USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94
Світ вражає: Немовлята використовують ту ж мову жестів, що й мавпи — дослідження
Дослідники зафіксували використання дітьми при контакті з однолітками і дорослими 52 різних жестів, з яких у репертуарі шимпанзе присутні 46.

Немовлята у віці одного-двох років, які ще не вміють говорити, використовують ту саму мову жестів, що й людиноподібні мавпи. Такого висновку дійшла група вчених з шотландського Університету Сент-Ендрюс, повідомляє Ракурс з посиланням на видання Nacked Science.

Причому жести немовлят зрозумілі також і дорослим, це стосується не тільки батьків.

Порівнюючи поведінку шимпанзе, орангутангів і горил, які живуть у дикій природі, з немовлятами в їх «природному середовищі існування» — вдома і в яслах, вчені виявили не просто збіг окремих жестів, а майже повну відповідність.

Дослідники зафіксували використання дітьми при контакті з однолітками та дорослими 52 різних жестів, з яких у репертуарі шимпанзе присутні 46 (тобто жести збігаються на 89%). Подібно до шимпанзе, діти використовують їх як окремо, так і послідовно, і також застосовують індивідуальні жести для різних цілей.

Таким чином, можна говорити про спільні корені цієї древньої «мовчазної мови».

Втім, є і відмінності «діалектів» різних видів. Так, немовлята значно частіше, ніж мавпи, використовують вказівні жести, крім того, помах відкритою долонею скоріше за все є унікальною особливістю мови жестів людей.

Щоб уникнути наслідків можливого впливу культурного середовища, жести немовлят вивчалися в двох віддалених один від одного регіонах — Німеччині й Уганді.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus