USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86
Світ вражає: Поблизу берегів Іспанії знайшли легендарний прадавній храм
Про існування багатьох давніх споруд та, особливо, видатних пам’яток історії ми дізнаємося з таких же давніх текстів. Знайти ці археологічні артефакти минулого – задача не проста.

Так, наприклад, нещодавно, ймовірно, був відшуканий «святий Грааль археології» – фінікійсько-пунічний храм Мелькарта та Геракла Гадитана (за часів римського панування) в Іспанії, поблизу острова Санкті-Петрі.

Це була непроста задача, адже й руїни храму, й частина давнього міста, де він був розташований опинилися під водою.
Дані лідарів, накладені на фотографію узбережжя
Дані лідарів, накладені на фотографію узбережжя

Затоплений храм Геракла

Храм Мелькарта (фінікійський бог мореплавства та покровитель міста Тір) був споруджений неподалік сучасного міста Кадіс, Іспанія. У давнину воно мало назву Гадір. Після завоювання регіону римлянами, храм «переорієнтували» на честь Геракла.

Першу згадку про храм можна знайти у Полібія (200 рік до н.е. – 118 рік до н.е.). Пізніше про споруду пише філософ-стоїк Посідоній (135 рік до н.е. – 51 рік до н.е.) та філософ-піфагорієць Аполлоній Тіанський (3 рік до н.е. – 97 рік н.е.).
Результати сканування лідаром / Фото University of Seville
Результати сканування лідаром / Фото University of Seville

Дослідження регіону

Читати про храм у давніх текстах – це чудово, але бажано б було знайти його. З цією метою науковці дослідили з допомогою лідарів затоплене та заболочене узбережжя в районі між Кампосото та островом Санкті-Петрі. Виявилося, що дно тут має чіткі свідчення антропологічного впливу, який відбувся дуже давно.

Дослідження показало, що затопленими виявилися споруди, які ідентифікували як хвилерізи, великі будинки, причал та доків. Об’єднавши результати сканування лідаром з наявною археологічною інформацією, дослідники вирішили, що одна зі структур, що має розміри 150 на 300 метрів, може бути руїнами храму Геркулеса. Тепер у регіоні будуть проводитися численні підводні археологічні дослідження, які дозволять підтвердити чи спростувати теорію про відшуканий храм.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus