USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Світ вражає: Смертельні води: вчені розкрили таємницю озера Натрон. Фото
Невелике озеро глибиною менше трьох метрів, розташоване на півночі Танзанії недалеко від кордону з Кенією, отримало свою назву від мінералу натрона.

Залежно від сезону поверхня Натрона може бути покрита кіркою мінеральних солей, принесених разом з вулканічним попелом з Східно-Африканської рифтової долини, відомої також як Велика рифтова долина.

Дивлячись на фотографії, складно повірити, що часом це озеро виглядає цілком звичайно.

Але коли випаровування води призводить до значного підвищення лужності Натрона, активізуються деякі види бактерій, життєдіяльність яких забарвлює озеро в криваво-червоний колір.


В озері живе лише кілька видів тварин, серед яких унікальний вид риб під назвою «лужна тілапія». Крім того, тут мешкають рідкісні малі фламінго, для яких це одне з небагатьох місць розмноження.

Води озера надійно захищають фламінго від хижаків під час шлюбного періоду, тому мільйони цих птахів прилітають сюди гніздитися, проте це все ж таки досить небезпечно - фламінго будують свої гнізда на острівцях солі, які оточують смертельні води озера.

Лужність озера коливається в межах 9-10,5 pH, а температура води досягає + 60 °C, тому тварини (в основному птахи), потрапляючи в озеро, негайно гинуть, а їх останки покриваються мінеральними речовинами і тверднуть, перетворюючись в кам’яні статуї.

Вперше унікальну «здатність» Натрона вбивати тварин і перетворювати їх у статуї виявив фотограф Нік Брандт під час своєї чергової подорожі по Африці. Він зробив репортаж, розташувавши останки так, ніби ці птахи і кажани живі, що зробило його кадри схожими на сцени з фільму жахів.

«Я не міг не сфотографувати їх», - говорить він.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus