USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92
Світ вражає: Генетики схрестили павука і козу
Генні інженери не перестають дивувати світ своїми досягненнями: у пресі регулярно публікують повідомлення про появу нових видів живих істот, у яких змінена ДНК. Одне з них про незвичайних кіз, яким підсадили гени павука, інформує Ukr.Media.

У штаті Юта, на заході США, знаходиться оригінальна козяча ферма. Мешкають тут білі кози, що на вигляд нічим не відрізняються від своїх побратимів, але ось молоко у них зовсім незвичайне. Після того, як цим козам прищепили ген павука-золотопряда, їх молоко стало містити цінний протеїн, так званий павутинний шовк.

Павутинна нитка є дуже цінним продуктом завдяки особливій еластичності, міцності та легкості. Її широко використовують в медицині, при виробництві міцних і еластичних матеріалів та багатьох інших цінних продуктів. Потреби в павутинній нитці ростуть, а її обмежене виробництво не в змозі їх задовольнити . Виявилося, що отримувати павутинний шовк безпосередньо від самих павуків — досить трудомістке і малоефективне заняття. Справа в тому, що потрібний вид павуків дуже агресивний по відношенню один до одного, що нерідко можна спостерігати серед павукоподібних, тому розводити павуків на фермах виявилося неможливим. Тоді генетикам і прийшла в голову неймовірна думка: прищепити ген павуків козам і отримувати цінний білок з їх молока.


Коли кілька років тому компанія почала свої експерименти, їм вдалося отримати лише трьох козенят із зміненими генами. З семи генетично модифікованих козенят тільки три тварини у підсумку стали володарями генів павука-золотопряда. Сьогодні ж на незвичній фермі живуть близько 150 кіз-павуків, поголів'я яких постійно збільшується. Досліди показали, що з їх молока можна дійсно отримати дорогоцінну паутинну нитку. З допомогою цих кіз вчені сподіваються здійснити прорив в області отримання унікального матеріалу і вже запатентували всі свої відкриття.
Коментарів: 2
Ого Показати IP 22 Червня 2018 10:40
І тепер коза лазить по стінах і ловить мух.
читачка Показати IP 22 Червня 2018 12:34
Жарти з природою погано закінчуються. Люди пхають свого носа туди, де не треба. Краще б працювали над тим, як вилікувати невиліковні хвороби, або як забрати з ДНК гени агресії , брехливості

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus