USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.85
Чат з заступником голови ДПА у Волинській області Мирославою Конечною
На чат-конференції «Волинських новин» - заступник голови ДПА у Волинській області Мирослава Конечна.

В якості експерименту чат-розмова буде тематичною. Темою розмови з податківцем стане податок на прибуток і особливості його сплати в нових податкових умовах.

Микола: Як змінився розмір добових з 1 квітня 2011 року?

З першого квітня по 31 грудня 2011 року включно сума добових становить 188 гривень 20 копійок для відряджень в межах України. Відповідно, цю суму можна віднести до складу витрат. Однак, це не стосується бюджетників.

Ярослав: Доброго дня. Що ви робите для того, щоб зменшити прояви хамства серед своїх підлеглих, які довго розмовляють по телефону, в той момент, коли чекає відвідувач, а потім ще і невічливо з ним розмовляють?

У випадку скарг платників податків керівництво податкових органів реагує відразу. Адже податківці повинні обслуговувати платників податків шляхом надання їм консультаційних та інформаційних послуг у сфері оподаткування та роз’яснення податкового законодавства.
Обов’язки і відповідальність посадових осіб податкових органів чітко визначені Законом України «Про податку службу» та нормами Податкового кодексу, тому за їх порушення винні притягуються до дисциплінарної відповідальності.
Крім того, на сайті ДПА у Волинській області розміщений телефон довіри, де будь-який громадянин може повідомити про нестандартні ситуації, які виникли в ході спілкування з податківцями. Громадяни мають право на звернення. Це виписано в Конституції України, і якщо людина вважає, що з нею повелися некоректно – вона має право звернутися письмово або усно, і докладну інформацію про процедуру звернення вона може отримати на сайті ДПА у Волинській області.

Марія Григорівна, головний бухгалтер приватного підприємства: Як облікувати матеріальні цінності, які придбані до 1 квітня та продані після вказаної дати?

Платники податку на дату набрання чинності Податкового кодексу України зобов"язні провести інвентаризацію товарно-матеріальних цінностей, які знаходяться у запасах, визначити їх собівартість. та врахувати її в частині матеріальної складової у складі витрат звітного періоду, в якому буде визнано доходи від реалізації.

Олена1980: ми взяли в оренду легкові автомобілі, чи можна включати до витрат вартість пального, оплату за їх парковку та стоянку?

Можна. Відповідно до пп. "в" пп. 138.10.2 п. 138.10 ст. 138 Податкового кодексу України витрати на утримання основних засобів, інших необоротних активів загальногосподарського використання (оперативна оренда (у тому числі оренда легкових автомобілів), придбання пально-мастильних матеріалів, стоянка, паркування легкових автомобілів, страхування майна, амортизація, ремонт, опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення, охорона) належать до адміністративних витрат, спрямованих на обслуговування та управління підприємством. Такі витрати у складі інших витрат визнаються витратами того звітного періоду, в якому вони були здійснені (п. 138.5 ст. 138 ПКУ)

Бухгалтер: Ми перераховуємо кошти нашій профспілці на культурно-масову та фізкультурно-оздоровчу роботу. Яку суму із цих коштів ми можемо віднести на витрати?

Платник податку має право включити до витрат, які враховуються при обчисленні податку на прибуток підприємства, суми коштів, перераховані роботодавцями первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу, в межах чотирьох відсотків оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік за умови, що такі витрати передбачені колективним договором (угодою).

Якщо за результатами попереднього звітного року платником податку отримано від"ємний результат об"єкта оподаткування, то сума коштів, що перераховується, визначається з урахуванням оподатковуваного прибутку, отриманого в році, що передує року декларування такого річного від"ємного значення, але не раніш як за чотири попередні звітні роки

Михайло Ківерці: власності нашої фірми є земельна ділянка, на якій розташовані основні засоби. Але в господарській діяльності ми їх не використовуємо. Ми маємо право включити до складу витрат плату за цю земельну ділянку?

При обчисленні об"єкта оподаткування платник податку має право відносити до складу витрат витрати на сплату земельного податку, а також орендну плату за земельні ділянки державної і комунальної власності за умови належного документального оформлення договору придбання землі або договору користування землі.

Костянтин з Камінь-Каширська, бухгалтер підприємства: Чи маємо ми право включити до витрат товари, придбані у платника єдиного податку - юридичної особи чи підприємця?

До витрат не включаються витрати за придбаний товар у єдиншика-фізичної особи. На юридичних осіб ця норма не поширюється, витрати включаються на загальних підставах.
Відповідно до пп. 139.1.12 п. 139.1 ст. 139 Податкового кодексу України при визначенні оподатковуваного прибутку не враховуються витрати, понесені у зв'язку із придбанням товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у фізичної особи - підприємця, що сплачує єдиний податок (крім витрат, понесених у зв'язку із придбанням робіт, послуг у фізичної особи — платника єдиного податку, яка здійснює діяльність у сфері інформатизації). Витрати, понесені у зв'язку із придбанням товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у фізичної особи – підприємця, що перебуває на загальній системі оподаткування, або у юридичної особи, що сплачує єдиний податок, враховуються при визначенні оподатковуваного прибутку на загальних підставах.

Tan4ik: Доброго дня! Мене цікавить така парадоксальна ситуація: людина стає підприємцем і сплачує щомісяця єдиний податок. Але підприємця вона відкриває заздалегідь, адже це можна зробити лише раз у квартал. І щоб не чекати даремно, змушена відкрити наперед... Однак так і не розпочинає своєї підприємницької діяльності, скажімо, через брак коштів на товар чи тощо... То чому ж 3 місяці (тобто протягом кварталу) вона повинна сплачувати державі кошти нібито від свого прибутку, якого насправді в неї немає! І підприємець, навіть не розпочавши своєї діяльності, не може її призупинити чи закрити. Де логіка? Тим більше що цей податок становить не 120 гривень, як було раніше, а 400 грн!!!

У прийнятому торік Податковому кодексі була практично збережена спрощена податкова система для суб’єктів малого підприємництва, що майже без змін діє з 1998 року. Це Указ Президента України № 727 від 3.07.1998 року. Але на сьогодні у Верховній Раді України зареєстрований законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законодавчих актів України» від 16 травня 2011 року №8521, який врегульовує порушені вами питання. Ним передбачені спеціальні умови для платників єдиного податку, які об’єктивно не мають можливості скористатися наданими їм правами. Зокрема, це надання прав не сплачувати єдиний податок протягом відпустки чи хвороби, можливість використання короткотермінового свідоцтва (для фізичних осіб, що здійснюють не систематичний продаж товарів) та інше.
Залишається лише дочекатися його прийняття.

Іван Ткачук: Я здаю під офіси приміщення. Як відобразити у складі доходів суму відшкодування комунальних витрат?

Якщо орендодавець згідно з договором оренди отримує від орендаря відшкодування витрат на оплату спожитих комунальних послуг (опалення, електричної енергії, водопостачання, водовідведення), то при обчисленні об’єкта оподаткування орендодавець враховує суму такої отриманої компенсації у складі доходу, а суму коштів, сплачених постачальнику комунальних послуг, – у складі відповідних витрат за умови наявності підтверджуючих документів.

Олена Миколаївна, бухгалтер з Луцька: Наше підприємство оплачує навчання директора, бухгалтера, менеджера. Чи маємо право включити ці суми до витрат?

Витрати на навчання та/або професійну підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації працівників не робітничих професій (директорів, бухгалтерів, менеджерів тощо) включаються до витрат, які враховуються при визначенні об'єкта оподаткування, за умови, що такі працівники уклали письмовий договір (контракт) з платником податку про взяті ними зобов'язання відпрацювати у платника податку після закінчення вищого та/або професійно-технічного навчального закладу і отримання спеціальності (кваліфікації) не менше трьох років.

Комерційний директор: Товар було оплачено авансом у березні, а отримали ми його вже у квітні. Як бути з доходом?

Дохід не визначається щодо товарів або результатів робіт чи послуг, отриманих після першого квітня 2011 року в частині вартості таких товарів чи послуг, які були оплачені авансом до першого квітня. В тому числі в період перебування підприємства в той час на спрощеній системі оподаткування.

Підприємець: Чи здійснюється у 2011 році нарахування амортизації основних засобів, вартість яких менше 2500 грн.?

У 2011 році нарахування амортизації основних засобів, вартість яких більше 1000 гривень, але менше 2500 гривень, здійснюється у загальному порядку за правилами, встановленими статтями 144-147 Податкового кодексу України.

Іванка: Ми придбали основні засоби у підприємця-єдиншика до 1 квітня. Чи нараховувати нам на них амортизацію?

Якщо за даними інвентаризації, проведеної за станом на 1 квітня 2011 року, до переліку об'єктів основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів за групами відповідно до п. 145.1 ст. 145 Податкового кодексу України з метою нарахування амортизації включені основні засоби (нематеріальні активи), придбані у фізичних осіб – підприємців, що перебували на спрощеній системі оподаткування, то амортизація таких основних засобів (нематеріальних активів) включається до складу витрат, які враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування у порядку, визначеному ст. 138 цього Кодексу

Tan4ik: Пані Мирославо, скажіть будь ласка, до якого числа потрібно єдинщикам сплачувати внесок у податкову ,а до якого - у пенсійний фонд? Для чого це розмежували?

Статтею 2 Указу Президента України № 727 від 3.07.1998 року «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» передбачено сплату єдиного податку до 20 числа наступного місяця на окремий рахунок відділень Державного казначейства України. Терміни сплати до Пенсійного фонду аналогічні.
Сплата єдиного податку у 2011 році регулюється постановою КМУ №1196 від 27.12.2010 року, яка вносить зміни до Постанови КМУ №507 від 16.03.2000 року «Про роз’яснення Указу Президента України від 3 липня 1998 р. №727».


Stepan,PP: Як облікувати матеріальні цінності, які придбані до 1 квітня та продані після вказаної дати?)

Платники податку на дату набрання чинності Податкового кодексу України зобовязні провести інвентаризацію товарно-матеріальних цінностей, які знаходяться у запасах, визначити їх собівартість. та врахувати її в частині матеріальної складової у складі витрат звітного періоду, в якому буде визнано доходи від реалізації.

Леонід, бухгалтер ТОВ: Ми продали товар до 1 квітня та відобразили ці доходи за отриманою передоплатою. Чи маємо право віднести до витрат кошти на придбання вказаного товару, сплачені після 1 квітня?

Оскільки вартість товарів, оплачена у вигляді авансів (передоплати) до 01.04.2011, не визнається як дохід від реалізації товарів, то і витрати, понесені (нараховані) у зв’язку з придбанням таких товарів, не враховуються при визначенні оподатковуваного прибутку

Раїса М.: Чи враховуються при обчисленні податку на прибуток фактична вартість остаточно забракованої продукції?

Вартість продукції (виробів, вузлів, напівфабрикатів), яка забракована з технологічних причин та після додаткових витрат на виправлення такого браку реалізована, враховуються при визначенні податку на прибуток. Фактична вартість остаточно забракованої продукції не враховується при обчисленні податку на прибуток.

Юрій Сергійович: Чи включаються до складу загальновиробничих витрат витрати на утримання технологічного обладнання, понесені під час простою?

Оскільки утримання технологічного обладнання не може бути припинено через простій і повинно здійснюватись постійно, платник податку має право включити до складу витрат витрати на утримання технологічного обладнання, понесені під час простою.

У випадку, якщо технологічне обладнання під час простою перебуває на консервації, то витрати, понесені платником податку на утримання такого обладнання, не підлягають амортизації та повністю відносяться до складу витрат за звітний період.

При цьому нарахування амортизації призупиняється на період виводу з експлуатації основних засобів (для консервації)

Аня, бухгалтер (Володимир-Волинський): Ми користуємося послугами консультаційно-інформаційних та аудиторських фірм. Чи враховуються ці витрати та як?

Відповідно до статті 138 Податкового кодексу України до адміністративних витрат, спрямованих на обслуговування та управління підприємством, відносяться винагороди за консультаційні, інформаційні, аудиторські та інші послуги, що отримує платник податку для забезпечення господарської діяльності. Адміністративні витрати, спрямовані на обслуговування та управління підприємством, включаються до складу інших витрат, які згідно з пунктом 138.5 статті 138 ПКУ визнаються витратами того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

Менеджер по фінансам на підприємстві: Як враховуються у складі витрат та за якою датою витрати на оплату послуг зв’язку (пошта, телеграф, телефон, факс, мобільний (стільниковий) зв'язок тощо)?

Витрати на оплату послуг зв'язку (пошта, телеграф, телефон, телекс, телефакс, стільниковий зв'язок та інші подібні витрати) враховуються при обчисленні об'єкта оподаткування в тому звітному періоді, в якому вони були здійснені за умови підтвердження таких витрат відповідними первинними документами

Марійка: Які підтверджуючі документи повинен мати платник податку під час перевірки для врахування витрат на організацію та проведення прийомів, презентацій, свят, розваг та відпочинку, придбання та розповсюдження подарунків при визначенні оподатковуваного прибутку?

Якщо організація прийомів, презентацій і свят за замовленням та за рахунок інших осіб не є основною господарською діяльністю платника податку, витрати на здійснення таких заходів не враховуються у складі витрат при визначенні оподатковуваного прибутку. Якщо організація прийомів, презентацій і свят за замовленням та за рахунок інших осіб є основною господарською діяльністю платника податку, то витрати на їх проведення можуть включатись до складу витрат, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за умови наявності належним чином оформлених первинних документів, а саме: наказом про проведення такого заходу, кошторисом витрат, накладними на відпуск продукції, товарів зі складу, звітом про проведений захід тощо

Партнер громадськості: Ми добровільно перерахували громадській організації певну суму коштів. Чи можемо ми її включити до витрат чи є якісь обмеження?

Платник податку має право включити до витрат, які враховуються при обчисленні податку на прибуток підприємства, суми коштів або вартість товарів (виконаних робіт, наданих послуг), які добровільно перераховані (передані) протягом звітного року до бюджетів або до неприбуткових організацій в розмірі, що не перевищує чотирьох відсотків оподатковуваного прибутку попереднього звітного року. Якщо за результатами попереднього звітного року платником податку отримано від'ємний результат об'єкта оподаткування, то сума коштів, що перераховується, визначається з урахуванням оподатковуваного прибутку, отриманого в році, що передує року декларування такого річного від’ємного значення, але не раніш як за чотири попередні звітні роки

Tan4ik: Розкажіть про процедуру закриття підприємця. Адже кажуть, що його набагато складніше закрити,як відкрити!

Процедура закриття для фізичних осіб-підприємців передбачена наказом ДПА «України» від 22.12.2010, №979 який зареєстрований в Мінюсті. Зокрема, в розділі 11 передбачений порядок зняття з обліку платників податків в ОДПС.
Для цього вам необхідно звернутися із заявою за встановленою формою, зразок якої міститься в додатках до цього наказу.
Після реєстрації такої заяви органи ДПС проводять передбачені цим же ж наказом (порядок) процедури, в тому числі і проведення перевірки для закриття. Необхідно зазначити, що перевірка може не проводитися за відсутності податкового боргу і неподанні платком податкової звітності протягом 1095 календарних днів. При цьому використовується інформація всіх контролюючих органів, яка підтвердити відсутність здійснення такої діяльності. Детальніше з Порядком, який передбачає дану процедуру можна ознайомитися на офіційному веб-сайті ДПА у Волинській області - www.sta.gov.ua.

Главбух Ольга Василівна: Ми надали безповоротну фінансову допомогу іншому підприємству. Як відобразити таку операцію?

Суми наданої безповоротної фінансової допомоги особі, крім випадків, передбачених пп. 138.10.6 п. 138.10 ст. 138 Податкового кодексу України, не включаються до складу витрат та не враховуються при визначенні оподатковуваного прибутку платника податку – надавача допомоги.

Директор: Ми безоплатно отримали до 1 квітня основні засоби. Чи треба на них нараховувати амортизацію?

До переліку об'єктів основних засобів, які підлягають амортизації у податковому обліку з 1 квітня 2011 року, не відносяться основні засоби, безоплатно отримані платником податку.

Тетяна: Як враховується при обчисленні податку на прибуток вартість майна, отриманого у господарське відання?

Основні засоби, отримані у господарське відання та зараховані на баланс платника податку, підлягають амортизації за загальними правилами відповідно до статей 145 та 146 Податкового кодексу України за умови, що такі основні засоби не підлягають приватизації, отримані за рішеннями центральних органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування, прийнятих у межах їх повноважень, та використовуються у господарській діяльності такого платника податку.

Андрій: Чи здійснюється у 2011 році нарахування амортизації основних засобів, вартість яких менше 2500 грн.?

У 2011 році нарахування амортизації основних засобів, вартість яких більше 1000 гривень, але менше 2500 гривень, здійснюється у загальному порядку за правилами, встановленими статтями
144-147 Податкового кодексу України.

Галина Степанівна: Чи підлягають амортизації основні засоби, отримані безкоштовно, але на які в бухгалтерському обліку була сформована первісна вартість на сплачені митні платежі, витрати на транспортування тощо?

Так, підлягають. При безоплатному отриманні основних засобів платник податку на суму ввізного мита; витрат на транспортування, установлення, монтаж, налагодження основних засобів; реєстраційних зборів, державного мита та аналогічних платежів, що здійснюються у зв'язку з отриманням прав на об'єкт основних засобів, формує відповідний об’єкт основних засобів та нараховує амортизацію у загальному порядку за умови, що такий об’єкт основних засобів буде використовуватись у господарській діяльності платника податку.
На «Волинських Новинах» 15 лютого відбудеться чат із головою Волинської обласної ради Володимиром Войтовичем
Гість чату на «ВН» - виконувач обов'язків начальника управління оподаткування фізичних осіб ДПА у Волинській області Людмила Арендарчук. Тема розмови…
На «Волинських Новинах» 15 грудня відбудеться чат із начальником управління охорони здоров'я Волинської облдержадміністрації Ігорем Ващенюком. Тема розмови: «Волинська медицина:…
Коментарів: 1
Платник податків Показати IP 13 Жовтня 2014 20:12
Напевно питання були завчасно підготовлені, бо як треба дійсно взнати відповіді на питання, то вона не знає або не розбирається..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus