USD 40.45 40.75
  • USD 40.45 40.75
  • EUR 40.50 40.80
  • PLN 10.16 10.34
Світ вражає: Американські вчені створили мікрокамеру розміром з крупину солі
Група вчених з Прінстонського та Вашингтонського університетів розробила крихітну камеру розміром з крупину солі. Нарівні зі звичайними фотооб’єктивами вона здатна створювати чіткі повнокольорові зображення, що мають високу роздільну здатність.

Дослідження опублікували у журналі Nature Communications.

Замість скляних або пластикових лінз, нова оптична система використовує технологію метаповерхні – її виробляють так само, як комп’ютерний чіп. Метаповерхня шириною півміліметра містить 1,6 мільйона циліндричних стовпчиків, що функціонують як оптичні антени.

При взаємодії стовпчиків зі світлом алгоритми машинного навчання виробляють високоякісні зображення. Це підвищило продуктивність камери при природному висвітленні. Попереднім пристроям з метаповерхнею потрібне лазерне світло лабораторії або інші ідеальні умови для отримання картинки.
«Ми можемо перетворити окремі поверхні на камери з надвисокою роздільною здатністю, так що вам більше не знадобляться три камери на задній панелі телефону, – вся вона стане однією гігантською камерою», – пояснює технологію автор дослідження Фелікс Хайде.

За словами вчених, новий пристрій є досить простим для серійного виробництва. Камеру планують використовувати у медицині: наприклад, з її допомогою можна оглянути внутрішні органи пацієнта під час ендоскопії.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus