USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: Науковці розкрили секрет бальзамування єгипетських мумій
Науковці університету в британському Йорку та їх колеги з інших країн відкрили рецепт бальзамування давньоєгипетських мумій.

Вони проаналізували мумію із музею в італійському Турині. Її вік оцінюють в 5,5-5,7 тис. років, повідомляє ВВС.

До складу бальзамувального розчину входили: олія (можливо, з кунжуту), подібна до бальзаму витяжка зі стебла чи кореня (ймовірно, комишівника), каучук з рослинного соку (ймовірно, з акації).

Головним компонентом була соснова смола. Після поєднання з олією вона ставала антисептиком, який захищав тіло від гниття.

Змогли відкрили рецепт завдяки унікальній доісторичній мумії, кажуть науковці. Кілька років тому почали досліджувати тканину, в яку її загорнули. Тіла почали бальзамувати за 2,6 тис. років до н.е., вважалося раніше. А ця знахідка - приблизно на 1,5 тис. років старша. Вона є ровесницею піраміди Хеопса.

"Ми поєднали хімічний аналіз, візуальний огляд, генетичні дослідження, радіовуглецевий та мікроскопічний аналіз лляних обгорток. Підтвердили, що ритуальний процес відбувався близько 3600 р. до н.е. Чоловікові було 20-30 років, коли він помер", - каже науковиця Джана Джонс із австралійського Сіднея.

Дослідження свідчать, що єгиптяни мали спільну культуру задовго до створення об'єднання в державу в 3,1 тис. р. до н.е. Муміфікація була серцем цієї культури. Окрім бальзамування вона включала виймання мозку та внутрішніх органів, зневоднення тіла у солі. Тільки потім труп бальзамували та замотували тканиною.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus