USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Світ вражає: У NASA вперше підтвердили наявність води на освітленій стороні Місяця
Уперше на освітленій Сонцем стороні Місяця науковці NASA підтвердили наявність води.

Відкриття доводить, що вода може бути розподілена по місячній поверхні, і не обмежується холодними, затіненими місцями.

Про це написав гендиректор американського космічного агенства Джим Брайденстайн в Twitter та повідомила NASA на пресконференції 26 жовтня.

Це відкриття науковці зробили за допомогою інфрачервоному телескопу SOFIA. Агентство завдяки обладнаню отримало зображення молекули води в кратері Клавіус. Це один з найбільших кратерів на Місяці, який видно з Землі.

Дослідники NASA спростували думку, що вода на Місяці є лише у формі льоду і сконцентрована на затемненій стороні. Вважалося, що на освітленій стороні води немає, бо вона швидко випаровується внаслідок сонячного нагріву. Однак поки вчені не можуть точно сказати, чи доступна ця вода для використання.

«Ми вперше можемо підтвердити наявність води на сонячній стороні Місяця завдяки даним, отриманим з телескопа SOFIA. Пошук води на Місяці має ключове значення для наших дослідницьких планів в рамках програми Artemis. Ми ще не знаємо, чи можемо ми використовувати цю воду як ресурс, але наявність води на Місяці є ключовим для наших досліджень», – зазначив Брайденстайн.
В іншому дослідженні Пол Хейн з Департаменту астрофізичних і планетарних наук Колорадського університету в Боулдері разом з колегами з інших університетів США дослідили розподіл на поверхні Місяця так званих «холодних пасток» – областей, які завжди перебувають в тіні, і в які ніколи не проникають промені сонця.
За оцінками вчених, температура в цих областях завжди зберігається на рівні близько мінус 180 градусів. А тому, якщо у ці «пастки» колись потрапить вода в замороженому стані, вона буде залишатися там досить довго.

У NASA кажуть, що імовірно, це відкриття стане головним ресурсом для тривалих місій.

«Якщо ми маємо рацію, вода виявиться більш доступною для пиття, ракетного палива та всього іншого », – говорять вчені.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus