USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: Наступне – через 18 років: українські полярники показали відео повного сонячного затемнення
Українські полярники, які працюють на антарктичній станції «Академік Вернадський», зафіксували повне сонячне затемнення, яке сталося 4 грудня.

Це дуже рідкісне природне явище, яке повториться лише через 18 років, зазначили на сторінці у Фейсбуці Національного арктичного наукового центру.

Відзначається, що українські науковці з колегами з всесвітньовідомої обсерваторії Haystack Массачусетського технологічного інституту (США) заздалегідь підготувалися, щоб зафіксувати та проаналізувати процес затемнення.

Це явище унікальне, бо коли серед літнього антарктичного дня (а в Південній півкулі зараз літо) тінь від місяця повністю заступає сонячний диск, то нічна темрява охоплює весь навколоземний простір від поверхні до іоносфери, створюючи нестандартні умови для поширення радіохвиль. У такий момент можна почути радіостанції на рекордній відстані понад 15 тис. км та зареєструвати випромінювання надпотужних блискавок з Південної Америки, яке зазвичай добігає до нашої станції лише глибокою зимовою ніччю.

Крім того, місячна тінь, яка переміщується з надзвичайною швидкістю, здатна утворювати плазмові хвилі в іоносфері, тобто там, де захисне магнітне поле Землі приймає на себе удари сонячного вітру. Ці хвилі іонізованого розрідженого газу (плазми) українські фахівці можуть зловити за допомогою спеціального надчутливого радару – іонозонду оригінальної української розробки.

Потужності цих хвиль може бути достатньо, щоб збудити навіть магнітне поле Землі, тобто створити несподівану магнітну бурю, викликану затемненням. Утім українцям турбуватися не треба: відчути та дослідити ці збурення можуть лише магнітні вимірювачі, розміщені на «Вернадському» та в магнітоспряженій обсерваторії Haystack.

Безпосередньо цим дослідженням займаються вчені Національного антарктичного наукового центру, Радіоастрономічного інституту та Інституту радіофізики і електроніки НАНУ.
До слова, відео затемнення показали і в NASA.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus