USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Світ вражає: У Лівані виявили «братські могили» хрестоносців: археологи відтворили картину їхнього останнього бою
Під час розкопок замку Святого Людовіка біля міста Сидон в Лівані археологи виявили дві братські могили з рештками щонайменше 25 молодих людей і хлопчиків-підлітків, які загинули під час хрестових походів.

Радіовуглецеве датування дозволяє припустити, що вони були європейцями, які перебували на Святій Землі в 12-13 століттях.

Про це повідомляє сайт Live Science.

Як відомо, хрестоносці вперше захопили замок Святого Людовіка, де відбувалися розкопки, відразу після Першого хрестового походу в 1 110 році. Сидон був ключовим стратегічним портом понад століття, але двічі був зруйнований – спочатку частково мамлюками в 1 253 році, а потім монголами в 1 260 році.

Археологи проаналізували ДНК, а також природні радіоактивні ізотопи в зубах чоловіків, щоб підтвердити їхнє народження в Європі і час загибелі в 13 столітті.

На думку дослідників дуже ймовірно, що солдати загинули під час одного з цих боїв. На всіх кістках є колоті і різані рани від мечів і сокир, а також сліди травм від ударів тупих предметів.

Прикметно, що більше ран зафіксовано на спині, ніж спереду. Це дозволило археологам припустити, що багато хто з них зазнав нападу ззаду, можливо, коли вони втікали під час розгрому, а розподіл цих ударів дозволяє зробити висновок, що нападники були вершниками.

На деяких костях є поранення лезами ззаду на шиї - ознака того, що вони могли бути схоплені живими, перш ніж їм відітнули голови.

Пряжка ременя, знайдена серед кісток, вказує на те, що серед хрестоносців були франки родом з регіону, який включав в себе сучасні Бельгію і Францію.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus