USD 40.70 41.00
  • USD 40.70 41.00
  • EUR 40.80 41.10
  • PLN 10.00 10.18
Світ вражає: Під Хмельницьким знайшли грамоту часів Київської Русі. Фото
Під Хмельницьким під час масштабних археологічних розкопок у місті Полонне дослідники виявили велику кількість артефактів, фрагментів посуду, знаряддя праці, стародавні могильники.

Знахідки відносяться і до епохи бронзи, і ранньослов’янського часу, і до княжого періоду – охоплюють тисячоліття. Про це передає видання «Тексти».

Біля одного з поховань технічний директор експедиції Дмитро Тимчук коло слідів вогнища знайшов фрагмент зігнутої свинцевої платівки із залишками продряпаного на ній напису в три рядки, частина якого досить добре читається.
Спеціаліст з давньоруських графіті, завідувач сектору археологічних досліджень Національного заповідника «Софія Київська» Тимур Бобровський визначив, що артефакт датується в межах 1120–1160 років.

Також науковець зазначив, що в цілому знахідки предметів з кириличними написами для епохи Київської Русі на території України нечасті. Саме тому артефакт з Полонного надзвичайно важливий.
«Не виключено, що знахідка може бути грамотою. Дві подібні свинцеві грамоти відомі серед епіграфічних пам'яток Новгорода», – зазначив фахівець.

Крім того, науковець пояснив, що датування предмета зроблено на основі палеографії – тобто особливості накреслення рукописних букв у певний час.

«Знайдений у Полонному комплекс попередньо можна зарахувати до ранньослов'янського часу і датувати VII-VIII ст. н.е., оскільки цій кераміці знаходимо аналогії в райковецькій і роменській археологічних культурах», – повідомив археолог з Дубна Андрій Бардецький.

Також у розкопі виявили ранню кераміку, вже виготовлену за допомогою гончарного круга, райковецької культури, яку можна датувати IX століттям. А ще в культурному шарі знайшли кілька фрагментів посудин ранньоскіфського часу (середина VII – перша половина VI ст.до н.е.) та милоградської культури, які, ймовірно, відклалися тут синхронно.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus