USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94
Світ вражає: Люмінесцентні рослини як в «Аватарі» з'являться на Землі
Всі пам'ятають ці дивовижні люмінесцентні рослини, які освітлювали подорожньому шлях в непрохідних джунглях далекої планети?

Вчені вирішили вивести такі рослини на Землі, причому інтерес цей не тільки науковий: такі рослини дозволять економити на штучному освітленні.

Результати опубліковані в виданні Nano Letters.

І це лише на перший погляд здається фантастикою, адже, якщо подумати,у природі вже з'явилося багато біолюмінесцентних організмів. Втім, рослин серед них немає. Поки немає.

Всі спроби створити зелень, що світиться, досі обмежувалися впровадженням гена світлячка в декоративний тютюн. І це надто складно, якщо хочете - зробити так, щоб потрібні компоненти опинилися в потрібному місці.

Щоб краще контролювати ситуацію, вчені створили спеціальні наночастинки із світловипромінюючим люциферином, з люциферази, яка змушує люциферин світитися, і з коензимом А, який впливає на активність люциферази. І внесли ці частинки в багаторічну рослину - крес водяний.

В результаті вдалося добитися світіння, аналогічного світлодіоду потужністю 1 мікроват, а це в 100000 разів яскравіше, ніж генетично модифікованний тютюн.

Подбали і про вимикачі - зробили спеціальний компонент, введення якого блокує активність люциферази.

Вже зараз можна припустити, що люмінесцентні рослини в містах та парках дозволять істотно заощадити на вечірньому і нічному освітленні.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus