатури Гузя в склад виконкому. Вона дійно обговорювалась. Він сам ходив до мене, просився. Але було прийняте таке рішення.

Інночка: В якій годині закінчується ваш робочий день і чи встигаєте ви виконувати якусь домашню чоловічу роботу (скопати грядку, щось поремонтувати і т.д.)

Робочий день в мене закінчується, як правило, не раніше 20:00. В суботу нарешті відремонтував замок в дверях, бо дружина вже місяць говорила.

Але, як правило, я намагаюсь бувати з сімєю. В неділю в нас день сімї, якщо немає загальноміських заходів. У нас все розписано хто шашлик робить, хто салат.

Виктор: Николай Ярославович. Прошу Вас решить вопрос оштукатурить дом по адресу ул.Пролетарская 22. С 1986 года дом был поставлен на капитальный ремонт, но ремонт так и не состоялся. ЖЭК ссылается на городскую власть.

Мені треба розібратись в даній ситуації. Розберусь. На жаль, коштів в бюджеті дуже мало на такі цілі. І навіть, якщо щось вільне буде, то нам в першу чергу треба ремонтувати дахи в садочках.

prosto-man: Які книги ви читаєте? Ваша улюблена книга і яку останню книгу ви прочитали?

Книги я в принципі останнім часом читав з менеджменту. Так ще з банку пішло. Цікаві питання економіки, організації бізнесу, продажу продуктів. Остання - вдруге читав Тома Пітерса одну з книг.

selecty: Доброго дня! Миколо Ярославовичу, простим лучанам хотілося б дізнатися, як живе мер. В якому будинку мешкаєте, чи придбали його самі чи, можливо, отримали від держави? Який взагалі побут нашого мера?

Живу в приватному будинку з 1999 року в селі Зміїнець. Будинок облаштовував за рахунок кредиту в банку, у якому я працював.

А якщо так дуже цікаво, то я, думаю, запрошу колись телебачення, щоб показали усім, як живе міський голова. Але вся моя власність є в декларації.

Мандрівник: Миколо Ярославовичу! Що пов'язує Вас чи Вашу команду з лобіюванням в Луцку бізнесу родини Голєвих? Чому виконком Луцької міської ради надає перевагу "Санрайзу", у якого немає відповідних стоянки, медпункту, контрольно-технічного пункту перед іншими перевізниками, у яких все є? Доки виконком буде приймати незаконні лобістські рішення, які оскаржує суд?

Я нікого не лобіюю. І я здогадуюсь, хто це написав. Від цієї людини сьогодні отримав аналогічний лист. Мені дуже шкода, що в Луцьку таке є. В нас на пальцях сьогодні можна порахувати перевізників, які мають належні умови для перевезень. Мені теж саме питання задавав Голєв, чому я когось лобіюю. Якщо ви вважаєте, що виконком не правильно поступив, то подавайте до суду.

Max Freeman: После того, как вы стали мером, у вас стало больше или меньше друзей?

Друзі є друзі. Єдине важливо, аби не стало менше. Але друзі є не тільки через те, що я міський голова. Безперечно, бажаючих стати другом побільшало. Коли був головою ОДА, двоюрідних братів телефонувало 5, хоча в мене немає жо
12 липня народний депутат України Ксенія Ляпіна була гостею прямого ефіру інтернет-телебачення «Волинських новин» і відповідала на запитання ведучого й…
Гість чат-конференції "Волинських новин" - бізнесмен Василь Токарський
У чат-конференції "Волинських новин" взяв участь лідер гурту "Скрябін", співак, композитор, письменник і шоумен Андрій Кузьменко
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus