USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93
Світ вражає: Динозаври теж хворіли на застуду: нова знахідка науковців
Респіраторні інфекції не є сучасним захворюванням, дослідники знайшли перші докази того, що така хвороба була у динозавра, який жив 150 мільйонів років тому.

Про це пише 24 канал з посиланням на The Guardian.

Палеонтологи зробили це відкриття, дослідивши скам’янілі кістки шиї диплодоцида, величезного довгошийого травоїдного динозавра, який жив на Землі в пізньому юрському періоді.

Вчені оглядали скам’янілості динозавра, на ім’я Доллі, знайдені в штаті понад 30 років тому. Під час цього вони помітили на кістках шиї дивні нарости, схожі на броколі, поряд із якими проходили повітряні мішки – вони були частиною дихальної системи динозаврів.

Нарости схожі на деформації, утворюються й у сучасних птахів після респіраторної інфекції.

Ймовірно, Доллі захворіла на щось на кшталт аспергільозу – його викликають спори цвілевих грибків, які потрапили в організм при диханні. Інфекція поширилася дихальними шляхами і через повітряні мішки дісталася кісток хребта.

«Здається, що Доллі була дуже схожа на хвору людину: кашляла, чхала, її кидало в жар. У нас у всіх були такі самі симптоми. Мабуть, усі ми колись почували себе так само паршиво, як і Доллі», – зазначили науковці.

Аспергільоз смертельний для сучасних птахів без лікування. Але наразі невідомо, чи динозавр помер від цієї хвороби. Результати дослідження допоможуть дослідникам зрозуміти, як подібні захворювання впливають на динозаврів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus