USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Світ вражає: У Мексиці у підводних печерах виявили стародавню шахту віком 12 тисяч років. Фото
У печерах знайшли інструменти для копання, навігаційні маркери і стародавні каміни.

Підводні печери вздовж мексиканського півострова Юкатан містять в собі лабіринт археологічних реліквій. Затоплені сеноти можуть зберігати речі майя.

Про це пише ТСН.

«Підводні печери схожі на капсулу часу. Є докази видобутку корисних копалин, які мали місце тисячі років тому», – сказав експерт-дайвер і мікропалеонтолог Ед Рейнхардт з Університету МакМастер в Канаді.

Під час занурень протягом 2017 року Рейнхардт і його колеги-дослідники досліджували печери вздовж східного узбережжя Кінтана-Роо. Давно відомо, що печери в цьому регіоні містять останки древніх народів, що населяли печери тисячі років тому, коли рівень моря був нижчим, і люди могли проживати у них.

Щодо того, чому стародавні люди входили в ці глибокі і небезпечні лабіринтові проходи, залишилося незрозумілим, але тепер вчені мають припущення.

«Ландшафт печери помітно змінився, що змушує нас думати, що доісторичні люди витягували з неї тонни охри, можливо, через необхідність розпалювати багаття, щоб освітити простір», – дайвер і археолог Фред Девос з Дослідницького центру Кінтана-Роо.

Усередині печер група виявила низку свідчень доісторичної видобутку корисних копалин, зокрема інструменти для копання, навігаційні маркери і стародавні каміни.

Дослідники припускають, що докази видобутку в трьох підводних печерних системах охоплюють близько двох тисяч років експлуатації – від 12 тис. до 10 тис. років тому.

Місця, названі La Mina, Camilo Mina і Monkey Dust, можуть бути найстарішими відомими прикладами видобутку вохри в Америці, але команда вважає, що дослідження печер і видобуток вохри в регіоні можуть бути ще більш пізніми, ґрунтуючись на інших скелетних свідченнях від 12,8 тис. років назад.

З якоїсь причини шахтарі на цій ділянці припинили видобуток вохри близько 10 тис.років тому. Дослідники не знають причини, адже тоді печера була все ще доступна. Можливо, шахтарі перейшли до родовищ в інших печерах.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus