USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: У Китаї створюють кліматичну зброю
Китайські вчені приступають до будівництва одного з найбільш спірних наукових об'єктів.Про це пише aspi з посиланням на SCMP.
На острові Хайнань найближчим часом побудують станцію для дослідження іоносферного розсіювання високочастотних радіохвиль - практично повний аналог американського комплексу HAARP, розташованого на Алясці.

Американський комплекс кілька разів опинявся в центрі скандалів, пов'язаних з можливими спробами в ході експериментів вплинути на погоду за допомогою сильного електромагнітного випромінювання, тому висловлюють припущення, що комплекс в Південно-Китайському морі може будуватися як об'єкт подвійного призначення.

Вчені з університету Аляски в Фербенксі відзначили, що американський комплекс HAARP побудований на Алясці через віддаленість району від великих міст і жвавих повітряних трас, в той час як комплекс на острові Хайнань може створюватися не тільки і не стільки для наукових цілей, скільки в інтересах національної безпеки - потужне електромагнітне випромінювання дозволить порушити роботу радіолокаційних станцій і систем зв'язку у патрульних літаків і підводних човнів, що знаходяться в безпосередній близькості від морських кордонів Китаю.

Для протидії та виявлення об'єктів ймовірного противника новий комплекс зможе використовувати наддовгі хвилі (ELF) - від такого підходу до протичовнової оборони ВМС США відмовилися в середині 80-х, однак китайські військові можуть об'єднати в єдину систему не тільки наземну станцію, а й надводні кораблі, а також власні протичовнові літаки.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus