USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94
Світ вражає: Кільця Сатурна виявилися молодшими за динозаврів
Вчені з’ясували, що славнозвісні кільця Сатурна значно молодші, ніж вважалося до цього. Вони з’явилися навколо планети приблизно 10 мільйонів років тому.

Таким чином, навіть сам Сатурн старший за найпопулярнішу свою особливостей. Адже планеті 4,2 мільярди років, пише УНІАН з посиланням на Newsweek.

Виходить, що кільця лише сформувалися навколо Сатурна, а тим часом на Землі вже встигли з’явитися і вимерти динозаври, які остаточно зникли близько 65 мільйонів років тому.

Як взагалі у Сатурна з’явилися ці кільця, лишається загадкою. Вони майже повністю складаються з водяної криги і невеликої кількості кам’янистих порід. Вчені вважають, що вони почали формуватися менш ніж 100 мільйонів років тому, коли астероїди, комети і невеликі супутники почали обертатися навколо планети під дією її гравітації. Згодом ці об’єкти зіштовхнулися один з одним, розлетівшись на дрібні частинки.

Нове дослідження показало, що кільця Сатурна – тимчасова риса планети.Через 300 мільйонів років вони остаточно зникнуть. Адже їхня маса скорочується з максимальною швидкістю, а крига у їхньому складі падає на планету під дією гравітації.

Команда дослідників з італійського Римського університету Сапіенца на чолі з Лічяно Іессом використали дані NASA, зібрані зондом Cassini, щоб оцінити гравітаційне поле між Сатурном і кільцями. Власне, вони звернули увагу на дані «великого фіналу» апарата, коли він пройшов повз кільця і почав входження в атмосферу планети, поступово згораючи.

«Взаємозв’язок між масою кілець і їхнім досить великий», - сказав італійський вчений. Він пояснив, що існує потік «забруднюючих частинок» навколо Сатурна, які осідають на кільця зі стабільним темпом. Оцінивши масу, вчені змогли підрахувати кількість осілих частинок і кількість років, за які кільця могли їх накопичити. Вийшло, що головній рисі Сатурна всього лиш 10-100 мільйонів років.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus