USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Світ вражає: Науковці заявили, що виявили перший вид динозавра, який жив у Гренландії 214 млн років тому
11 Листопада 2021 11:03
0
Дослідники з Португалії, Данії та Німеччини повідомили, що виявили перший вид динозавра, що жив у Гренландії 214 років тому. Назва нового виду перекладається як «холодна кістка».

Відкриття міжнародна група науковців описала у виданні Diversity, пише Sky News.

Перші останки – два добре збережених черепа – знайшли ще у 1994 році. Але тоді було не зрозуміло, чи належать рештки новому виду.

По всьому світу продовжували знаходити нові останки динозаврів і ці рештки з Гренландії не були схожі на жодні інші. Тож вчені вирішили їх повторно дослідити.

Науковці створили цифрові 3D-моделі внутрішніх структур та кісток тварин. «Анатомія двох черепів унікальна з усякого погляду, наприклад, у формі та пропорціях кісток», – сказав провідний автор дослідження Віктор Беккарі.
Обидва черепи належать динозаврам одного виду. Одна тварина була ще підлітком, а інша — майже дорослою особиною.

Новий вид назвали Issi saaneq, що перекладається як «холодна кістка». Динозаври жили у пізній тріасовий період, тоді суперконтинент Пангея розпадався й Атлантичний океан лише починав формуватися. Тварини були середнього розміру з довгою шиєю, травоїдні. Вони були попередниками завроподів, зокрема брахіозаврів, які вважаються найбільшими завроподами.

За словами дослідників, «холодна кістка» відрізняється від усіх наразі виявлених видів динозаврів, але вчені кажуть, що помітили схожість із тваринами, яких знайшли у Бразилії. Робота над рештками ще триває, після її завершення скам'янілості передадуть до Музею природознавства Данії.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus