USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93
Світ вражає: Біля магазину: у Франції археологи знайшли могили часів Римської імперії
Великий некрополь часів пізньої Римської імперії знайшли під стіною супермаркету в Аррасі на півночі Франції.

Археологи обстежили це місце у 2020 році перед будівництвом прибудови до супермаркету та спочатку виявили свинцевий саркофаг, стилістично датований 4 століттям.

Наприкінці 2021 року археологи провели подальші розкопки та виявили, що некрополь виходить за рамки їхньої компетенції: було виявлено лише південний периметр могильника. На заході могили продовжуються під супермаркетом. Вони продовжують переходити на схід, а також на північ, хоча з меншою щільністю поховань.

Більшість гробниць розташовані з орієнтацією на південний захід / північний схід. Тільки у двох могилах було виявлено якісь предмети. Виділяється поховання дорослої жінки, яка була похована з багатим набором коштовностей, включаючи перли, сережки, мідні та кістяні браслети, персні.

За винятком одного подвійного поховання з останками одного дорослого та однієї дитини, у кожній могилі знаходилася одна людина. Майже всі вони були поховані в дерев’яних трунах, про що свідчать залізні цвяхи, що збереглися, і металеві дужки. Навіть двох людей, похованих разом в одній могилі, помістили кожного у свою дерев’яну труну.

Неподалік місця торішньої знахідки свинцевого саркофага був знайдений ще один, з тими ж стилістичними особливостями, що відповідають часу його виготовлення. Поруч із ним знаходиться вапняковий саркофаг. Його кришка залишилася непошкодженою і настільки ефективно запечатувала саркофаг, що вода не проникала всередину. Коли археологи підняли кришку, вони не виявили ні осаду, ні води, лише скелетні залишки дорослої жінки.

Цікаво, що у місті Аррас раніше вже розкопали римський некрополь. У 1980-х роках було виявлено великий цвинтар часів ранньої імперії, на якому знайдено понад сотню кремаційних поховань І та ІІ століть. Ці могили містять безліч похоронних приношень, у тому числі залишки продуктів харчування, монети, прикраси, інструменти для догляду, кераміку та вироби зі скла.

Нещодавно виявлений цвинтар підкреслює глибоке зрушення в похоронній практиці в епоху пізньої імперії.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus