USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Світ вражає: Просто у центрі міста: у Лондоні знайшли найбільшу римську мозаїку за останні 50 років
Британські археологи виявили у центрі Лондона частину мозаїчної підлоги римського періоду. Вона стала найбільшою з подібних, знайдених тут за останні пів століття.

Про це повідомляє 24 канал.

Дослідники Музею лондонської археології (MOLA) вважають, що знайшли 8-метровий фрагмент підлоги римської їдальні у маєтку чи готелі для високих чинів.

Вони припускають, що у цьому приміщені стояли обідні канапи, сидячи на яких, люди відкидалися та милувалися декоративною підлогою. Ймовірно, стіни також були багато оздоблені.

Мозаїка складається з двох панелей. На них зображені великі яскраві квіти, оточені переплетеними смугами, та лотос з різноманітними геометричними елементами, серед яких є узор, відомий як вузол Соломона.

Знахідку датують 2 – 3 століттями. Спеціаліст з римської мозаїки Девід Ніл вважає, що цей дизайн – робота команди мозаїчних художників під назвою «група Аканта», які працювали в Лондоні та розробили власний унікальний стиль.

«Це унікальна знахідка в Лондоні. Для мене було за честь попрацювати на такій великій ділянці, де римська археологія не була пошкоджена більш пізньою діяльністю», – поділилася керівниця розкопок музею Антоніетта Лерц.
Неподалік від мозаїки знайшли сліди ще однієї римської будівлі, яка, ймовірно, була резиденцією заможної людини або родини. Там знайшли залишки розписаних стін, мозаїчних підлог терраццо, а також монети та коштовності. Серед них – декорована бронзова брошка, костяна шпилька та швейна голка.

«Це було у розквіт римського Лондона. Будівлі на цій ділянці мали дуже високий статус, а люди, які тут мешкали, жили хорошим життям», – додала Антоніетта Лерц.

Знайдену мозаїку планують зняти та «законсервувати». Є надія, що в майбутньому її виставлять на загальний огляд, аби усі охочі змогли ближче познайомитися із цією сторінкою історії Лондона.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus