USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95
Світ вражає: Озера стали смертельно небезпечними через кліматичні зміни
Американські дослідники заявили, що рясне цвітіння водоростей, спровоковане кліматичними змінами, забруднює атмосферу Землі смертельними токсинами.

Про це йдеться в статті, опублікованій Science Alert.

Крім ціанобактерій – водоростей синьо-зеленого кольору, водойми страждають від стоку відходів сільського господарства, які під час випаровування також виділяють у повітря токсичні речовини.

Водорості виділяють анатоксин-а (АТС). Саме він є причиною утрудненого дихання, спазмів у м’язах, конвульсій і здатний спричинити за собою летальний результат, зупинивши дихання.

Середовище прісних водойм збагачене живильними речовинами і хорошими умовами для інтенсивного росту ціанобактерій. Ці мікроорганізми, в свою чергу, знижують рівень кисню у воді, що призводить до загибелі риб та інших мешканців водних плес. Крім цього, існують певні умови, за яких анатоксин-а може потрапляти в повітря.

«У період з липня по жовтень 2019 року ми зібрали проби води і в повітря біля краю ставка Капаум у Массачусетсі. 11 вересня 2019 року під час вітру і туманної погоди, ATX був зафіксований у високій концентрації – 21 нанограмм на мілілітр. Також токсин був знайдений у повітрі в його середній концентрації – 0,87 нанограма на фільтр, тобто, 0,16 нанограма на квадратний метр», – стверджують фахівці і застерігають про небезпеку ціанотоксинів для здоров’я людей.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus