USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.92
Світ вражає: Шимпанзе навчилися лікувати один одного за допомогою жуків
Дослідники стали свідками кількох випадків, як шимпанзе ловлять комах і наносять їх на рани - і не тільки свої.

Вчені неодноразово помічали таку поведінку в спільноті з 45 шимпанзе в Національному парку в Габоні в рамках проекту Ozouga Chimpanzee, інформує УНІАН з посиланням на CNN.

Відомо, що ведмеді, слони і навіть бджоли займаються самолікуванням від паразитів і хвороб. Але ось випадків, коли тварина накладає ліки на рану іншої, раніше ніколи не спостерігалося.

Спочатку відкриття було зроблено, коли волонтерка проекту спостерігала за взаємодією матері-шимпанзе Сьюзі та її сина Сі у 2019 році. У Сі була травмована ступня, і Сьюзі, схоже, лікувала її. Через деякий час ситуація повторилася.

Протягом року дослідники уважно спостерігали і знімали на відео всіх шимпанзе з ознаками травм.

Вони зафіксували, як 22 шимпанзе прикладали комах до власних ран. Команда каталогізувала 76 випадків лікування ран, зокрема, як допомогу іншим особинам, за 15 місяців - з листопада 2019 року по лютий 2021 року.

При цьому тварини використовували перетертих спійманих в повітрі комах. Дослідники хочуть ідентифікувати цих комах, щоб побачити, чи мають вони будь-які фармацевтичні властивості.

Примітно, що таку допомогу шимпанзе надавали і неспорідненим особинам зі своєї групи.

Турбота про інших - це просоціальна поведінка, спрямована на допомогу іншим. Це нечасто спостерігається у тварин, зауважують дослідники.

Згідно з новим дослідженням, така поведінка може бути ознакою того, що шимпанзе можуть проявляти щось на зразок емпатії у людей.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus