USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: Мадагаскар розпадається на декілька островів, – вчені
21 Листопада 2020 14:29
0
Розлом в земній корі, який поступово розростається і відокремлює Східну Африку від решти континенту, виявився більш складним за своєю структурою, ніж вважалося раніше.

Про це повідомила південноафриканська радіостанція SABC, інформує Курс Украины.

Фахівці з США, Португалії та Мадагаскару за допомогою аналізу новітніх даних встановили, що існує не одна, а кілька ліній розлому, які простяглися на 600 км від району Афар на сході Ефіопії до острова Мадагаскар в Індійському океані. Колись вважалося, що існує один розлом, який від Ефіопії через південь Мозамбіку йде на шельф Індійського океану і майже досягає Антарктиди.

«Швидкість розпаду африканського континенту становить зараз кілька міліметрів на рік, – заявила одна з учасниць дослідження, співробітник американського Технологічного коледжу штату Вірджинія Сара Стемпс. – Пройдуть мільйони років, перш ніж між східною частиною Африки і її іншою частиною виникне океан». Однак, за її словами, процес руху материкових плит не однорідний на всьому протязі розлому. «Швидкість розширення на півночі, а районі Ефіопії, більш висока, – зазначила Стемпс. – Все говорить про те, що саме в цьому місці відбудеться перший розрив суші і почне утворюватися океан».

Проведені дослідження показали, що Мадагаскар знаходиться на лінії ще одного регіонального розколу. Південний Мадагаскар лежить на тектонічної мікропліте Лвандл, а вся центральна і північна частина острова, а також невеликий шматок півдня – на середній по величині Сомалі тектонічної плити. Вони рухаються один від одного, що в підсумку призведе до розколу Мадагаскару на кілька островів, вказують вчені.

Сучасна наука вважає, що колись Африка і Південна Америка складали єдиний суперконтинент Гондвану. Він також включав сучасну Антарктиду, Австралію, Аравію, Індостан і ряд островів. Близько 150 млн років тому Гондвана розпалася на дві частини – західну, де знаходилися Африка, Аравія та Південна Америка, і східну. А ще через 50 млн років Південна Америка відокремилася від Африки.

Що стосується Мадагаскару, то сучасний острів близько 160 млн років тому відокремився спочатку від Східної Африки, ще через 30 млн років від Антарктиди і, нарешті, близько 90 млн років тому від Індії.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus