USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: Чому собаки породи сибірський хаскі мають блакитні очі?
Американським біологам вдалося з’ясувати, чому собаки породи сибірський хаскі мають блакитні очі, розповідає портал opticlub.

Для цього вони провели масштабне дослідження, повідомляється в статті, опублікованій в журналі PLoS Genetics.



В рамках американського стартапу Embark Veterinary, вчені за рік зібрали найбільший набір генетичних кодів собак та провести велике дослідження.

Біологи вивчили понад три тисячі геномів собак, серед яких були різні породи, в тому числі австралійські вівчарки та сибірські хаскі.

Генетики прийшли до висновку, що причина блакитного кольору очей в сибірських хаскі – невеликі мутації в генах. Собаки з такими органами зору мають дві спільні мутації з генами PMEL17 і ALX4.
Аномалії останнього гена зустрічаються практично у всіх хаскі, а в інших порід відсутні.

Вчені вважають, що пошкодження в так званій сміттєвій ДНК біля ALX4, змушують клітини райдужної оболонки ока собаки виробляти більше пігментних світлих молекул.

На цих дослідженнях біологи не збираються зупинятися. В планах науковців детально дослідити цю породу собак.

Вони припускають, що і в австралійських вівчарок блакитні очі через певні генетичні особливості.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus