USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97
Світ вражає: Дивись на зірки: найбільші відкриті обсерваторії світу. Фото


Телескоп VLT Паранальскої обсерваторії (є частиною Європейської південної обсерваторії в Чилі)

Сьогодні жителі великих міст не можуть спостерігати за зірками. Навіть метеорні потоки, такі прості (і захоплюючі) астрономічні явища, залишаються поза увагою. Ми живемо під освітленим нічним небом, що страждає від високого ступеня світлового забруднення.

Заради можливості побачити Чумацький шлях не тільки на фотографіях люди відправляються в астротури, подорожуючи по заповідниках темного неба. Саме в таких темних і малонаселених місцях знаходяться найбільші астрономічні обсерваторії. Деякі з провідних світових обсерваторій відкриті для відвідувань, що дає нам можливість побачити те, з чим працюють науковці - глибоке нічне небо.

Європейська південна обсерваторія і телескопи Чилі



Ці високотехнологічні вежі є Дуже великий телескоп - так і називається Very Large Telescope (VLT). Тут і далі фото G. Lambert (ESO)

У північній частині Чилі, посеред пустелі Атакама, міжнародна дослідницька організація «Європейська південна обсерваторія» (ESO) побудувала кілька телескопів і обсерваторій. Тут, на вершинах гір, де цілий рік панує суха і майже безхмарна погода, розташований один з головних світових центрів астрономічних досліджень.

З 1966 року ESO займається спостереженням південної півкулі, і до цього дня продовжує розширювати свої можливості. Клімат місцевості і великі висоти створюють прекрасні умови для астрономічних спостережень на міліметрових, субміліметрових і інфрачервоних хвилях середнього діапазону. Під патронажем організації зараз діють:

- обсерваторія Ла-Силья, в якій розташовані 18 телескопів. Особливе місце в обсерваторії займає Телескоп нової технології (New Technology Telescope). NTT став першим телескопом, що використовують технологію активної оптики;

- обсерваторія плато Чайнантор - це насправді ціла група астрономічних обсерваторій, розташованих на висоті більше 4800 метрів над рівнем моря в пустелі Атакама на півночі Чилі. На плато Чайнантор знаходиться діючий радіотелескоп Atacama Pathfinder Experiment (APEX) і найбільший в світі комплекс радіотелескопів Atacama Large Millimeter Array (ALMA; «Атакамська велика [антенна] решітка міліметрового діапазону»), призначена для дослідження раннього періоду еволюції Всесвіту;

- обсерваторія Паранал - тут розташований дуже великий телескоп, який вважається на сьогоднішній день флагманом Європейської наземної астрономії. Це самий технічно досконалий оптичний інструмент світу. Він дає астрономам можливість бачити деталі зображень в 25 разів менші, ніж демонструють окремі телескопи. Перші спостереження плануються на 2024 рік.

У 2017 році в цьому регіоні почалося будівництво Європейського надзвичайно великого телескопа (European Extremely Large Telescope, E-ELT) з дзеркалом діаметром в 40 метрів. E-ELT дозволить збирати в кілька разів більше світла, ніж VLT, а його адаптивна оптична система, що компенсує вплив земної атмосфери, дасть зображення з більшим ступенем деталізації, ніж орбітальний телескоп «Хаббл».



66 телескопів ALMA на плато Чайнантор в Чилі. Точність позиціонування кожної антени - кілька міліметрів

Практично всі об'єкти ESO відкриті для відвідування, але не скрізь вам дадуть можливість поглянути на реальні наукові прилади і вивчити нічне небо за допомогою телескопа. Втім, сама присутність поруч з такими об'єктами вражає. Обсерваторія Паранал, ALMA і Ла-Силья відкриті по суботах і неділях. Записатися на безкоштовні екскурсії слід заздалегідь через сайти обсерваторій.

Також туристам доступна американська обсерваторія Серро-Тололо, розташована в 80 км на схід від міста Ла-Серена і в 100 км на південь від обсерваторії Ла-Силья. Добиратися доведеться самостійно, так як ніякого організованого транспорту в цьому регіоні немає.



Вигляд з Паранальської обсерваторії

Всього на території Атакама зосереджено близько 40% всіх телескопів світу, що представляють наукову цінність. У найближчі десять років ця цифра виросте до 70%, оскільки в Чилі будують не тільки E-ELT, але і Гігантський Магеллановий телескоп, в якому буде використовуватися система з семи первинних дзеркал діаметром 8,4 м і вагою 20 тонн кожне, а також Large Synoptic Survey Telescope, який створюється для пошуку слідів темної енергії і темної матерії.



Обсерваторія Ла-Силья розташована в повністю ізольованому і віддаленому місці від будь-якого штучного світла і джерел пилу

Круглий рік (крім липня і серпня) Ла-Силья відкрита для відвідувачів по суботах і неділях. Тут ви зможете побачити High Accuracy Radial velocity Planet Searcher (HARPS) - високоточний спектрограф, призначений для пошуку екзопланет. За допомогою HARPS відкрили більше сотні планет.

Обсерваторія Маунт-Вілсон (США)



Обсерваторія на горі Вільсон (висота 1742 метри), на північний захід від Лос-Анджелеса, з'явилася в 1908 році і діє до сих пір. Тут знаходиться один з найбільших телескопів західної півкулі, доступний для вільного відвідування і спостережень з 1 квітня по 30 листопада.

На сьогоднішній день в обсерваторії працюють два телескопа-рефлектора (60-дюймовий і 100-дюймовий 1917 року побудови), три сонячних телескопа, а також ряд інтерферометричний пристроїв. Групи розміром не більше 25 осіб можуть зарезервувати один з телескопів за ціною від 800 до 1500 доларів (в залежності від часу відвідування).

Обсерваторія Гріффіта (Каліфорнія)



Обсерваторія Гріффіта, відома також під назвою «Обсерваторія Лос-Анджелеса», з дня свого відкриття залишається безкоштовною для відвідувань і сьогодні пропонує доступ до 12-дюймовогоу переломлюючомутелескопу Zeiss, встановленому в 1935 році.

Паразитичне світлове забруднення неба Лос-Анджелеса давно вбило весь науковий інтерес до досліджень в цьому регіоні, обсерваторія Гріффіта сповна компенсує «відсутність» нічного неба науковим музеєм і освітніми програмами. Крім того, це місце, завдяки близькості до Голлівуду, давно і міцно стало культурним феноменом. Обсерваторію можна побачити у великій кількості фільмів і серіалів.

Обсерваторія Мауна-Кеа (Гаваї)



З 1967 року на вершині вулкана Мауна-Кеа знаходиться комплекс телескопів, розкиданих по висотах від 3730 м до 4190 м над рівнем моря. Тут же розташована відома обсерваторія Кека, телескопи який залишалися найбільшими в світі з 1993 по 2007 роки, до введення в дію Великого канарського телескопа.

Фактор віддаленості від цивілізації і сприятливого клімату зробив обсерваторію одним з кращих в світі місць для оптичних спостережень (в інфрачервоній і видимій областях спектра).



Щовечора і ніч Мауна-Кеа пропонує зіркові тури і безкоштовний доступ до телескопів (включаючи сонячний з захисними фільтрами), який не вимагає навіть попереднього бронювання.

Надвелика Антенна Решітка (Нью-Мексико)



Це місце ви теж могли бачити в декількох фільмах. Група 25-метрових радіотелескопів Very Large Array (VLA, а з недавніх пір вже і Expanded VLA) працює як єдина многовібраторная складна антена, загальна чутливість якої еквівалентна антени діаметром 36 кілометрів.

Побродити серед масивних антен провідною радиообсерватории світу можна самостійно, з 8:30 ранку до заходу сонця. В першу суботу кожного місяця на території проводяться безкоштовні екскурсії.

Грінвічська королівська обсерваторія (Грінвіч-Лондон)



Місце зацікавить тих, хто хоче дізнатися більше про історію астрономічних спостережень. Освітлення Лондона вже не дозволяє насолодитися видом нічного неба, але Королівська обсерваторія, організована в 1675 році, зберігає велику колекцію різних предметів, що вплинули на історію всієї астрономії та навігації.

Південноафриканська астрономічна обсерваторія (Сазерленд, Південна Африка)



Південноафриканська астрономічна обсерваторія розташована посеред пустелі, на висоті 1800 метрів над рівнем моря, в чотирьох з половиною години їзди на північний схід від Кейптауна. Обсерваторія оснащена оптичним телескопом з діаметром головного дзеркала 11 метрів - найбільшим в південній півкулі і одним з найбільших в світі.

В обсерваторії проводяться офіційні екскурсії, також її можна відвідати самостійно і подивитися на нічне небо через телескопи 14 "і 16" в діаметрі.

Національний парк Тейде і Канарські телескопи (Канарські острови)



Канарські острови можуть змагатися з Чилі за умовами для спостереження ясного нічного неба. У 2013 році організація Starlight Foundation, яка працює над збереженням умов для спостережень первозданного нічного неба, офіційно привласнила Національному парку Тейде на острові Тенеріфе статус «Зоряний заповідник». Завдяки недоторканою красою нічного неба і ідеальних умов споглядання «острів вічної весни» приваблює тисячі туристів з усього світу. На острові навіть існують закони, що регулюють світлове забруднення і траєкторії польотів авіалайнерів.

Острів Тенеріфе також є домом для однієї з найбільш передових і найбільших обсерваторій світу - Тейде - відкритою для екскурсійних турів. На всіх островах архіпелагу знаходяться 60 наукових установ з 17 різних країн.



На сусідньому високогірному острові Пальма, який вважається другим у світі за якістю астроклімату після обсерваторії Мауна-Кеа, знаходиться обсерваторія Роке де лос Мучачос, в якій є унікальні дослідні інструменти: Шведський сонячний телескоп з адаптивною оптикою, що дає зображення із найвищим розширенням поверхні Сонця, а також великий телескоп Канарських островів, оснащений складовим дзеркалом, одним з найбільших в світі.

Роке де лос Мучачос дозволяє спостерігати всю Північну небесну півкулю і частину Південної.

Кримська астрофізична обсерваторія (Крим)



В Криму розташована найбільша кількість телескопів серед обсерваторій колишнього СРСР.

Кримська обсерваторія розташована в горах; планети і зірки в ній можна розглядати з двісті і більше разів збільшенням. На території обсерваторії проводяться лекції та екскурсії. Є спеціальна програма «Астроканікули» для любителів астрономії. Під час відвідування можна побачити музей, що розповідає про досягнення і історії обсерваторії, ознайомитися з принципами роботи телескопів різних конструкцій.

Пулковська обсерваторія (Санкт-Петербург)



Обсерваторію Петербурга самі вчені називають головною астрономічною обсерваторією Російської академії наук. Під час екскурсій, в тому числі нічних, ви можете познайомитися з 26-дюймовим телескопом-рефрактором, Великим Пулковським радіотелескопом і Сонячним телескопом (одним з найбільших в Європі).

Крім обсерваторій у світі є офіційні «заповідники темного неба», де може зупинитися будь-який бажаючий. Міжнародна асоціація темного неба щорічно складає рейтинги місць з найкрасивішим небом. Так в графстві Керрі в Ірландії можна спостерігати особливо чітке і яскраве нічне небо, за що місце отримало «золотий» рівень, а національний парк Хортобадь в Угорщині радує красою зірок на «срібному» рівні. Одне з найбільш «зіркових» місць в світі - унікальний дизайнерський готель Elqui Domos в Чилі. Спостерігати за космосом не встаючи з ліжка, тут можна 320 днів в році.

Всі об'єкти з цієї статті легко знайти замість з офлайновими картами MAPS.ME.

Джерела:

Mount Wilson Observatory

Mauna Kea Observatories

Besieged Mauna Kea Telescope Finds a Plan B

Very Large Array

Seeing stars: seven amazing observatories that you can actually visit

Royal Observatory Greenwich

La Caldera de Taburiente

Крымская астрофизическая обсерватория
Коментарів: 2
Анонім Показати IP 3 Березня 2018 00:05
оптические и радиотелескопы приблизят человека к тайнам Вселенной.
Антон Показати IP 31 Травня 2019 23:12
Перезвоните мне пожалуйста по номеру 8 (953)367-35-45 Антон.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus