USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85
Світ вражає: Фальшиві соціологічні опитування – показник наближення виборів або як столичні дядьки лучан дурять
Повторюючи слова відомого соціолога, директора фонду «Демократичні ініціативи» Ірини Бекешкіної зауважимо, що в Україні існує три прикмети початку виборчої кампанії:
По-перше, політики починають інтенсивно замовляти соціологічні опитування, або проводять силами свої штабів не дуже дотримуючись методології. По-друге, соціологів починають звинувачувати у «продажності». По-третє, у інформаційному просторі з’являються фіктивні результати неіснуючих опитувань зроблених неіснуючими «соціологічними фірмами», або навіть без вказання замовників та надавачів таких послуг.

В Україні є лише декілька інституцій, опитуванням яких прийнято вірити, і які дорожать своїм чесним ім’ям. До таких відносять вже згадуваний фонд «Демократичні ініціативи», Центр Разумкова, Київський міжнародний інститут соціології. Рідше згадуються як незаангажовані, суто комерційні міжнародні компанії, які окрім соціологічних досліджень здійснюють широкий спектр маркетинговий досліджень, це «Фонд громадська думка - Україна» (ФОМ – Україна), TNS – Україна, Research & Branding Group. Решта це піар-компанії, які займається технологічним супроводом виборчих кампаній політиків і партій, і для яких «проведення» соціологічних опитувань та оприлюднення «отриманих» даних є одним з елементів виборчої кампанії. На Волині фірм, які надають подібні послуги ще менше.

Для чого це все згадується? А для того, щоб поділитись думками стосовно передвиборчої технології «рейтинги політиків», яка в серпні – на початку вересня почала огульно використовуватись для створення відповідного фону з виборів Луцького міського голови.

З джерел у середовищі компаній, що займаються соціологічними дослідженнями в регіоні, стало відомо, що жодна згадана вище інституція, як загальнонаціонального рівня, так і місцевого, жодних опитувань на предмет з’ясування настроїв лучан не проводила.

До технології «рейтинги» першими вдались посадовці обласної державної адміністрації, які в розмовах з різного роду політиками почали поширювати чутки, що нібито на замовлення голови ОДА в липні у Луцьку було проведено опитування стосовно настроїв лучан на майбутніх виборах Луцького міського голови, результати якого зображені на графіку 1. Серед лідерів у даному «опитуванні» значиться сам голова ОДА Борис Клімчук, а далі слідують молоді політики Андрій Козюра, Олександр Чижик та Олена Голєва, рейтинг решти політиків ніби не перевищує 5-7 %.



Яку мету переслідували особи, які поширювали такі дані, можна лише здогадуватись. Швидше всього, що такими цифрами намагались схилити до переговорів досвідчених політиків та підігрівали амбіції «молоді».

Напередодні дня незалежності джерела близькі до Луцького міського голови оприлюднили рейтинги довіри до місцевих політиків, де Шиба є на другому місці після Клімчука і має 16 відсотків. Зрозуміло, що такі цифри вигідні для Богдана Шиби, оскільки Борис Клімчук, здається, не збирається балотуватись на посаду міського голови, а серед решти політиків він виглядає безумовним лідером.

Але найбільше поширення у інформаційному просторі Луцька отримали результати, ніби то проведеного в усіх обласних центрах, опитування на замовлення Адміністрації Президента, яке поширювали джерела близькі до сьогоднішнього керівника волинського «Приватбанку». Лідером цього «опитування» зробленого за невідомою методикою є звичайно екс-голова ОДА Микола Романюк.

Але вже на початку вересня стало зрозуміло, що результати попереднього опитування були лише підготовкою необхідного грунту для оприлюднення результатів «авторитетного» дослідження - графік 2. Презентувати дане дослідження прибув до Луцька відомий столичний політолог (зауважте не соціолог), директор Київського інституту проблем управління імені Горшеніна Володимир Фесенко.

До честі Володимира Фесенка він оприлюднив методику (телефонне опитування) та кількість опитаних респондентів (800 осіб). На жаль перевірити чи дійсно це опитування було зроблене, чи «намальоване» нам не вдалось, але автору не доводилось чути щоб хтось зі знайомих, родичів, друзів чи інших осіб попав в число тих 800 луцьких щасливців, яких опитала по телефону інституція, яку представляв пан Фесенко. Також виглядає дуже сумнівним той факт, що столична інституція, яка займається обслуговуванням політичних кампаній і цим заробляє кошти, робить опитування для себе і за свої кошти, як наголосив Володимир Фесенко. Не можливо повірити, що під час виборів ті, хто має заробляти на них, тратяться заради цікавості.

Як оприлюднені Володимиром Фесенком у Луцьку дані, так і інша інформація про осіб, які мають відношення до Інституту Горшеніна, вказують на те, що на лучанах була випробувана цинічна технологія маніпулювання результатами соціологічних опитувань у виконанні авторитетних «професіоналів». Зокрема власником вже згаданого Київського інституту проблем управління імені Горшеніна є такий собі Вадим Омельченко, комсомольський товариш, а за окремою інформацією кум, екс-голови Волинської ОДА Миколи Романюка. Так відомо, що пан Вадим очолював службу безпеки «ПриватБанку» у Дніпропетровську за часів становлення цієї установи та керівництва нею сьогоднішнього віце-прем’єр міністра Сергій Тігіпка. Крім того пан Тігіпко входить до наглядової ради Інституту Горшеніна. А про дружні стосунки Тігіпка і Романюка на Волині знають всі, та й сам Микола Ярославович про це не одноразово публічно згадував.

Любов Сергія Тігіпка до замовної соціології нещодавно підтвердив один з політтехнологів Партії Регіонів – Дмитро Понамарчук http://www.pravda.com.ua/articles/2010/08/5/5276596. Так пан Понамарчук заявив, що на прохання Тігіпка пропонував покійному керівнику фонду «Демократичні ініціативи» один мільйон доларів за спотворені дані національного екзот-полу у другому турі виборів Президента 2004 року на користь Януковичу. Справа провалилась винятково через порядність Ілька Кучеріва.

Отже, чи можна вірити тому що презентує відомий і недешевий політолог Фесенко на замовлення банкірів Тігіпка і Романюка?

Станом на сьогоднішній день луцькі соціологи дійсно почали проводити опитування громадської думки лучан на замовлення штабів різних кандидатів. Чи будуть соціологи чи їхні замовники оприлюднювати отримані дані, чи все таки штабні працівники піддадуть їх власній корекції, прості виборці навряд чи дізнаються.

Відомо, що днями закінчується дослідження проведене київськими соціологами на замовлення Анатолія Грицюка. Ми очікуємо, що будуть оприлюднені нові сенсаційні результати.

Також днями має оприлюднити дані свого опитування Інститут безпроблемного управління, ніби то з Варшави. Як повідомили наші джерела до оприлюднення підготовлені наступні результати опитування по виборах Луцького міського голови – графік 3.



Шановні лучани, будьте мудрі, бо спритні політики та псевдо соціологи, які їх обслуговують, вводять Вас в оману. Вірити можна лише відомим і незаплямованим соціологічним організаціям, які проводять опитування та оприлюднюють дані згідно методики, а не на замовлення когось із кандидатів. А до певного кандидата, в якого грошей багато, виникають запитання: чи варто починати виборчу компанію із маніпуляцій та хитрощів?
Тарас Васильчук, магістр соціології
Коментарів: 18
Я Показати IP 9 Вересня 2010 15:27
Голєва 21,4????? Главацький 11,5???????!!!!!!!!!!!!!!! Ну це вже упше жиииррр!!!!
kozak Oleg Показати IP 9 Вересня 2010 16:04
Я більш підтримую 2-гу картинку,якось прийшлось провести опитування, то вам можу з впевненістю сказати що перші 3 позиції на картинці 2 так і були, але опитування ец проводилось на початку літа!
Микола Показати IP 9 Вересня 2010 16:34
А я більш, ніж впевнений, що Грицюку рейтинги занизили!
Не соціолог Показати IP 9 Вересня 2010 16:36
Вчора на Аверсі й ВТ був якийсь матеріала про ні то підписи, ні то опитування, так там чітко видно - організовує, збирає і кометує працівник ОДА.
Юрій Показати IP 9 Вересня 2010 17:10
Бондар сам хвалився у колі своїх людей, шо їздив у Київ до Балоги і отримав від нього вказівку мочити Романюка усіма можливими способами, бо в того самий високий рейтинг.
Знаючий Показати IP 9 Вересня 2010 18:18
Щодо опитування, оприлюдненого Фесенком, то воно дійсно проводилось. Знайомий говорив, що до них дзвонили, трубку підняла його мама, яку і опитали. А от щодо чесності... то Романюка підняли гарантовано на яких 10%. Технологію "завишених рейтингів" згадана партія використовувала на президентських виборах. Тепер вирішили і на місцевих попробувати. Ясно, що Фесенко просто так не приїжджав. По партіях в них щось схоже на правду, рейтинг кандидатів - промоція буцім "єдиного і неповторного" Романюка. Хоча, на мою думку, лише на слух довгий список кандидатів не так сприймається, ніж коли респондент сам побачить і прочитає. Вже рік буде як почалася "війна рейтингів" у Луцьку. Прикро, що всякі там примітиви позорять цілу наукову галузь. Потім тим, хто робить справжні дослідження, навіть з людьми працювати важче. В даному випадку, на мій погляд, поширення псевдодосліджень могли б присікти місцеві засоби масової інформації, не оприлюднюючи результати без необхідних у таких випадках вихідних даних. Та, певно, важко встояти перед рекламним баксом. Розумію, може комусь питання виживання стоїть гостро... А як же звичайна людська і професійна порядність? Щоб через такий "рекламний мат" читачі плювалися на газету чи інтернет-видання або й дехто повівся на брехню? Думаю, самі результати виборів покажуть абсурдність оцих недолугих рейтингів, в які не вірять самі поширювачі інформації.
FANTOMAS Показати IP 9 Вересня 2010 18:41
У меня впечатление от всей политической рекламы и суеты с рейтингами и опросами точнее всего описывается словом «прикол». Политики решили приколоться. Снова фотографии в вышиванках (помните Ларису Супрун в вышиванке и с прической стоимостью в городской фонтан ?) , снова хватают на руки детей , ставят рядом священников , сталеваров , ученых , военных…Думаю , что скоро начнутся забеги с дурной попсой и крики «Де ваші руки !?» Опять грохается жуткое бабло на политических дизайнеров , чьи стили и технологии торчат из всех бордов , газет и листовок – как напильники из целлофанового пакета. Расчет опять на то , что пипл схавает. Не знаю… Лично я такое не ем. Кушайте сами. Когда в город приезжает чужой цирк и выстраивает фанерные щиты с сисястыми телками типа тех , что «петеушники» лепили на гитары и бензобаки мопедов - становится страшно за детей , которых сюда , не дай Бог , приведут и непонятно – чем занят начальник Городского Управления Остатками культуры. Когда же местные циркачи рекламируют новое представление с дрессированными виборцями , то ничего кроме отторжения эта рекламная гимнастика не вызывает . Не знаю … может кому – то нравится …(кроме , естественно , полуграмотных креативщиков ). С наружной рекламой у нас в городе и так неблагополучно (недавно в ВН писали про чудовищный целлюлит (над ПАННО) – уровень наклеек на дверцах солдатских тумбочек в стройбате) , а теперь – просто безумие какое – то. Как можно доверить политическое , социальное , хозяйственное управление городом или областью людям , не имеющим ни настоящего образования , ни элементарного вкуса ? Вот сегодня выгреб из ящика кучу рекламного мусора , пришел домой и собрался уже запихнуть в ведро , но резанула глаза фраза на изгибе «...ВІРМО В УКРАЇНУ ТА НАШЕ МІСТО ...» - ну , опечатка , бывает…Но дальше – «НЕОБХІДНЕ ПІДКРЕСЛИТИ І ПРОХАННЯ ПОВЕРНУТИ ЗА АДРЕСОЮ ....». Так , мабуть , говорять турки німецькою... Не зрозумів – що повернути за наведенною адресою ? Прохання ? Я , власне , ніякого прохання і не брав ?.. Можливо – «Прохання – необхідне підкреслити і повернути ...» - ледве не написав «...за винагороду». Ага , зрозумів – це – новітний креатив – на кшталт кіна , пальта , авт , радіо етерів (де співають Пающіє труси , Корні , Алібі та інші Апрєлі). Відразу згадав видатного українського поета Антіна Чєхова «Подъезжая к сией станцыи и глядя на природу в окно , у меня слетела шляпа...» . Я прочитав до кінця цей витвір політтехнологів – Анкету для (!) ДОДАТКОВОГО вивчення вимог та побажань лучан («Сильна Україна»). Тобто , вимоги та побажання лучан вже були вивчені цією політичною силою (хтось чув ?) , але – на передодні виборів - виникла ургентна потреба в додатковому , поглибленому вивчені проблем нашого міста. Я , вже не звертаючи увагу на граматику – «Розвиток торгівельних закладів» (замість торгОвельних) – пригадав , що вже колись щось подібне читав ... Анкета , що підсказує відповіді ... Питання , що містять в собі відповіді ... Колись , ще в 80- ті один радянський журналіст запитував у переляканого активіста Советского Антисионистского комитета : « Что вы думаете о ГРЯЗНЫХ МЕТОДАХ сионистской пропаганды ?» - було дуже смішно. Цю фразу потім повторювали як короткий анекдот. Що зміниться в нашому житті , якщо , припустимо , значна кількість респондентів (захотілось по – вченому , по – іностранному , по – французьському – тьфу !) ЛУЧАН підкреслять в анкеті «Оцінюю роботу міської ради ...Різко негативно» , «Вважаю першочерговими для вирішення наступні проблеми ...Високі ціни , низькі доходи ...Корупція і свавілля чиновників ... або – Вивести економіку з тіні» ... Що зміниться ? Хто кого і куди виведе ? Ті , що завели ? Не смішіть себе і нас . А щодо побажання , то одненьке є. Непогано було б запросити якусь пенсіонерку – вчительку до деяких штабів – виправляти помилки в агітках. Витрат в рази меньше , ніж на тєхнологов – дали б бабусі кробку цукерок «Бєлочка у мішкі на сєвєрє» - до чаю ... Єдина незручність – матюкатись невдобно. Хоча не всім. Бажаю перемоги .Все равно победит бензопила Дружба.
OrestN Показати IP 9 Вересня 2010 19:24
маячня все це!
Знаючий Показати IP 9 Вересня 2010 20:28
От про незалежність однієї контори по фейсам персонально http://www.kipu.org.ua/Komment/2010.01/k_14%28sovet%29_01.html Другий на фото сьогодні перед нашими журналістами розпинався, що зовсім до діяльності не причетний
Оля Показати IP 9 Вересня 2010 20:28
Дослідження, яке провів Фесенко, базується на опитуванні 2000 респондентів. Про це він сказав у прес-клубіЮ коли презентували дані опитування. Тому говорити про вибірку у 800 людей - абсурд. Адже цієї цифри і близько на прес-клубі, де була присутня, не називали. Зауважте, що матеріал прочитала лише по діагоналі. Навіть часу не хочеться витрачати на такі неправдиві речі.
Антирагуль Показати IP 10 Вересня 2010 00:21
Фантомас добре написав, єдине в тексті суцільна безвихідь. Ай! Аяй! Ойой! Та поки тут ойкати і кепкувати з недолугих доморощених політтехнологів життя проходить. Від виборів - до виборів, а фейси лишаються ті самі з обойми місцевих, нахрапистих, лояльно налаштованих до совісті, злочинів, бидляцтва політиків. Так чому б тобі, Фантомасе, не спробувати свої сили і змінити бодай щось у цій системі? Патякати легко, що в тобі вбили чиновника, а чи пробував ти бути справжнім чиновником? І боротися і змінювати бодай десь стан речей, а то соплі порозвішують - усі,а тоді включають інтелект для критики нахрапистого бидла, що нами керує. Та не воно бидло, а ми, бо піддаємося аби нам на вуха локшину вішали, слизняві безпринципні мерзотники. Висновок такий, досить нити, пора щось робити. Паскудство у списку на виборах побачив - не пусти йогоу владу - проголосуй проти усіх, хтось сподобавсь бодай трішки - оберай, дай йому шанс повчитися керувати, а конструктив з`явиться тоді, коли будемо діяти. А то Тігіпко замовить чергове дослідження, де Романюк - переможець, а Бориска на царстві загне черговий заворот кишок, перепрошую думки, медійники розтрублять, а народ проголосує - і з нього нічого більш не вимагатимуть. Лише сплатити за газ, розмовляти російською, взяти кредит у банкіра, що керуватиме громадою і усе...
Не соціолог Показати IP 10 Вересня 2010 09:04
А в який спосіб було враховано думку лучан, у яких відсутній телефон? І ще, рекомендую порахувати кількість студентів, прописаних в гуртожитках, які голосуватимуть в луцьку. Згідно моїх даних це близько 8-10% виборців.
Дмитро Понамарчук Показати IP 10 Вересня 2010 10:02
Стаття правильна. Але твердження відносно мене, а саме, що я "один з політтехнологів Партії регіонів", не відповідає дійсности. 11 років поспіль я очолюю Фонд вільних журналістів імені Вячеслава Чорновола. Так само багато років я входжу в наглядову раду фонду "Демократичні ініціативи". А з 1989 року я є членом Народного Руху України.
Реально, если задуматься Показати IP 10 Вересня 2010 12:09
Типа сегодняшние лидеры-Грицюк,Романюк,Бондарь,Шиба. Грицюк, старый коммунист, аппаратчик,всегда под влиянием. Романюк, всё то же самое ещё и много пьёт. Бондарь, неудавшийся политик и выхода нет. Шиба, всё то же самое, но он настоящий украинец. Шиба уже хоть что то понял и чему то научился. Хотя все эти люди никудышние меры нашего города, но выбирать приходится опять из наименьшего зла
Олег Показати IP 10 Вересня 2010 16:03
Це Шиба - найменше зло??????
Ярослав Показати IP 10 Вересня 2010 16:17
Перепрошую, Ви стверджуєте, що Грицюк завжди під впливом. Тобто, з упевненістю можна сказати, що на Романюка, Бондаря та охваленого Вами Шибу ніхто не впливає? Дозволю собі з Вами не погодитись. Особисто знайомий з паном Анатолієм, спілкувався з його родиною та колегами і мушу сказати, що це розумна і виважена людина, яка дійсно має добрий досвід управлінця і багато працює. Думаю, що він гідний стати керівником нашого міста і наведе у ньому лад.
проти господарників Показати IP 15 Вересня 2010 23:42
усі хочуть бути господарями у луцьку. хіба ж "фаворити" не мали нагоди показати нам свою господарність? тільки чернецький чесно сказав: хочу трошки покерувати. сміли і чесно. усе пізнається в порівнянні. якщо шиба не пройде, ой чує моя душа, доведеться його згадувати незлим тихим словом.
СМІХОТУН Показати IP 23 Вересня 2010 09:29
друга картнка більш подібна на правду.А Бондаря так відфотошопили підбираючи друге підборіддя -що спочатку не впізнав .Добре що підписали хто.Бо д Грицюка -просто фантастика.Попереду чітко Юля.Він розмитенько так -ну ами виборці то просто розмита біомаса.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus