USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90
Світ вражає: На розкопках у Вірменії археологи виявили двох жінок-воїнів
На розкопках у Вірменії археологи виявили поховання з останками трьох людей, двоє з яких були жінками-воїнами у бронзовому столітті, повідомляється в науковому журналі International Journal of Osteoarchaeology.

Останки жінок-воїнів знайшли у могильнику Джрапі, розташованому у Ширакській області. Він відноситься до епох пізньої бронзи та раннього заліза. Гробниця була під перекриттям із чотирьох базальтових плит загальною довжиною близько 4,5 метра. Крім останків людей, там знаходилися шість глиняних судин, намисто, кинджал і чотири наконечники бронзових стріл.

Скелети збереглися в повному обсязі, оскільки кілька десятиліть перебували під водою. Один належав жінці 45-50 років, другий - молодій дівчині 16-20 років, а третій - можливо, чоловікові, який помер у віці старше 50 років.

Те, що жінки брали участь у боях, підтверджують сліди травм на їхніх скелетах. Поруч із однією з жінок археологи знайшли наконечник стріли, яким, мабуть, її вбили. Друга жінка отримала перелом кісток черепа, прижиттєве поранення нижньої щелепи гострою зброєю. Також на її великогомілковій кістці знаходяться сліди від стріли в ногу.

Стан кісток усіх трьох людей вказують на їх гарний фізичний розвиток. Учені змогли визначити за змінами в кістках, що ці люди, ймовірно, займалися стріляниною з лука і їздили на конях.

Дві жінки поховані з їхньою особистою зброєю - стрілами та кинджалом. Подібні поховання зустрічалися дуже рідко у Вірменії.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus